tiistai 16.8.2022 | 01:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Susi-kansalaisaloite luovutettu eduskunnalle tänään – Aloite keräsi yhteensä 61 618 kannatusilmoitusta kuukaudessa

Sari Passoja-Verronen
Ke 4.11.2020 klo 12:35

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

”Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen” -kansalaisaloite on luovutettu keskiviikkona eduskunnalle.

Aloitteessa esitetään, että tulee valmistella laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Lisäksi lain tulee mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, suden lajipuhtaus ja määrittää valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Aloite keräsi vaaditut 50 000 kannatusta vajaassa viikossa. Yhteensä aloite keräsi 61 618 kannatusilmoitusta kuukaudessa. Sen jälkeen nimien keruu keskeytettiin, jotta aloite saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian.

Sudet ovat aiheuttaneet kesän ja syksyn aikana merkittäviä vahinkoja sekä kotieläimille että metsästyskoirille. Kokonaisia lammaslaumoja on raadeltu, vasikoita on viety jopa pihatoista, kuten Kalajoella.

Metsästyskauden alussa 20.8.2020 - 31.10.2020 välisenä aikana sudet ovat tappaneet 21 metsästyskoiraa. Sen lisäksi ne ovat raadelleet 15 koiraa, jotka jäivät henkiin.

Metsästyskausi jatkuu helmikuun loppuun saakka. Sudet ovat vieneet koiria ja kissoja myös pihoilta.

Susikanta on Suomessa kasvanut. Susilaumojen määrä oli Luken mukaan maaliskuussa 2020 noin 25 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tänä vuonna sudet ovat käyneet ihmisten pihoilla jo 2800 kertaa, käy ilmi Tassu-suurpetohavaintojärjestelmästä.

Kansalaisaloitteen valmistelusta vastasivat maa- ja metsätaloustuottajien järjestöt MTK ja SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja useat metsästyskoirajärjestöt.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »