maanantai 5.12.2022 | 07:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen koronatartuntaketju ei ole muuntovirusta – Ruotsalaiselta akkutehtaalta saadut tartunnat olivat brittimuunnosta, mutta jatkotartuntoja ei ole todettu

Hanna Parhaniemi
La 27.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kalajoella on todettu THL:n mukaan kaikkiaan 29 koronavirustartuntaa. Lähes kaikki viime viikkojen tartunnat ovat peräisin viikolla 5 alkaneesta tartuntaketjusta. Poikkeuksena on kaksi Ruotsin Northvoltin akkutehtaalta saatua tartuntaa, joista ei ole todettu jatkotartuntoja.

– Nämä kaksi osoittautuivat brittivariantiksi, kuten oli syytä epäilläkin taudin alkuperän vuoksi, ylilääkäri Mervi Manninen kertoo.

Vaikka viikolla 5 alkaneessa ketjussa korona on siirtynyt henkilöstä toiseen todella herkästi, tässä ketjussa kyseessä ei ole muuntovirus. Ensimmäisen sairastuneen näyte on sekvenssoitu THL:ssä.

Viime viikkojen tartunnat on todettu jo altistumisen vuoksi karanteenissa olevilla henkilöillä.

– Tämä on koronaviruksen aiheuttaman taudin luontaista kulkua, kun altistumisia alkuvaiheessa oli paljon ja tartunnat leviävät samassa taloudessa asuvilla herkästi henkilöstä toiseen pitkälläkin aikajänteellä, Manninen huomauttaa.

– Vaikka tilastollisesti näyttää siis edelleen aika ankealta, niin tilanne Kalajoella ei ole mitenkään hallitsematon eikä syytä laajaan huoleen ole.

Terveydenhuolto peräänkuuluttaa, että vielä pitää terästäytyä ja jaksaa hallituksen linjaukset huomioiden.

– Sosiaalisten kontaktien minimoiminen, kuten pandemian alkuvaiheessakin, on edelleen tärkeää kaikille iästä riippumatta ja riippumatta siitä, onko lähipiirissä tai Kalajoella yleensäkään tautia todettu, Manninen korostaa.

– Tällaiset laajat altistumisketjut syntyvät todella helposti, kun ihmiset eivät enää jaksa vältellä sosiaalisia kontakteja ja kaipaavat jo ystäviä ja sukulaisia ja paluuta normaaliin arkeen. Tällaisissa nopeasti leviävissä ketjuissa sairastuminen tulee useimmille enemmän tai vähemmän yllätyksenä, jos selvää altistumista ei ole vielä ehditty viruksen nopean liikkumisen vuoksi viranomaisen toimesta heille tiedottaa. Siksi testiin hakeutuminen vähäisissäkin oireissa on tärkeää, vaikkei tietäisi virukselle altistuneensa.

Ja kun sairastutaan yllättäen, ehtii tartuttavuusaikana tavata huonolla tuurilla useita ihmisiä tai ryhmiä esimerkiksi töissä, jos etätyömahdollisuutta ei ole.

Tällaista ilmiötä on havaittu myös viikolla 5 alkaneessa ketjussa.

– Ne henkilöt, jotka ovat eläneet sosiaalisesti rajoitettua elämää ja pystyneet tekemään etätöitä, ovat tartuttaneet vain omia perheenjäseniään tai eivät heitäkään, koska tauti ei tietysti kaikille tartu lähikontaktissakaan. Sellaiset sairastuneet, jotka ovat eläneet jo hieman vapaammin tai ehkä hieman vähätelleet oireitaan ja viivyttäneet testiin hakeutumista, ovat ehtineet altistaa harrastuksissa, kyläillessä ja muissa tilanteissa useita ihmisiä, jolloin tauti pääsee laajemmin leviämään.

Kaikesta huolimatta Manninen katsoo, että tunnelin päässä on jo nähtävissä valoa.

– Seuraamme tilannetta ja sairastuneita tiiviisti, jotta tartuntoja ei pääsisi enää leviämään karanteenissa olevien ulkopuolelle. Kiitos ketjun hallintaan saamisesta kuuluu myös kaikille niille, jotka meiltä karanteenimääräyksen saivat ja noudattivat tunnollisesti saatuja ohjeita tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi.

Tällaiset laajat altistumisketjut syntyvät todella helposti, kun ihmiset eivät enää jaksa vältellä sosiaalisia kontakteja ja kaipaavat jo ystäviä ja sukulaisia ja paluuta normaaliin arkeen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »