keskiviikko 14.4.2021 | 22:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saaren kolumni: Eläinteollisuus tuhoaa maapallon – Risto Isomäen uuden kirjan lukemisen jälkeen kananuggetit jäävät kauppaan

Ma 18.1.2021 klo 06:30

Keskipohjanmaassa kerrottiin torstaina 14.1. H5N8-lintuinfluenssasta. Sekä luonnonvaraisia lintuja että siipikarjaa tappava tauti leviää Euroopassa kiihtyvällä tahdilla, ja Suomeen se saattaa saapua keväällä muuttolintujen mukana.

Kirjailija ja tiedetoimittaja Risto Isomäki kertoo vasta ilmestyneessä Ruoka, ilmasto ja terveys -kirjassaan myös siipikarjan tuotantoon liittyvistä terveysriskeistä. Ne ovat sellaisia, että vähemmästäkin juuttuu kananuggetti kurkkuun.

Isomäki kirjoittaa esimerkiksi Eurooppalaisen syöpä- ja ravitsemustutkimuksen jättitutkimuksesta, jossa todettiin kananlihan syömisen kasvattavan haimasyövän riskiä yli 70 prosentilla jokaista 50 gramman suuruista päiväannosta kohti. Verisyöpien riski kasvaa vielä enemmän.

Isomäki pitää teollista kanankasvatusta niin vaarallisena, että se kannattaisi kieltää. Vaara ei aiheudu vain kanan syömisestä vaan myös sen kasvattamisesta. Jättikanalat voivat nimittäin kehittyä virustehtaiksi. Kun samaan tilaan ahdetaan tuhansia eläimiä, sinne päässyt virus pystyy leviämään nopeasti ja tehokkaasti, ja samalla siitä kehittyy jatkuvasti vaarallisempi. Kanojen ja sikojen elimistöistä virukset pystyvät leviämään ihmisiin.

Esimerkiksi vuosien 1918-1920 "espanjantauti" eli influenssa sai alkunsa Yhdysvaltojen siipikarjatiloilta. Tauti tappoi vähintään 50 miljoonaa ihmistä.

Isomäki käy kirjassaan läpi eri alojen tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat kiistatta, että tuotantoeläinten kasvattaminen nykyisessä mittakaavassa on valtava ympäristökatastrofi. Se tuottaa hiilidioksidipäästöjä, saastuttaa vesistöjä ja kuluttaa lähes puolet kaikesta maapallon makeasta vedestä.

Suomen tilanne on parempi kuin monessa muussa maassa. Täällä eläimille esimerkiksi käytetään huomattavasti vähemmän antibiootteja, eikä täällä edes ole sen kokoluokan lihatehtaita kuin Yhdysvalloissa. Suomessa viljelijät ovat myös aktiivisesti mukana päästöjen vähennyshankkeissa.

Mutta lihantuotanto on tuotantoa täälläkin. Isomäen referoimassa Lihansyöjien maa -kirjassa kerrotaan, että vuonna 2014 kotieläinten valkuaisrehusta 85 % tuotiin Suomeen ulkomailta, ja siitä lähes puolet oli brasilialaista soijaa. Siis sitä, jonka takia on kaadettu sademetsää.

Vuosien 1918-1920 "espanjantauti" eli influenssa sai alkunsa Yhdysvaltojen siipikarjatiloilta. Tauti tappoi vähintään 50 miljoonaa ihmistä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »