torstai 9.12.2021 | 02:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kirja-arvostelu: Saara Turusen kolmas romaani Järjettömiä asioita on epätavallinen, eurooppalainen rakkaustarina – Kepeän pinnan alla kuplii y-sukupolven kokemus muuttuvasta maailmasta

Anni Saari
Ke 17.3.2021 klo 10:30 | päivitetty ke 13:15

Kirjat. Saara Turunen: Järjettömiä asioita. Tammi 2021.

Saara Turunen on palkittu näytelmäkirjailija, ohjaaja ja kirjailija, jonka esikoisromaani voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Viimeisin tunnustus on Medusan huone -näytelmästä marraskuussa saatu Lea-palkinto.

Turusen kolmas romaani on epätavallinen rakkaustarina. Romaanin päähenkilö on suomalainen nainen, joka tulee Espanjaan opiskelemaan teatteria ja rakastuu sikäläiseen mieheen. Kun naisen on palattava Suomeen, alkaa vuosien etäsuhde, jonka aikana hän palaa välillä Espanjaan, välillä mies asuu Suomessa. Lopulta nainen yrittää lopettaa suhteen järkisyihin vedoten. Mutta ihmisen käytöstä saati tunteita ei voi aina järjellä hallita.

Prinsessatarinoissa rakkaus huuhtoo tieltään kaiken: lapsuudenperheen, ammatin ja kotimaan. Tässä romaanissa rakkaus ei ole maailmasta irrallinen, vaan on sidoksissa aikaan ja yhteiskuntaan.

Tuosta hetkestä lähtien on selvää, ettei meistä kumpikaan tahdo luopua siitä hyvästä, jota kullekin oma koti tarjoaa, mutta epäselvää on vain se, kuinka sitten voisimme pysytellä yhdessä.

Nainen jatkaa työtään ja nauttii omasta kodistaan Suomessa, mies haluaa käydä tutussa työpaikassa ja pelata jalkapalloa kavereidensa kanssa.

Rakkauteen kohdistuu monenlaisia, suhteen ulkopuolisia odotuksia. Onko se oikeaa rakkautta, jos toinen ei ole arjessa läsnä? Miten harrastetaan seksiä, entä voiko hankkia lapsia, jos asuu eri maissa?

Rakkauteen liittyy myös nykyaikaisia luokkaeroja. Voiko vakavasti otettava naistaiteilija seurustella miehen kanssa, jolla ei ole minkäänlaisia uratavoitteita ja joka ei ymmärrä teatterista mitään?

Saara Turunen on haastatteluissa sanonut, että naiskirjailijalle jo rakkauden käsittely on uhka. Viihdekirjailijan leima kun ei helposti irtoa.

Kyllä se leima mieskirjailijoihinkin on osattu lyödä, mistä voisi oman todistuksensa antaa vaikka Mika Waltari. Silta Waltariin muodostuu myös Järjettömiä asioita -romaanin eurooppalaisesta näkökulmasta ja nuoren sukupolven kuvauksesta.

Turusen kuvaamat henkilöt ovat y-sukupolven ensimmäistä aaltoa; ihmisiä, joille halpalennot ja älypuhelimet ovat mahdollistaneet maantieteellisen rajattomuuden. Asiat, jotka paaluttivat aiemmat sukupolvet yhteiskuntaan, kuten vakituinen työpaikka, avioliitto, lasten hankinta ja omistusasunto, eivät ole heille mitenkään itsestään selviä. Tätä voi kutsua juurettomuudeksi tai vapaudeksi.

Osin kyse on henkilöiden omista, kipeistäkin ratkaisuista, osin siitä, että yhteiskunta on muuttunut niin, että nuoret eivät pääse kiinni samoihin etuihin kuin vanhempansa. Tämä pätee etenkin espanjalaisessa, tai oikeastaan katalonialaisessa yhteiskunnassa, jota kirjassa kuvataan paljon.

Kulttuurierot näkyvät kaikessa.

Hautajaisissa ei ole pastoria, ei saarnoja eikä urkujen sointia. Jotkut itkevät, toiset nauravat, mutta kaikki puhuvat ristiin rastiin enemmän kuin kotimaani häissä puhutaan.

Silti Turusen henkilöt ovat yksilöitä, eivät vain kansallisuutensa edustajia.

Järjettömiä asioita -romaanin lukeminen on helppoa, hauskaa ja viihdyttävää. Mutta useamman kerran lukiessa käy niin, että kaiken kepeän alta nousee yhtäkkiä esiin niin merkitsevä lause, että se asettaa kaiken aiemmin luetun uuteen valoon.

Saman efektin olen kokenut Leea Klemolan näytelmissä, joissa ylitsepursuavan räävittömyyden väleissä sanotaan ihmisyydestä jotain hyvin oleellista.

Tällaisen teoksen katsominen tai lukeminen on tavattoman palkitsevaa.

Turunen on aiemmissa romaaneissaan käsitellyt lapsuudenperheen vaikutusta ihmiseen, ja siltä ei nytkään vältytä. Ilmeisen omakohtaista suhdettaan Espanjaan ja sikäläiseen mieheen hän on myös käsitellyt jo aiemmissa teksteissään. Turunen onnistuu kuitenkin löytämään tuoreen kulman aiheeseen.

Hän kertoo sukupolvensa elämästä tarkkanäköisesti ja rohkeasti omalla tyylillään.

Turusen kuvaamat henkilöt ovat y-sukupolven ensimmäistä aaltoa; ihmisiä, joille halpalennot ja älypuhelimet ovat mahdollistaneet maantieteellisen rajattomuuden.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »