Paikallisuutiset

Soiten valtuusto ei nimeä vielä valiokuntaa – Pekka Nurmen jääviydestäkin taitettu peistä: " En ole jäävi ja samaa mieltä on Kuntaliiton lakimieskin", Nurmi täräyttää

Valiokunnan mahdollinen perustaminen lykkääntyy kesähelteiden tieltä syyspimeälle

​Soiten hallinnossa kiehuu. Säästöjen kariutuminen viime vuonna ja kova vääntö hallituksessa ovat kiristäneet tunnelmia Soiten hallinnossa, ja kuohut lyövät myös valtuustosaliin.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) myöntää, että ilmapiiri on kiristynyt lähinnä vaikean talouden vuoksi, ja päätösten aikaansaaminen takkuaa pahasti.

– Kyllä päätöksenteko on vaikeuksissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna kunnat hyväksyivät ensin talouden raamit, mutta raamin edellyttämiä päätöksiä ei saatu toteutettua. Tänä vuonna Soiten hallitus sopi yhdessä kuntien kanssa, että keskustelua on syytä laajentaa.

– On sovittu että elokuussa tehdään kuntakierros. Tavoitteena on löytää yhteinen näkemys säästötarpeesta, rakentavan keskustelun avulla. Ilmeisesti näin olisi pitänyt toimia jo aiemmin. Se olisi lisännyt luottamusta joka on nyt kieltämättä vähissä, Veikko Laitila tuumaa.

Edellisessä Soiten valtuustossa kierrokset vain kiihtyivät. Yhteensä 11 valtuutettua allekirjoitti aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta, jonka tehtävänä on "lausunnon antaminen ja hallinnon tarkistaminen". Lause tulee suoraan kuntalaista ja sitä ei ole tarkoitettu henkilövaihdoksiin toimivassa johdossa tai hallituksessa.

Kokouksessa valtuuston puheenjohtajaSari Innanen (kesk.) ei ottanut aloitetta vastaan, jolloin se toimitettiin kansliaan ja Kuntaliitosta saadun arvion mukaan aloite pitää kutinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten valtuusto kokoustaa tänään keskiviikkona, mutta tänään aamulla valiokunta-asiaa ei vielä käsitellä, sillä kokous tuli määräaikavaateen vuoksi liian nopeasti vastaan. Ainoa mahdollisuus perustaa valiokunta keskiviikkona on ottaa asia listalle kiireellisenä. Tämä edellyttää yksimielisyyttä.

Kun valiokunta-asia käväisi 15.6. hallituksessa, toimielin otti siihen kantaa. Kokouksessa keskustalaiset Erkki Lassila Vetelistä, Anneli Palosaari Kokkolasta ja Antti Hietaniemi Perhosta sekä Mats Brandt (r.) Kokkolasta ja Marja Salmi (sd.) Kokkolasta eivät pitäneet valiokunnan perustamista tarpeellisena. Jaana Kallio (KD), Tomi Kivelä (ps.), Mauri Lahti (sd.) ja Pekka Nurmi (kok.) Kokkolasta kannattivat valiokunnan perustamista. Tyhjää asiassa äänestivät Veikko Laitila ja Anja Törmä (kesk.) Kannuksesta.

SDP:n valtuutettuMauri Lahti Kokkolan Marinkaisista pitää valiokunnan perustamista tarpeellisena, mutta ei pohdi sitä, mitä sen pitäisi tehdä ja mihin kysymyksiin sen pitäisi vastata. Hän ei myöskään vaadi ketään tilille.

– Minusta valtuuston tehtävä on pohtia valiokunnan tehtäviä ja päämääriä. Se on nimen omaan valtuuston asia, eikä kuulu hallitukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä toivon politiikan muutosta. Ei voi olla niin, että esimerkiksi hyvin toimiva Lepola suljetaan ja ihmiset siirretään sieltä eri puolille Keski-Pohjanmaata. Kokkolan toimipisteitä voisi yhdistellä. Palvelut on turvattava. Tiedän yhden mummun, joka joutui käymään Lohtajalta Kokkolassa kolmesti terveyttään hoitamassa ja joutui maksamaan taksista 300 euroa omavastuita, 50 euroa sivu. Ei pienituloisella eläkeläisellä ole tähän varaa, Mauri Lahti toteaa.

Seuraavat Soiten valtuuston jäsenet päättävät valiokunnan perustamisesta, tällä tietoa syksyllä:

Halsua: Jussi Karhulahti (kesk.) (Leena Hietalahti)

Kannus: Katri Kykyri (kesk.) (Piia Rautiola)

Kannus: Pauli Haaponiemi (kesk.) (Pekka Hämäläinen)

Kaustinen: Kai-Eerik Känsälä (kesk.) (Vesa Paavola)

Kaustinen: Eija Seppä (kesk.) (Helinä Tuomela)

Kokkola: Raimo Hiltunen (kesk.) (Jyrki Ojala)

Kokkola: Sari Innanen, pj (kesk.) (Tapani Hankaniemi)

Kokkola: Tapio Pajunpää (kesk.) (Petri Tofferi)

Kokkola: Riitta Rahkola (kesk.) (Johanna Paloranta)

Kokkola: Tarja Harju-Karhula (sd.) (Matti Uusitalo)

Kokkola: Esa Kant (sd.) (Erkki Mustasaari)

Kokkola: Kristiina Teerikangas, 1. vpj (sd.) (Emilia Teerikangas)

Kokkola: Anna Nurmi-Lehto (kok.) (Esa Yli-Hallila)

Kokkola: Hans Snellman (r.) (Mats Brandt)

Kokkola: Camilla Wikman (r.) (Marlén Timonen)

Kokkola: Pirkko Häli (KD) (Hanna-Lea Ahlskog))

Kokkola: Pertti Korvela (vas.) (Pirita Kylmä)

Kokkola: Tarja Palosaari (kesk.) (Pekka Puolimatka)

Kokkola: Milla Marika Forsell-Tast (vihr.) (Johanna Laakso)

Kruunupyy: Peter Svartsjö, 2. vpj (r.) (Inger Wistbacka)

Kruunupyy: Sixten Dalvik (r.) (Monica Ahlstrandt)

Lestijärvi: Susanna Hakala (kesk.) (Jukka-Pekka Tuikka)

Perho: Tapio Peltokangas (kesk.) (Esa Kalliokoski)

Toholampi: Ilkka Piispanen (kesk.) (Jukka Lintilä)

Veteli: Jussi Torppa (kesk.) (Tuija Leivo-Rintakorpi)

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Soiten fokus on nyt pahasti hukassa – Ihmetyttää, että kukaan viitsii ja jaksaa tehdä töitä

8:00 //Juttuun lisätty Toholammin varaedustaja Soiten valtuustossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä