keskiviikko 16.6.2021 | 02:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Blogi

Jalkapalloblogi: You'll Never KPV-humppa Alone?

Kristian Sundqvist
Pe 7.5.2021 klo 06:05

Kuten toisaalla tällä palstalla vihjataan, niin 1980-luvulla olivat Pietarsaaren Jaron kannattajat kateellisia Kokkolan Pallo-Veikoille. Ja miksi ei, KPV pelasi tarunhohtoisessa SM-sarjassa ja Jaro ykkös- tai jopa kakkodivisioonassa.

Pietarsaarelaisena pikkupoikana kasarin alussa olin silti kaikkein kateellisin KPV-humpasta. Oikea kannatuslaulu, ja millainen! "Kalahallin hiekoista noussut..." viittasi vanhaan, myyttiseen historiaan, "...KPV, tiedät sen, se on KPV rautainen..." otti luulot pois vastustajalta ja "KPV kotikentän kannatuksen tietää, sen myötä moni voitto kotiin tullut on..." otti yleisön mukaan menestystekijäksi.

Tuollainen oli jotain ihan muuta kuin missään katsomossa olin koskaan omin korvin kuullut, se oli kuin olikin tuulahdus...

Kuuntele KPV-humppa

... niistä tunnelmista, joita TV2:n ja Ruotsin tv:n Englannin liigan otteluista talvilauantaisin välittyi.

Taikaa, joka oli pienen ruudun kautta jotenkin tuttua Old Traffordilta, Anfield Roadilta tai vaikka Luton Townin Kenilworth Roadilta. Jossain kaukana oleva valtava jalkapallomaailma sai kontaktipinnan oman jalkapallohullun perheemme kokemusmaailmaan vain 35 kilometrin päässä kotoa.

Tällaisiakin asioita on tullut mieleen miettiessä Euroopan Superliigan (ESL) pari vuorokautta kestänyttä nousua ja tuhoa.

Muun muassa Manchester United ja Liverpool olisivat - jos hanketta ei siis olisi ammuttu lennosta alas - lopullisesti ja avoimesti muuttuneet kyynisiksi viihdetuotteiksi, joiden tärkeimmät ottelut olisi pelattu ei-urheilullisessa viihdesarjassa. Yhteys olisi katkennut.

KPV on yhä osa samaa eurooppalaista kilpailullista pyramidia kuin esimerkiksi Liverpool.
Jukka Lehojärvi

Urheilullinen kontakti Liverpoolin ja esimerkiksi KPV:n välillä nimittäin on kaikesta huolimatta yhä olemassa. KPV:n tarvitsee vain nousta Veikkausliigaan ja voittaa se, niin se pääsee kilpailemaan maailman arvostetuimman seurajoukkuekilpailun eli Mestarien liigan voitosta. Sama tie on teoriassa auki vaikka GBK:lla, FC Ylivieskalla tai FC Sääripotkulla.

Kuulen kyynikoiden mutisevan, että onhan se paljon helpompaa suurimmista liigoista, joista kisaan pääsee monta seuraa ja ne aloittavat kilpailun myöhemmin kuin Suomen mestari.

Totta, mutta nämä statukset ovat laskennallista seurausta kyseisen liigojen seurojen aiemmasta hyvästä euromenestyksestä. Mikään ei periaattessa estä suomalaisisia seuroja alkamasta menestyä niin hyvin, että 15 vuoden päästä olisi Suomesta neljä seuraa Mestarien liigassa.

KPV:n faneja Ykkösen vierasottelussa HIFK:ta vastaan kaudella 2018.
Jukka Lehojärvi

Niinpä kun minä ja moni muu suomalainen jalkapalloihminen revimme pelihousumme ESL:stä, niin peräänkuulutimme oikeastaan sitä, että ikiaikainen pyramidi säilyisi. Että omat suomalaiset kasvattajaseuramme ja mahdolliset fanituskohteemme olisivat yhä ainakin kaavioiden tasolla osa samaa yhteistä kilpailurakennetta kuin Liverpool, Juventus tai Real Madrid. KPV-humppa soi yhä samassa pyramidissa kuin Liverpoolin aikoinaan itselleen omaksuma You'll Never Walk Alone.

Myönnän iloinneeni, kun Manchester Unitedin ja Liverpoolin sunnuntainen ottelu siirtyi Unitedin protestoivien kannattajien tunkeuduttua ottelun alla kentälle. Iloitsen myös vahvistamattomista tiedoista, että heidät päästi kentälle joku Unitedin työntekijä ja ryhmä työntekijöitä.

On samalla surullista, että liikehdintä johti kahden poliisin loukkaantumiseen. Väkivalta ei ainakaan vapaassa länsimaassa ole koskaan oikeutettu metodi asiansa ajamiseen, vaikka asia olisi oikea.

Voiko iskulauseita joukolla huutamalla, bannereita heiluttelemalla ja kansalta kiellettyihin paikkoihin tunkeutumalla muuttaa (jalkapallo)maailmaa paremmaksi? The Guardian -lehden urheilubloggari Jonathan Liew kääntää asian toisinpäin ja pohtii, että ehkä juuri tuo ollut ainoa tapa, jolla maailmaa koskaan on muutettu paremmaksi.

Esimerkiksi Man Utd:n tapauksessa fanit voisivat - ehkä - suoralla toiminnalla onnistua tekemään seuran julkikuvasta niin rouhean, että se ei yhdysvaltalaisille sijoittajaomistajille enää maistuisi.

Against modern football!, mutta onko tämä oikeasti radikaali jalkapalloblogi? Se jää lukijoiden määritettäväksi, mutta esimerkiksi videotuomaroinnin olisin suonut taannoin päätyneen kokeilujen kautta jalkapallohistorian roskakoriin. Nyt se näyttää tulleen jäädäkseen ja omasta näkökulmastani on huippufutis samalla osittain pilalla. Ovatko tällaiset puheet nyt sitten radikalismia vai konservatismia?

Itse asian eli VAR-tuskan voi joka tapauksessa pyöräyttää ympäri ja iloita siitä, että suomalaisessa seurajalkapalloilussa tehdään ottelut ratkaisevat asiat yhä aina kentällä.

Siinäpä yksi syy lisää löytää tiensä katsomoihin ja kenttien laidalle, kunhan koronamääräykset sallivat.

Lopuksi: en jaksa tajuta nykyajan journalismikeskustelussa pulpahtelevaa kritiikkiä vanhan ajan urheilutoimittajia kohtaan. Siis heitä, jotka mieltävät itsensä osaksi urheiluyhteisöjä ja joiden jutuista välittyy innostus ja rakkauskin lajeihin ja sporttiin ylipäätään.

Olisi outoa ajatella, että kuvataiteisiin keskittyneeltä kulttuuritoimittajalta edellytettäisiin kylmänviileää ja riittävän ulkopuolista suhdetta koko alaan. Tai että hänellä ei paranisi olla voimakkaitakin mielipiteitä alan asioista.

Tällä palstalla innostutaan, ollaan mieltä ja kärjistetäänkin. Ei väkisin, mutta silloin kun tuntuu. Ja muuten: tämä palsta on kaikelle jalkapalloilulle, ei vain KPV:lle, Jarolle ja bloggarille kaikesta huolimatta läheiselle brittifutikselle. Muitakin aihepiirejä vielä käsitellään.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »