Kokkola-lehti

Chydeniuksen koulun koronatartuntaan liittyy satakunta altistumista: jäljitystyötä tehtiin koko viikonloppu, lähes kaikki altistuneet on saatu testattua – Koulun henkilökunta ottaa maanantaina maskit käyttöön

Chydeniuksen koulun opettajat ja henkilökunta siirtyvät käyttämään kasvomaskeja tai visiirejä tästä päivästä lähtien.
Chydeniuksen koulun opettajat ja henkilökunta siirtyvät käyttämään kasvomaskeja tai visiirejä tästä päivästä lähtien. Kuva: Hanna Rautio

Kokkola

Kokkolassa monen viikonlopunvietto sai uuden käänteen kun Chydeniuksen koulun oppilaalla todettiin lauantaina koronavirustartunta.

Koulun kaikki 3. ja 4. luokan oppilaat sekä heidän opettajansa ovat altistuneet tartunnalle, ja heidät on varotoimenpiteenä asetettu karanteeniin ja etäopetukseen syyslomaan 9. lokakuuta saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Altistuneita on viimeisimmän tiedon mukaan noin sata, kertoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten johtajaylilääkäriPirjo Dabnell.

Lähes kaikki altistuneet saatiin testattua sunnuntaina. Osa näytteistä kuljetettiin testattavaksi Ouluun, jotta tulokset saadaan mahdollisimman pian. Dabnell arvelee, että tuloksia saadaan jo maanantai-iltapäivän aikana. Soite tiedottaa testattuja tuloksista henkilökohtaisesti.

Koronatestejä tehtiin viikonloppuna vahvistetun henkilökunnan voimin. Testaamisessa ja jäljityksessä oli normaalia enemmän työvoimaa.

Chydeniuksen koulun oppilaat testattiin Kokkolan lastenpäivystyksessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä meillä on ollut kapasiteetti ihan täydessä käytössä, mutta toistaiseksi on pärjätty hyvin, Dabnell kertoo.

Chydeniuksen koulun oppilaan tartunta liittyy Kokkolassa aiemmin ilmi tulleisiin varmistettuihin koronatartuntoihin. Tartuntaketju on tiedossa, ja Dabnellin mukaan on selvää ettei tartunta ole tullut ulkomailta.

– Jäljitystyötä tehtiin koko viikonloppu, Dabnell kertoo.

Tartunnan saanut koulun oppilas testattiin perjantaina, mutta epäillään, että altistumiset ovat voineet alkaa jo viime viikon maanantaina, 21. päivä syyskuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vain altistuneet, eli tartunnan saaneen oppilaan kanssa tekemisissä olleet on asetettu karanteeniin. Altistuneiden perheenjäseniä karanteeni ei koske.

– Mutta koska kyseessä on alaikäisiä lapsia, jonkun huoltajan täytyy olla kotona. Sitten täytyy miettiä etätyön mahdollisuutta, Dabnell sanoo.

Kokkolan sivistysjohtajaTerho Taarna kertoo, että altistuneiden oppilaiden huoltajiin ja asianosaiseen henkilökuntaan oltiin jo lauantai-iltana henkilökohtaisesti yhteydessä ja heitä informoitiin tilanteesta.

Taarnan mukaan 3. ja 4. luokkalaisten karanteeni- ja etäopetusrajaus tehtiin yhteistyössä koulun ja Soiten kanssa, vaikka karanteenimääräyksissä viimeinen sana tulee terveysviranomaiselta.

– Kolmas ja neljäs luokka opiskelevat koulussa samassa solussa, joten katsottiin, että ne ovat olleet läheisimmin tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Sama koskee soluissa työskennellyttä henkilökuntaa.

Chydeniuksen koululla on noudatettu varotoimenpiteitä koko syksyn ajan. Ulkoilu- ja ruokailuajat on eriytetty, ja luokat toimivat omissa soluissaan. Nämä toimenpiteet ovat rajanneet altistuneiden määrää.

Soiten tartuntatautien yksikön mukaan muiden luokkien altistuminen on epätodennäköistä. Koulun muut luokka-asteet jatkavat toistaiseksi normaalisti lähiopetuksessa.

Chydeniuksen koululla aloitetaan maanantaiaamuna tehostettu koronasiivous, ja henkilökunta ottaa käyttöön kasvomaskit tai visiirit. Alle 15-vuotiaille THL ei suosittele maskien käyttöä.

Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui sunnuntaina koronatilannekatsaukseen Chydeniuksen koulun tiimoilta. Kokouksessa käsiteltiin pitkälti käytännön asioita.

– Tiedottamista, siivousta, koulupäivän kulkua ja ruokailua, Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikköPäivi Korpisalo luettelee.

Korpisalo nostaa esiin uuden koulurakennuksen solumallin, missä eri luokka-asteet on helppo erottaa toisistaan, ja näin luoda turvallinen oppimisympäristö.

– Ymmärrän, että kouluun meneminen mietityttää, mutta käymiemme keskustelujen jälkeen voin sanoa, että kouluun uskaltaa turvallisin mielin mennä, Korpisalo kertoo.

Laajennettu johtoryhmä kokoustaa aiheen tiimoilta uudelleen maanantaina, kunhan se saa Soitelta lisätietoja tilanteesta. Iltapäivällä järjestetään aiheesta tarkempi tiedotustilaisuus.

Myös sivistyslautakunta on kutsuttu koolle maanantaina. Sivistyslautakunnalle kuuluu päätös poikkeavien opetusjärjestelyiden käyttöönotosta, eli tässä tapauksessa etäopetukseen siirtymisestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä