tiistai 20.10.2020 | 02:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Koko Lestijärven kunta on käytännössä yhtä turvaväliä, mutta korona on iskenyt sielläkin

Ke 23.9.2020 klo 06:30

Nyt alkaa mennä kehnosti. Reilun kuukauden kuluttua katkolla olevan nelivuotiskauden ajan olisin ollut valmis panemaan likoon valtaosan maallisesta mammonastani, jos vedonlyönnin kohteena olisi ollut väite pitää perusteltuna jotain Donald Trumpin tviittitehtaan viserrystä.

Niin hulluksi on maailma mennyt, että herra Trumpilla saattoi olla pointtinsa tasan puoli vuotta sitten. Hän tempaisi tutusti keppikirjaimilla viime maaliskuun 23. päivänä oman näkemyksensä koronavitsauksesta: ME EMME VOI SALLIA LÄÄKKEEN OLEVAN PAHEMPI KUIN ITSE ONGELMAN.

Yhdysvaltain historian 45. presidentti voi olla iso (191 senttiä) mies pienillä ajatuksilla. Edellä oleva panee kuitenkin miettimään. Juuri nyt kun koronapandemian toinen aalto ei enää ole pelkkää spekulaatiota. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka korkeiksi tyrskyt yltyvät.

Pelkästään Trumpin lausumista ei ole kyse. Saattaa nimittäin olla niinkin, että vähitellen sitä huomaa olevansa eri mieltä itsensä kanssa. Se on ehkä vieläkin pahempi juttu.

Tilastolliset tekijät puhuvat mielestäni edelleen asioiden suhteellistamisen puolesta. Viittaan Keskipohjanmaassa viime perjantaina ja lauantaina (verkko/painettu lehti) julkaistuun juttuun koronan vastaisen taistelun ensimmäisestä vuosipuolikkaasta.

Kun testien määrä moninkertaistetaan, seuraahan siitä vääjäämättä todettujen tartuntojen kasvaminen. Tämän pitäisi olla yksinkertainen tilastotieteellinen tosiasia, joka päivittäisessä uutisoinnissa on jäänyt medialta hieman ns. nokkavarjoon.

Tästä huolimatta pakko todeta, että kyllä tässä on alettava olla oikeasti huolissaan. Siellä ja täällä tasavaltaa pompsahtaneet tautiryppäät kertovat tästä vastaansanomatonta kieltä.

Ajatellaanpa nyt vaikka Lestijärveä. Kun koko kunta on sekä sijainniltaan että asukastiheydeltään käytännössä yhtä turvaväliä, siellä jos missä koronan pitäisi pysyä kurissa ja nuhteessa. Ei pysynyt.

Sitten siihen lääkkeeseen. Jos yhteiskunta niin isossa maailmassa kuin täällä tiiviillä kerällä Euroopan perällä makaavan kansansirpaleen manttaaleilla laitetaan uudelleen säppiin viime kevään tapaan, itse sielunvihollinen meidät nokkii.

Ei kestä talous eikä kestä sen jälkeen mikään muukaan.

Kun yhteiskunnalta loppuvat rahat, ihan ensimmäiseksi ne loppuvat sen köyhimmiltä jäseniltä. Ei voi olla tulonsiirtoja, jos ei ole tuloja joita siirtää.

Velkaa taas voi ottaa lisää vain niin kuin sitä voi ottaa lisää. Ei tarkoita, että loputtomiin.

Vähitellen sitä huomaa olevansa eri mieltä itsensä kanssa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »