sunnuntai 20.6.2021 | 23:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Puheenaihe

"Missään muualla Suomessa näin nopeaa leviämistä ei ole nähty", sanoo Soiten johtajaylilääkäri – Keski-Pohjanmaa koronan leviämisvaiheeseen: Etäopetus alkaa toisen asteen oppilaitoksissa sekä Kannuksessa perusopetuksessa maanantaina, Kokkolan yläkoulut etäopetukseen tiistaina

Jouni Nikula
Su 16.5.2021 klo 19:30 | päivitetty su 21:12

Soiten alue on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä päätti epidemialuokittelusta sunnuntaina iltapäivällä.

Viranomaisryhmä suosittelee, että kaikki toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen maanantaista lähtien eli viikon 20 ajaksi.

Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti etenkin Kannuksessa, joten myös Kannuksen perusopetuksen luokkien 4.–9 oppilaat siirtyvät etäopetukseen viikon ajaksi. Lisäksi Kannuksen kaupunki suosittelee eskarilaisia ja 1.-3.-luokkalaisia jäämään kotiin maanantaina.

Muutkin kunnat voivat tehdä päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä.

Päätös leviämisvaihe-luokittelusta oli "kovan mietinnän takana", sanoo Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

– Olemme keränneet palasia ympäri ämpäri ja selvitelleet tilannetta. Tilanne on muuttunut niin nopeasti huonompaan suuntaan, että pikakokoontuminen järjestettiin sunnuntaina. Kaikki olivat samaa mieltä uudesta luokittelusta, Dabnell sanoo.

Sunnuntaina tartuntojen lukumäärä viimeisen kahden viikon aikana oli 101. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa oli hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Taudin leviäminen on ollut poikkeuksellisen nopeaa.

– Missään muualla Suomessa näin nopeaa leviämistä ei ole nähty. Olemme ihan uuden tilanteen edessä. Kyseessä on virus, joka on valtavan tarttuva. Vaikka suosituksia olisi noudatettu, on virus päässyt leviämään, Dabnell sanoo.

Voidaanko Keski-Pohjanmaa eristää, kuten Uudellemaalle tehtiin viime vuoden keväällä?

– En usko sellaiseen.

Sunnuntaihin mennessä kuusi tartunnoista oli todennettu koronaviruksen Intian variantiksi Soiten alueella.

– Kyseessä on virusmutaatio. Ei ole tietoa siitä, että se olisi muita enemmän vaarallinen ja vakava tautimuoto, mutta se leviää kulovalkean tavoin. Näyttää siltä, että muutkin tartunnat liittyvät samaan ketjuun. Virustyyppi on Suomessa melko tuore ja muuntuu nopeasti, Dabnell sanoo.

Miten virusmuunnos pääsi Suomeen ja Kokkolan vappubrunssille?

– Se on hyvä kysymys, johon emme tiedä vastausta.

On todennäköistä, että tartuntojen räjähdysmäistä leviämistä edesauttoi Keski-Pohjanmaan ammattiopiston pääaulassa keskiviikkona 5. toukokuuta järjestetty Jobsteri-tapahtuma.

Tapahtumassa sattui mahdollinen korona-altistuminen.

– Jobsteri-rekrytapahtuma ja Mustakarin vappubrunssi yhdistyvät toisiinsa. Samoihin aikoihin alkoi tulla testituloksia runsaasti. Useammalla rekrytapahtumaan osallistuneella todettiin virus. Virus lähti räjähdysmäisesti liikkeelle yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden ikäluokassa, sanoo Dabnell.

Nuorten mukana korona levisi esimerkiksi Kannukseen.

Mitkä ovat leviämisvaihe-luokittelun konkreettiset vaikutukset Keski-Pohjanmaalla?

– Meillähän on maskisuositus jo olemassa, mutta sitä tiukennetaan. Samalla tulee suositus toisen asteen etäopetuksesta. Opiskelijoita ja vanhempia tiedotetaan Wilman kautta.

Miten ylioppilasjuhlien käy?

– Pahasti näyttää siltä, että suositukset eivät tule löystymään. Tärkeintä on se, että virus ei pääse leviämään vanhuksiin. Nuorisolle tauti voi olla lieväoireinen, vanhuksille vaarallinen, Dabnell sanoo.

Keskussairaalan suunniteltua leikkaustoimintaa joudutaan ajamaan alas. Soiten osastoilla ja asumispalveluyksiköissä otetaan käyttöön rajoitetut vierailut.

Vierailut tehdään vain ennalta sovitusti.

– Siirrämme henkilöstöä erilaisiin tehtäviin, mikä johtuu valtavasta määrästä altistuneita ja tartunnoista. Kun henkilöstöä tarvitaan tavallista enemmän, muuta toimintaa joudutaan supistamaan.

Kuinka entistä tiukempi epidemialuokittelu vaikuttaa ravintoloiden toimintaan?

– Siihen palataan tarkemmin tiistain viranomaispalaverissa, kun olemme saaneet lisää informaatiota.

Ravintoloiden väliaikaisesta sulusta on säädetty majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa. Valtioneuvostolla on lain mukaan velvollisuus muuttaa asetusta sulun piiriin kuuluvista alueista.

– Toistaiseksi esimerkiksi lounastarjontaan ei ole tullut muutoksia Soiten alueella. Tosin sairaalankin sisällä siirrytään annosjakeluun, sanoo Dabnell.

// Kello 20:50 tarkennettu Kannuksen tietoja.

// Kello 21:06 lisätty Terho Taarnan haastattelun kommentit.

Kokkolan yläkoulut etäopetukseen tiistaina

Jouni Nikula

Myös Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui sunnuntaina.

Tällä hetkellä tartunnat leviävät erityisen nopeasti nuorten keskuudessa. Lukiot ovat etäopetuksessa maanantaista alkaen. Kokkolan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista alkaen. Koulut tiedottavat oppilaita ja huoltajia käytännön järjestelyistä Wilman kautta.

Varhaiskasvatuspalvelut ja alakoulut toimivat normaalisti.

Kannuksessa linja on huomattavasti tiukempi. Onko Kokkolassa varaa alakoulujen auki pitämiseen?

– Asiasta on keskusteltu Soiten edustajien kanssa. Vaikutelma on se, että Kannuksessa koronatilanne on jopa vielä pahempi kuin täällä. Mutta jos koronatapauksia alkaa tulla, katsomme tilannetta uudestaan. Nyt mennään puoli päivää kerrallaan, sanoo Kokkolan sivistysjohtaja Terho Taarna.

Taarnan sunnuntai-ilta kului kaupungintalolla istuskellen. Hän lähetti viestejä Wilman kautta kouluille sekä oppilaille ja heidän huoltajilleen.

Etäopetukseen siirtyminen lähes kesäloman kynnyksellä harmittaa.

– Harmittaa tosi paljon. Melkein pääsimme viime metreille. Kouluissa viimeiset viikot ovat yleensä tavallista kevyempiä, mutta kyllä oppilasarviointejakin on vielä tekemättä. Nyt se vaikeutuu. Lisäksi koulujen retkiä voi jäädä tekemättä.

Taarna uskoo, että ylioppilasjuhlat ja koulujen päättäjäisjuhlat typistyvät suunnitellusta.

– Rehellisesti sanottuna en ole kauhean toiveikas päättäjäisjuhlien suhteen, mutta onhan tässä vielä vajaat kolme viikkoa aikaa, Taarna sanoo.

Kokkolan kaupunki vetoaa voimakkaasti erityisesti nuoriin ja pyytää välttämään kaikkea vapaa-ajalla tapahtuvaa kokoontumista tartuntojen leviämisen estämiseksi. Urheilu- ja harrastustoiminnassa noudatetaan leviämisvaiheen ohjeita toiminnan keskeyttämisestä.

Leviämisvaiheessa vahva kasvomaskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita julkisissa tiloissa, perusopetuksessa, julkisessa liikenteessä sekä kaikissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Kaupungin henkilökunta on siirtynyt etätyöhön kaikissa niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Myös kaupungin toimielinten kokoukset järjestetään etäyhteyksin.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »