lauantai 24.7.2021 | 10:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Näin Kokkolan tartuntaketju on edennyt tähän mennessä – Keski-Pohjanmaa siirtyi nopeasti perustasolta leviämisvaiheeseen

Juttuun päivitetään tiedot päivittäisistä koronatartunnoista Soiten alueella.

Päivi Savela, Vili Ruuska, Antti Savela
La 15.5.2021 klo 09:00 | päivitetty ma 09:28

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut valtaosan korona-ajasta epidemian perustasolla.

Kiihtymisvaiheessa se on ollut yhden ainoan kerran viime vuodenvaihteen molemmin puolin (29.11.–13.1.). Alle kahdessa viikossa epidemia kiihtyi vaiheeseen, joka lähestyy jo leviämisvaihetta.

Maanantaina 3.5.Keski-Pohjanmaa näkyi ainoana valopilkkuna Euroopan kartalla. Soite oli ainoa alue, jossa ei oltu todettu koronavirustartuntoja 14 vuorokauden aikana (12.–25.4.).

Torstaina 6.5. Soite tiedotti yhdestä koronatartunnasta ja mahdollisesta altistumistilanteesta kokkolalaisella kuntosalilla. Myöhemmin torstaina todettiin toinenkin positiivinen koronavirusnäyte.

Perjantaina 7.5. tilanne muuttui dramaattisesti. Soiten alueella todettiin seitsemän uutta koronavirustartuntaa ja karanteeniin asetettiin toista sataa ihmistä. Soiten ylilääkäri Pirjo Dabnell vahvisti Keskipohjanmaan tiedot siitä, että kesäravintola Mustakarin vappubrunssilla käyneitä henkilöitä on sairastunut koronavirustautiin. Altistumistilanteita oli myös uimahallissa, uskonnollisessa tilaisuudessa sekä ammattiopiston tapahtumassa.

Lauantaina 8.5. tartuntaketjussa todettiin kolme uutta tartuntaa.

Sunnuntaina 9.5. tartuntojen määrä nousi 14:ään, kun Soite kertoi kolmesta uudesta tartunnassa. Soiten tiedotustilaisuudessa kerrottiin tartuntojen lähteneen liikkeelle kesäravintola Mustakarilla järjestetyltä vappubrunssilta. Jatkotartunnoista laajin levisi Kokkolan ammattiopistolla järjestetyssä opiskelijoiden tapahtumassa.

Maanantaina 10.5. Soite tiedotti kuudesta uudesta tartunnasta. Vappuna liikkeelle lähtenyt tartuntaketju oli sairastuttanut jo 20 ihmistä. Karanteenissa oli noin 250 ihmistä.

Tiistaina 11.5.Soiten alue siirtyi koronavirusepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Tunnettuun tartuntaketjuun liittyi viisi uutta tartuntaa. Kokkolan ammattiopiston opiskelijat siirtyivät etäopetukseen.

Keskiviikkona 12.5. koronaepidemian laajuus paljastui kaikessa vakavuudessaan. Soiten alueella on todettiin 16 uutta koronavirustartuntaa. Lisäksi yksi aiemmista tartuntaketjun koronavirusnäytteestä on varmistunut Intian muunnokseksi. Karanteenissa on noin 300 henkilöä. Soite pitää tiedotustilaisuuden.

Torstaina 13.5.uusia tartuntoja tuli 15 kappaletta. Tartuntoja todettiin myös Kannuksessa ja Nivalassa, jossa koulutuskuntayhtymä Jedu siirtyi etäopetukseen. Samoin Kannuksessa 9. luokan oppilaille järjestettiin etäopetusta.

Perjantaina 14.5. saatiin tieto muistakin virusmuunnoksen vuoksi testatuista viidestä näytteestä, joissa paljastui Intian variantti. Soiten alueella uusia tartuntoja todettiin 10. Lisäksi Haapajärvellä ja Reisjärvellä uusia tartuntoja todettiin neljä, ja niihin liittyi epäily Intian variantista. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui toteamaan, että Soiten alue jatkaa vielä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa mutta leviämisvaihe on lähellä.

Lauantaina 15.5. Soitessa kirjattiin 14 koronavirustartuntaa. Karanteenissa olevien henkilöiden määrä nousi 400 henkilöön. Tuolloin myös kerrottiin, että sairaalahoidossa on yksi koronapotilas. Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ennakoi lauantai-illalla, että alue siirtyy leviämisvaiheeseen sunnuntaina.

Sunnuntaina 16.5. ilmeni 21 tartuntaa Soitessa. Karanteenissa olevia ihmisiä oli kaikkineen yli tuhat, kun lasketaan yhteen virallisessa karanteenissa olevat ja omaehtoisessa karanteenissa olevat. Tuolloin kerrottiin, että Keski-Pohjanmaan keskussairaalan suunniteltua leikkaustoimintaa joudutaan ajamaan alas. Keski-Pohjanmaan maakunta siirtyi leviämisvaiheeseen, kun taas Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat perustasolla.

Maanantaina 17.5. Ilmeni 23 tartuntaa Soitessa. Useat yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen eri puolilla maakuntaa. Soite ilmoitti, että kiireetön vastaanotto terveyskeskuksissa jää tauolle koronan vuoksi. Kalajokilaaksossa orastava tautitilanne näyttää talttuvan eikä uusista tautitapauksista ilmoitettu maanantaina. Soiten alueella otetaan yli 900 koronavirusnäytettä ja tulosten saaminen ruuhkaantuu.

Tiistaina 18.5.uusia tartuntoja todettiin 11. Yhteensä 14 vuorokauden aikana Soiten alueella oli todettu jo 135 koronavirustartuntaa. Rokotuksista vastaava Jukka Aro kertoi, että Keski-Pohjanmaa on saamassa kohdennetusti rokotteita korkean ilmaantuvuusluvun vuoksi.

Keskiviikkona 19.5. oli myös 11 uuden tartunnan päivä. Valtaosa tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Uusia laajoja joukkoaltistumistilanteita ei ilmennyt.

Torstaina 20.5. Soite tiedotti 11 uudesta koronavirustartunnasta sekä altistumispaikoista. Näyteruuhkaa purettiin edelleen. Kokkolan kaupunki tiedotti suluista ja rajoituksista, jotka jatkuvat kesäkuun alkuun saakka.

Perjantaina 21.5. edelleen 11 uutta tartuntaa, joista osa todettiin karanteenin ulkopuolelta tuleviksi tartunnoiksi, joiden lähdettä ei pystytty varmuudella selvittämään. Soitessa oltiin huolestuneita tiedoista, joiden mukaan eristys- ja karanteeniohjeita ei ole kaikkien osalta noudatettu.

Lauantaina 22.5. Ensimmäinen alle 10 tartunnan päivä pitkään aikaan Soiten alueella. Uusia tartuntoja 7. Kalajoella uusia tartuntoja karanteenin sisälle 3. Kannuksessa on THL:n tietojen mukaan jo 65 tartuntaa epidemian aikana.

Sunnuntaina 30.5. Soitessa oli ensimmäinen päivä ilman todettuja koronavirustartuntoja. Sairaalahoidossa oli kaksi potilasta koronan taki.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »