maanantai 25.10.2021 | 20:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kiinan kansankongressi hyväksyi Hongkongin turvallisuuslain – Yhdysvallat uhkaa taloudellisilla seurauksilla

Ida Kannisto Ida Kannisto
To 28.5.2020 klo 17:11 | päivitetty to 18:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain yksimielisesti torstaina. Laki meni läpi äänin 2878–1. Tuloksen selvittyä kansankongressi puhkesi pitkiin aplodeihin, kertoo uutistoimisto Reuters. Äänestyksen tulos tarkoittaa, että Kiina voi nyt jatkaa lakipaketin edistämistä.

Turvallisuuslain yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä ja lisätietoa niistä odotetaan lähiviikkojen aikana. Viime viikolla julkaistun luonnoksen perusteella muun muassa itsenäistymispyrkimykset, kumouksellisuus ja terroristinen toiminta muuttuvat lain myötä laittomiksi.

Lakipaketin odotetaan tulevan voimaan jo ennen syyskuuta.

Hongkongin demokratia-aktivistit pelkäävät, että laki vaarantaa Hongkongin autonomisen aseman ja alueelle myönnetyt vapaudet.

Turvallisuuslaki on nostattanut jälleen suuria mielenosoituksia Hongkongissa. Viime vuonna demokratiamielenosoitukset jatkuivat kuukausia.

Torstaina kymmenet mielenosoittajat kokoontuivat ostoskeskukseen huutamaan iskulauseita. Tunnelma oli kuitenkin rauhallisempi kuin edellisenä päivänä, jolloin tuhannet ihmiset marssivat kaduille vastustamaan sekä turvallisuuslakia että laululakia, jolla Kiina pyrkii tekemään lopun maan kansallishymnin pilkkaamisesta. Keskiviikon mielenosoitusten yhteydessä poliisi pidätti 360 ihmistä.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi keskiviikkona, ettei Yhdysvallat enää pidä Hongkongia autonomisena. Asiasta kertoo muun muassa televisioyhtiö CNN.

Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen mukaisesti vuonna 1997. Periaate takaa Hongkongille laajan autonomian ja etuuksia, joita Manner-Kiinassa ei ole.

Pompeon mukaan turvallisuuslaki on "vain viimeisin useista toimista", joilla Hongkongin vapauksia on heikennetty.

– Yksikään järkevä ihminen ei voi enää väittää, että Hongkongilla on yhä korkea autonominen asema Kiinasta, Pompeo sanoi Reutersin mukaan.

Pompeon mukaan Hongkong ole enää oikeutettu erityskohteluun, millä voi olla mittavia taloudellisia vaikutuksia.

Yhdysvallat on myöntänyt Hongkongille kauppaetuja, joita muulla Kiinalla ei ole. Yhdysvallat sääti viime vuonna Hongkongin demokratia-aktivistien tueksi lain, jonka mukaan hallituksen on vuosittain vahvistettava Hongkongin autonominen asema Kiinasta, jotta alueen erityisasema kaupankäynnissä säilyy.

Kiinan viranomaiset ja Hongkongin Kiina-mielinen hallitus sanoivat, että laki ei uhkaa Hongkongin autonomista asemaa.

– Laki ei vaikuta Hongkongin oikeuksiin ja vapauksiin, sanoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam lausunnossaan.

Vakuutuksista huolimatta Yhdysvallat, Britannia ja Euroopan unioni ovat ilmaisseet huolensa lain vaikutuksista Kiinan vapaimpaan kaupunkiin ja yhteen maailman talouskeskuksista.

Turvallisuuslaki saattaa kiristää Kiinan ja Yhdysvaltojen jännitteisiä välejä entisestään. Viimeisimpänä välejä on koetellut koronapandemia. Turvallisuuslain pelätään nostavan jännitteet aivan uudelle tasolle, kertoo Reuters.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut Kiinaa seurauksilla, joista hänen on määrä kertoa tarkemmin loppuviikolla.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön Itä-Aasian apulaissihteeri David Stilwell kertoi Reutersin mukaan toimittajille, että Yhdysvallat voi asettaa Hongkongille esimerkiksi viisumi- ja talouspakotteita. Yhdysvaltojen median mukaan noin 1 200 yhdysvaltalaisella yrityksellä on toimisto Hongkongissa, jotka tarjoavat yhteensä noin 100 000 työpaikkaa.

Kiina vastasi ryhtyvänsä kaikkiin tarvittaviin vastatoimiin, mikäli joku ulkomaa yrittää sekaantua sen sisäisiin asioihin.

//uutista päivitetty 28.5. klo 18.44//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »