sunnuntai 18.4.2021 | 15:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Anni Saaren kolumni: Näin törttöilin liikenteessä – talvinen kaupunkiajo vaatii autoilijalta kärsivällisyyttä

To 4.2.2021 klo 06:30

Maanantaina ajoin melkein autokolarin. Olin kääntymässä kolmion takaa vasemmalle, ja kadunkulmassa oli niin korkea lumikasa, että sen takaa ei nähnyt vasemmalta tulevaa liikennettä kuin vasta aivan lähellä risteystä. Ihan oma vika siis: painoin kaasua ennen kuin olin varmistanut, että tie on vapaa.

Onneksi vasemmalta tulleen auton kuljettajalla oli hoksottimet kohdallaan. Pelkästään hänen ansioistaan meillä molemmilla on ehjät autot ja minulla vielä yksisuuntainen maksuliikenne vakuutusyhtiöön.

En yritä puolustella törttöilyäni, mutta vaikuttaa siltä, että monille muillekin autoilijoille talvikeleillä ajaminen on vaikeaa. Kokkolassa ajetaan tosi kovilla nopeuksilla ottaen huomioon, että risteyksissä nimenomaan pitäisi lumikinosten vuoksi olla entistä varovaisempi. Kadut ovat liukkaita ja uraisia, joten yksinkertaisesti pitäisi ajaa hiljempaa. Tätä itse ajattelin jatkossa tehdä.

Minulla on autoilijana kaksi hyvää puolta: en provosoidu helposti, ja yritän aina ottaa jalankulkijat huomioon. Liikun paljon kävellen, joten olen myös nähnyt, mikä heidän asemansa liikenteessä on.

Kun muutin Kokkolaan, moni neuvoi olemaan varovainen, koska autoilijat eivät väistä jalankulkijoita. Oman kokemukseni mukaan on kyllä autoilijoita, jotka väistävät. Mutta olen myös pari kertaa ollut vähällä jäädä auton alle keskellä suojatietä. Joku kantakokkolalainen voisi ehkä selittää, mitä se tällaisiin tapauksiin kuuluva kuskin kädenheilautus tarkoittaa. "Tiedän kyllä, että pitäisi väistää, mutta ei ehdi, sori"? vai "Minä äkkiä tästä menen, jäähän siihen vielä tilaa"?

Jalankulkijat saavat kuitenkin varoa kaikkialla Suomessa. Kokkolan erikoisuus on päin punaisia ajaminen. Joillekin autoilijoille valon vaihtuminen vihreästä oranssiksi tarkoittaa jarrun sijasta kaasun painamista.

Kun olin 14-vuotias, luokkakaverini kuoli liikenneonnettomuudessa. Tällaiset kokemukset jättävät jälkensä. Edelleen ajattelen, että liikenne on välttämätön paha tarvittavan toiminnan mahdollistamiseksi. Mieluiten kävelisin metsäpolulla.

Kun muutin Kokkolaan, moni neuvoi olemaan varovainen, koska autoilijat eivät väistä jalankulkijoita.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »