tiistai 26.1.2021 | 03:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kallion alueen koronatilanne on nyt vakava: Luvut ovat huolestuttavan korkeita, virusta esiintyy laajemmin kuin tiedetään

Päivi Savela
Pe 4.12.2020 klo 13:48 | päivitetty pe 14:57

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedotti perjantaina Kallion alueen koronatilanteen olevan vakava. Alue on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.

Uusien tartuntojen ilmaantuvuusluku Kallion alueella on 90, ja koko Pohjois-Pohjanmaan alueella 109,5. Luvut ovat huolestuttavan korkeita.

Ilmaantuvuusluvun merkityksen hahmottaa vertaamalla sitä esimerkiksi THL:n liikennevalomalliin, joka luokittelee maat ilmaantuvuusluvun perusteella matalan tai korkean koronailmaantuvuuden maiksi.

Korkean ilmaantuvuuden maissa ilmaantuvuusluku on 25 tai yli, ja THL suosittelee välttämään näihin maihin matkustamista. Kallion alueen ilmaantuvuusluku on moninkertainen. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa todettujen tapausten määrää 100 000 asukasta kohti.

Tällä viikolla positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on Kallion alueella yli 1 % eikä kaikkien tartuntaketjujen alkuperää enää ole pystytty jäljittämään. Lisääntyvä osa tartunnoista ilmaantuu aiempien karanteenien ulkopuolelle.

Koronan voi nyt saada mistä vain

Koronaa on todettu kaikissa Kallion kunnissa, mutta on todennäköistä, että virusta esiintyy alueella vielä laajemmin kuin nyt tiedetään.

Osa tartuntaketjuihin liittyvistä henkilöistä on potenut flunssaoireita jo jopa viikkojen ajan ennen kuin kytkös koronatartuntaketjuun on selvinnyt. Näiden tapausten tiedetään poikineen jatkotartuntoja ja edelleen uusia jatkotartuntoja.

– Jotta tartuntatilanne saadaan alueellamme rauhoittumaan, jokaisen, jolla on lieviäkään flunssaoireita, tulee pysyä kotona ja hankkiutua herkästi koronatestiin. Töihin, kouluun, harrastuksiin tai päivähoitoon ei saa mennä sairaana, Kallion tiedotteessa todetaan.

Noudata hygieniaohjeita huolellisesti

On tärkeää olla vierailematta riskiryhmään kuuluvan luona jos on lieviäkään flunssan oireita. Riski siihen, että flunssan aiheuttaja on koronavirus, on todellinen, ja riskiryhmäläisille tauti voi olla erittäin vaikea.

– Jos saat tiedon altistumisesta esimerkiksi koronapositiiviseksi todetun ystävän tai sukulaisen kautta, pysyttele kotona ja vältä lähikontakteja jo ennen karanteenimääräystä. Jos käyt töissä, ota yhteyttä työnantajaasi. Älä mene työpaikalle.

Koronatartunnan riski on alueella nyt suuri, ja hygieniaohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti.

Jos sinut on määrätty tartuntataudin nojalla karanteeniin, olet altistunut koronavirustartunnalle ja olet mahdollinen viruksen kantaja, vaikka sinulla ei olisi oireita.

Karanteenissa ollessasi sinun tulee välttää sosiaalisia kontakteja. Karanteeniaikana ei käydä kylässä eikä asioilla, eikä oteta kyläilijöitä vastaan. Koronavirus tarttuu jo ennen oireiden alkua, joten jos tapaat muita ihmisiä, voit levittää virusta eteenpäin.

Jos saat karanteenin aikana oireita, sinun tulee hakeutua koronatestiin. On suuri riski, että altistumisesi on johtanut koronavirustartuntaan.

Kallion koronainfoon pääset tästä:

Kallion alueen koronatartunnat ovat riski myös Soiten alueella: "Vaaran merkkejä on ilmassa"

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »