keskiviikko 16.6.2021 | 01:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Blogi

Jalkapalloblogi: KPV ja Jaro alkavat taas olla toistensa rakkaat viholliset – viime kausi muutti paljon

Kristian Sundqvist
Pe 7.5.2021 klo 06:00

Joskus voi yksittäinen kommentti kuvata vuosikymmenten kehityskulkuja usemmissa jalkapallokaupungeissa.

FF Jaron edustusjoukkuetoimintaa pyörittävän yhtiön toimitusjohtaja Fredrik Haga paukautti viime vuoden elokuussa Jaro - VPS -ottelun ennakkoinfossa, että kyseinen kohtaaminen on ollut Jaron suurin derby ja vastakkainasettelu jo vuosikymmeniä.

Totta tosiaan, vaikka ammoin olivat jeppisläisten kateelliset katseet KPV:n menestyksessä.

Pietarsaaren ja Kokkolan miesten edustusfutikset ottivat vastakkaiset suunnat 14. lokakuuta vuonna 1990, kun Jaro nousi liigakarsintaottelussa KPV:ta vastaan 0-2 -tappioasemasta loppuhetkillä voittoon maalein 4-2. Nostalgiannälkäiset voivat katsoa ottelun viimeiset 20 minuuttia täältä.

Kuva siitä tietystä ottelusta vuodelta 1990. Liki 30 vuotta myöhemmin Jaron päävalmentajanakin hetken toiminut Tomi Kärkkäinen kirmaa oikealla, mutta kuka KPV:n pelaaja kuvassa näkyy?
Arkisto

KPV ja Jaro kohtasivat sarjapeleissä seuraavan kerran vuonna 1999, mutta Jaro palasi pian liigaan ja Pallo-Veikot jatkoi korpitaipaleitaan. GBK:kaan ei koskaan Ykköstä korkeammalle noussut.

Jalkapallokulttuuri rakentuu kaikelle, mitä on koettu aiemmin ja vanhoja tullaan tällä palstalla muistelemaan useinkin. Tällä kertaa sitä tehdään enää pikaisen 1990-nostalgian verran ja sen jälkeen siirrytään 2020-luvulle.

Nyt siis pikakelaus viime kauden kautta nykyhetkeen. Pallo-Veikkojen sekasortoinen ja alle odotusten sujunut sarjakausi yhdistettynä Jaron välillä sensaatiomaisiin otteisiin sekä nousukamppailuun herättelivät jotain, mikä on nukkunut pitkään.

Pietarsaaressa kiinnostuttiin KPV:sta (viimeistään Juntus-draaman myötä) ja Kokkolassa Jarosta, jonka kärjessä loisti KPV-kasvatti Severi Kähkönen. Jaro myllytti Juntusen KPV:n vieraissa 4-0, mutta toisaalta Pallo-Veikot lopulta iski Jaron nousuhaaveille kohtalokkaaksi jääneen naulan omalla vierasvoitollaan.

Naapurikaupungin seuraan ei enää kummassakaan kaupungissa suhtauduttu välinpitämättömästi, vaan koronasyksyn futisilmassa väreili jännitettä.

Joulukuussa KPV saattoi tiedottaa vahvistavansa valmennustaan Niklas Vidjeskogilla. Jaron junioritoiminnan 2010-luvun edistysaskelista on merkittäviltä osin kiittäminen Vidjeskogia ja juuri junnupuolella Jaro on ollut huimasti edellä pohjoista naapuriaan.

Kun vain viikkoa myöhemmin tuli ilmi, että Jaron viime kauden tukipylväisiin kuulunut toppari-laitapakki Stanley Amuzie siirtyy Kokkolan vihreisiin alkoi kannattajanarratiivi Pietarsaaressa rakentua: KPV ja se niiden Laitis-Matti hankkii lompakon voimalla itselleen Jaron osaamisen!

Lue Stanley Amuzien laaja haastattelu maaliskuulta.

Todellisuus on monimutkaisempi, kun Jaro ei spekulaation varaan jääneistä syistä edes halunnut jatkaa Amuzien sopimusta. Vidjeskogillekaan ei Jarossa olisi edustusjoukkueen parissa paikkaa ollut; Pallo-Veikoissa hän on Niko Kalliokosken kakkonen. Jännite KPV:n ja Jaron välillä kasvoi silti.

KPV:n päävalmentaja Niko Kalliokoski on henkeen ja vereen KPV:n mies, jonka pelaajauran huippu toteutui parikymppisenä Jarossa.
Clas-Olav Slotte

Kalliokoskesta puheen ollen. Helposti unohtuu, että hän koki pelaajauransa kaikki liigaottelut juuri Jarossa.

Vuonna 2003 Jarossa 20-vuotiaana debytoinut KPV-kasvatti Kalliokoski pelasi punapaidoissa kausien 2003 ja 2004 aikana yhteensä 35 pääsarjaottelua, näistä 25 avauskokoonpanossa. Puolustaja oli noiden kahden vuoden ajan ammattiurheilija ja joukkuetovereihin lukeutui Jaron nykyinen päävalmentaja Jimmy Wargh.

Niko Kalliokosken kuvallinen siirtouutinen KPV-j:sta Jaroon 31.10.2002

Jäikö Jaro-vuosista nuorelle Kalliokoskelle mitään hampaankoloon, kun seura ei kauden 2004 jälkeen ollut kiinnostunut jatkamaan sopimusta?

Sen tietää vain hän itse, mutta Pietarsaareen voi olla melko mukava välillä palata voittavana KPV:n päävalmentajana. Sitä herkkua hän pääsi sarjaottelussa maistamaan jo viime syksynä ja seuraava tilaisuus koittaa lauantaina 29. toukokuuta. Koko KPV:n sarjaohjelma täällä.

Joka tapauksessa terve vastakkainasettelu löytyy ollenkaan pakottamatta: Jaron päävalkku on (GBK:ta uransa loppuvaiheessa edustanut!) seuraikoni Wargh ja KPV:n ruorissa seisoo umpi-KPV:lainen Kalliokoski, joka ehti aikoinaan kokeilla siipiään Warghinkin pelikaverina Jarossa.

Käydäänpä stadioneilla. Nimittäin stadioneilla, joita ei vielä ole olemassakaan.

Jalkapallokirjoittajataipaleeni pieniin suuriin hetkiin (tai myönnettäköön, tuo oli vähintään keskikokoinen suuri hetki) kuului olla se toimittaja, joka ensimmäisenä kertoi Pietarsaareen kaavailtavan futisstadionia. Kokkolassa taas on hybridiareenakokonaisuuteen suunniteltu jalkapallostadion tuplasti suureellisempi hanke ainakin katsojakapasiteetiltaan.

Pietarsaaren Keskuskentässä ei ole muuta hyvää kuin muistot; yleisurheilukentän katsomorakennus tiloineen on ränsistynyt ja tukipylväsmetsä peittää näkymiä. Tilalle tai tarkemmin sanoen viereen Länsikentälle on tulossa Suomen jalkapallohistorian ensimmäinen klassisen brittityylinen neljän suojaisan standin stadion, jossa katsomot ovat sentilleen niin lähellä kenttää kuin säännöt sallivat.

Konsepti on 1800-luvun lopulla syntynyt Englannin ja Skotlannin talviin, jotka ovat läheistä sukua Suomen keväille ja syksyille. Ei ihme, että Pietarsaaren jalkapalloväki on tällä tietoa jo ensi vuonna valmistuvasta stadionista yksimielisen innoissaan.

Jeppis Stadion -hankkeelle ei Pietarsaaressa ole juuri vastustusta löytynyt semminkin kun stadionyhtiö ei ole hakenut kaupungilta lainantakausta.
Kepok

Kokkolassa on tilanne vähemmän yksiselitteinen. Kaupungin futispiireistä on esitetty perusteltuja näkemyksiä sille, miksi kuningaslajin pitäisi pysyä Kokkolan Keskuskentällä.

Tällä palstalla painavat kulttuuriperusteet paljon, joten perusteita on helppo peesata. Eikä 6000:ssa katsomopaikassa ole tolkkua maassa, jossa mikään seura - edes HJK - ei yleensä vedä sarjaotteluihinsa edes 3000:a maksanutta katsojaa.

Tänä viikonloppuna se joka tapauksessa alkaa, miesten Ykkönen nimittäin.

Lue KPV:n kausiennakkojuttu.

KPV:n ja Jaron osalta vierasotteluilla (sunnuntaina 18.30 Klubi-04-KPV ja EIF-Jaro) eikä ensi torstain kotiotteluiden (16.00 Jaro-Klubi-04 ja KPV-TPS) yleisörajoituksista uskalla vielä puhua mitään. Mutta alkaa sarja silti ja uusia tarinoita kirjoitetaan. Seurataan niitä yhdessä, tälläkin palstalla.

Lue Jaron kausiennakkojuttu.

Mikäli luit tämän Kuningaslaji Sundqvistin mitalla -blogin ensimmäisen kirjoituksen loppuun saakka, niin uskon sinussa olevan jalkapallomiestä tai -naista myös osallistumaan palstan tekoon kommenttipalstan kautta. Kommentoi nyt tai joskus, mutta olisi hienoa kuulla sinusta.

Minä puolestani olen 47-vuotias entinen jalkapallojuniori ja nykyinen Keskipohjanmaan toimittaja. Työhistoriaa myös seuratoiminnasta, toimin kauan sitten ja hetken aikaa FF Jaron seurajohtajana. Asuin pitkään Iso-Britanniassa, jonka jalkapallosta ja sikäläisissä sarjoissa pelanneista suomalaispelaajista kirjoitin suomalaisille tiedotusvälineille. Suurimmat suosikkipelaajani Diego Armando Maradona ja Sócrates ovat kuolleet, mutta elävät ikuisesti.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »