torstai 24.9.2020 | 12:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjois-Pohjanmaalla kuusi koronapotilasta sairaalassa, yksi tehohoidossa – Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei enää tiedota tartunnan saaneista

Arja Kangas
Pe 27.3.2020 klo 13:31 | päivitetty pe 14:55

Pohjois-Pohjanmaalla todettuja koronatartuntoja on nyt 48 kappaletta. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kuusi koronapotilasta.

Viimeisen vuorokauden aikana Pohjois-Pohjanmaalla on todettu viisi uutta positiivista koronanäytettä. Yhteensä näytteiden avulla todettuja tartuntoja on 48 kappaletta.

OYS:ssa on kuusi koronapotilasta, joista yksi tehohoidossa. Hoidossa olevista potilaista ei anneta lisätietoja.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan näin ollen edelleen epidemian alkuvaiheessa.

Pohjois-Suomessa koko OYS-ervalla on todettu yhteensä 61 koronatartuntaa. Muissa alueen sairaaloissa ei ole koronapotilaita.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa on päätetty, ettei kuntayhtymä enää tiedota laboratoriotestein varmennetuista koronavirustartunnoista alueellaan.

Terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorven mukaan syy on osittain siinä, että aikaisemmin julki tullut ensimmäinen tartunnan saanut henkilö sai paikoitellen kovaa ryöpytystä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Meidän on suojeltava meidän alueemme asukkaita, etteivät tapaukset yksilöityisi. Lisäksi tämä tiedotuslinja on valtakunnan mukainen, ja se on määritelty THL:ssä. Näin ollen tartuntojen lukumäärästä kerrotaan vain sairaanhoitopiirin tasolla.

Niukkaa tiedotuslinjaa on kyseenalaistettu muun muassa kysymällä, eikö asukkailla ole oikeutta tietää, miten virusepidemia leviää alueella.

– Tilannehan on se, että olemme kertoneet vain laboratoriotestein varmistetuista tapauksista eikä kaikkia oireisia enää edes testata. Näin ollen meillä ei ole aitoa käsitystä siitä, miten virus on jo levinnyt. Laboratoriotestein kerrotut tartuntatapaukset eivät anna todellista kuvaa viruksen leviämisestä, koska kaikkia ei ole enää testattu, Peltokorpi perustelee.

Hän korostaa, että Kallio kuitenkin jatkaa tiedottamista omista toiminnoistaan epidemian hillitsemiseksi ja sen hoitamiseksi.

– Edelleen äärettömän hyvä käsihygienia ja ihmiskontaktien välttäminen on hyvä keino suojautua. Lisäksi kannattaa muistaa muutkin viranomaisohjeistukset, terveyspalvelujohtaja opastaa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan kunnissa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »