torstai 22.10.2020 | 09:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Chydeniuksen koulun koronatartuntaan liittyy satakunta altistumista: jäljitystyötä tehtiin koko viikonloppu, lähes kaikki altistuneet on saatu testattua – Koulun henkilökunta ottaa maanantaina maskit käyttöön

Laura Läspä, Hanna Rautio
Su 27.9.2020 klo 21:28

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Kokkolassa monen viikonlopunvietto sai uuden käänteen kun Chydeniuksen koulun oppilaalla todettiin lauantaina koronavirustartunta.

Koulun kaikki 3. ja 4. luokan oppilaat sekä heidän opettajansa ovat altistuneet tartunnalle, ja heidät on varotoimenpiteenä asetettu karanteeniin ja etäopetukseen syyslomaan 9. lokakuuta saakka.

– Altistuneita on viimeisimmän tiedon mukaan noin sata, kertoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Lähes kaikki altistuneet saatiin testattua sunnuntaina. Osa näytteistä kuljetettiin testattavaksi Ouluun, jotta tulokset saadaan mahdollisimman pian. Dabnell arvelee, että tuloksia saadaan jo maanantai-iltapäivän aikana. Soite tiedottaa testattuja tuloksista henkilökohtaisesti.

Koronatestejä tehtiin viikonloppuna vahvistetun henkilökunnan voimin. Testaamisessa ja jäljityksessä oli normaalia enemmän työvoimaa.

Chydeniuksen koulun oppilaat testattiin Kokkolan lastenpäivystyksessä.

– Kyllä meillä on ollut kapasiteetti ihan täydessä käytössä, mutta toistaiseksi on pärjätty hyvin, Dabnell kertoo.

Chydeniuksen koulun oppilaan tartunta liittyy Kokkolassa aiemmin ilmi tulleisiin varmistettuihin koronatartuntoihin. Tartuntaketju on tiedossa, ja Dabnellin mukaan on selvää ettei tartunta ole tullut ulkomailta.

– Jäljitystyötä tehtiin koko viikonloppu, Dabnell kertoo.

Tartunnan saanut koulun oppilas testattiin perjantaina, mutta epäillään, että altistumiset ovat voineet alkaa jo viime viikon maanantaina, 21. päivä syyskuuta.

Vain altistuneet, eli tartunnan saaneen oppilaan kanssa tekemisissä olleet on asetettu karanteeniin. Altistuneiden perheenjäseniä karanteeni ei koske.

– Mutta koska kyseessä on alaikäisiä lapsia, jonkun huoltajan täytyy olla kotona. Sitten täytyy miettiä etätyön mahdollisuutta, Dabnell sanoo.

Kokkolan sivistysjohtaja Terho Taarna kertoo, että altistuneiden oppilaiden huoltajiin ja asianosaiseen henkilökuntaan oltiin jo lauantai-iltana henkilökohtaisesti yhteydessä ja heitä informoitiin tilanteesta.

Taarnan mukaan 3. ja 4. luokkalaisten karanteeni- ja etäopetusrajaus tehtiin yhteistyössä koulun ja Soiten kanssa, vaikka karanteenimääräyksissä viimeinen sana tulee terveysviranomaiselta.

– Kolmas ja neljäs luokka opiskelevat koulussa samassa solussa, joten katsottiin, että ne ovat olleet läheisimmin tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Sama koskee soluissa työskennellyttä henkilökuntaa.

Chydeniuksen koululla on noudatettu varotoimenpiteitä koko syksyn ajan. Ulkoilu- ja ruokailuajat on eriytetty, ja luokat toimivat omissa soluissaan. Nämä toimenpiteet ovat rajanneet altistuneiden määrää.

Soiten tartuntatautien yksikön mukaan muiden luokkien altistuminen on epätodennäköistä. Koulun muut luokka-asteet jatkavat toistaiseksi normaalisti lähiopetuksessa.

Chydeniuksen koululla aloitetaan maanantaiaamuna tehostettu koronasiivous, ja henkilökunta ottaa käyttöön kasvomaskit tai visiirit. Alle 15-vuotiaille THL ei suosittele maskien käyttöä.

Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui sunnuntaina koronatilannekatsaukseen Chydeniuksen koulun tiimoilta. Kokouksessa käsiteltiin pitkälti käytännön asioita.

– Tiedottamista, siivousta, koulupäivän kulkua ja ruokailua, Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Korpisalo luettelee.

Korpisalo nostaa esiin uuden koulurakennuksen solumallin, missä eri luokka-asteet on helppo erottaa toisistaan, ja näin luoda turvallinen oppimisympäristö.

– Ymmärrän, että kouluun meneminen mietityttää, mutta käymiemme keskustelujen jälkeen voin sanoa, että kouluun uskaltaa turvallisin mielin mennä, Korpisalo kertoo.

Laajennettu johtoryhmä kokoustaa aiheen tiimoilta uudelleen maanantaina, kunhan se saa Soitelta lisätietoja tilanteesta. Iltapäivällä järjestetään aiheesta tarkempi tiedotustilaisuus.

Myös sivistyslautakunta on kutsuttu koolle maanantaina. Sivistyslautakunnalle kuuluu päätös poikkeavien opetusjärjestelyiden käyttöönotosta, eli tässä tapauksessa etäopetukseen siirtymisestä.

Johtoryhmällä pitää kiirettä

Laura Läspä, Riikka Sipilä

Kokkolan kaupungin johtoryhmässä istuvat kaupunginjohtaja Stina Mattila (pj.), hallintojohtaja Ben Weizmann, talousjohtaja Jari Saarinen, kehitysjohtaja Jonne Sandberg, henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki, sivistysjohtaja Terho Taarna sekä kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala. Kokouksissa sihteerinä toimii kehittämispäällikkö Jussi Järvelä.

Johtoryhmällä sekä sen laajennetulla versioilla pitää nyt kiirettä.

– Laajennettu johtoryhmä liittyy vahvasti korona-aikaan, Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Korpisalo kertoo.

Kun keväällä uusia ohjeistuksia sateli lähes päivittäin, kaupungin johtoryhmän tehtäväksi jäi selvittää, mitä se tarkoittaa kenenkin kannalta.

– Koska johtoryhmä käsittelee paljon poikkihallinnollisia asioita, paikalle kutsutaan tarvittaessa muitakin asiantuntijoita laajennettuun johtoryhmään, Korpisalo selittää.

Chydeniuksen koulun tapauksessa käsiteltäviä asioita ovat olleet esimerkiksi etäopetus, kouluruoka sekä alkuviikon käytännön järjestelyt.

Laajennetun johtoryhmän kokouksiin ovat korona-aikana osallistuneet ruotsinkielisten opetuspalvelujen johtaja Ronnie Djupsund ja varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso sekä Kokkolan kaupungin viestinnän ja työsuojelun työntekijöitä sekä muita asiantuntijoita. Koronan takia koolla ollut laajennettu johtoryhmä on kuullut asiantuntijoina esimerkiksi Soiten infektiolääkäreitä sekä kaupungin terveystarkastajia. Eiliseen kokoukseen puolestaan osallistui esimerkiksi Chydeniuksen koulun rehtori Charlotta Uusitalo.

Ehkä toinenkin joukkoaltistuminen

Laura Läspä

Chydeniuksen koulun lisäksi korona-altistumisia on voinut tapahtua myös Kokkolan uimahallissa Vesiveijarissa keskiviikkona 23. syyskuuta kello 12–14 välisenä aikana.

Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Korpisalo kertoo Vesiveijarin mahdollisen altistumisen liittyvän Chydeniuksen koulun tartuntaan.

– Tämä kyseinen luokka on ollut silloin keskiviikkona uimahallilla, Korpisalo kertoo.

Vesiveijarissa on koronan vuoksi tehostettu siivousta jo aiemmin. Samaisena keskiviikkona suoritettiin tehoklooraus osana tehosiivousta. Mahdollisesta altistumisesta huolimatta Vesiveijaria ei suljettu.

– Soiten infektioylilääkäri on antanut ohjeistuksen, ettei näe tarpeelliseksi sulkea uimahallia. Myös terveystarkastajaa on konsultoitu, eikä hänkään nähnyt sille tarvetta, Korpisalo sanoo.

Jos on vieraillut Vesiveijarissa ilmoitettuna aikana ja myöhemmin ilmaantuu koronavirukseen viittaavia oireita, kuten kuumetta, yskää, päänsärkyä tai hengenahdistusta, tulee ottaa yhteyttä Soiten koronaneuvonumeroon 06 828 7499.

Myös muiden on tärkeä ottaa yhteyttä Soiten koronaneuvontaan hyvin matalalla kynnyksellä, mikäli epäilee tartuntaa.

– Tärkeintä on nyt noudattaa meidän antamia hygieniaohjeita ja mennä lieväoireisenakin testiin. Aika moni meidän tartunnoista on ollut lieväoireisten levittämiä. Edelleenkään sairaalahoidossa ei ole ketään, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell muistuttaa.

Viimeisen kahden viikon aikana Soiten alueella on todettu seitsemän koronavirustartuntaa. Yhteensä Soiten alueella on todettu 47 koronavirustartuntaa, joista THL:n tartuntatautirekisterin mukaan 14 on todettu Kokkolassa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »