tiistai 16.8.2022 | 00:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pihasusi pyöri Tunkkarilla alkuviikosta Leponiemen maatilan ympäristössä – Ylämaankarja ei toistaiseksi vaikuta stressaantuneen

Yksinäinen valtatien ylittänyt susi ikuistettiin poliisiauton kojelautakameraan pari viikkoa sitten ja petoyhdyshenkilö Toni Peltoniemi epäilee saman suden vierailleen tilalla nytkin.

Sanni Aho
Pe 3.4.2020 klo 08:50 | päivitetty pe 08:53

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vetelin Tunkkarilla sijaitsevalla Leponiemen maatilalla on vieraillut pariin otteeseen susi. Maanantaina Antti Leponiemi havaitsi suden jälkiä ylämaankarjan laitumella sekä kotipihassaan.

Edellisen kerran susihavainto tehtiin pari viikkoa sitten torstain ja perjantain välisenä yönä. Tuolloin susi kulki Leponiemiltä valtatien varteen, jossa se tallentui Markkulan kohdalla poliisin kojelautakameraan.

Petoyhdyshenkilö Toni Peltoniemi kävi toteamassa jäljet molemmilla kerroilla. Parin viikon takainen havainto aiheutti Tassu-järjestelmään useita suden pihavierailuja, sillä susi jolkotteli Varilasta kansantaiteenkeskukselle, urheilukentälle ja Peltoniemen oman takapihan kautta ampumaradalle ja siitä Ryysnevalle.

– Siinä tuli monta pihakäyntiä ja ne ovat arvokkaita, jos joskus lupia koitetaan hakia, kertoo Peltoniemi.

Varmaksi Peltoniemi ei voi vannoa, mutta Leponiemen susihavainto maanantailta ja parin viikon takaiset havainnot täsmäisivät jäljen koon puolesta. Kyseessä on todennäköisesti yksin liikkuva susi, eikä yksilö kuulu nk. Toholammin laumaan. Toholammin neljän-viiden suden lauman reviiri ylettyy Ullavaan ja Kaustiselle ja lauma on tänä talvena tappanut yhden koiran Kannuksen Eskolassa.

Antti Leponiemen ylämaankarja laiduntaa pihalla ja karjaa on sonnit, emot ja vasikat yhteenlaskettuna 50 yksilöä. Leponiemi ei usko, että yksittäisestä sudesta olisi karjalaumalle vaaraa. Sen sijaan riskinä on ennemmin parin-kolmen kuukauden ikäiset vasikat, jotka saattavat seikkailla omille teilleen. Tai pedosta säikähtänyt karjalauma. Nautapaistin sijaan Leponiemi uskoo suden liikkuvan ennemmin kauriiden perässä.

– Kauriita tässä näkyy päivittäin ruispellossa, kertoo Leponiemi.

Karjalaumaa ympäröivä sähköaita on talvisaikaan ennemmin henkinen este, sillä jäätynyt maa ja lumi eristävät niin, että tälliä tuskin tulee. Toistaiseksi Leponiemi ei ole havainnut karjan käytöksessä muutoksia, vaikka susi on käynyt laitumella ja aidan vieressä.

Nyt meillä on oikea pihasusi! Jäljet kiertelee ihan tässä pihalla ja aitausten vieressä.

Julkaissut Leponiemen maatila Sunnuntaina 29. maaliskuuta 2020

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »