perjantai 24.9.2021 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kristian Sundqvistin kolumni: Ulkomaalaishankinnat tärkeä syy sille, että Jaro on kärjessä ja KPV jumbona

Ti 13.7.2021 klo 17:30 | päivitetty ti 18:04

Olisi hyvä, että jalkapallolla ei niin usein tarkoitettaisi ensisijaisesti miesten edustusjalkapalloa. Reaalimaailmassa suuren yleisön kiinnostus ja mikä ikävä kyllä tärkeintä ylivoimaisesti suurimmat rahat pyörivät nimenomaan parrakkaamman sukupuolen huippufutiksen ympärillä.

Näillä kohdin Pohjanlahden rannikkoa tuo tällä hetkellä tarkoittaa miesten Ykkösen FF Jaroa ja Kokkolan Pallo-Veikkoja. Niinpä kamppailu alueen jalkapalloherruudesta (tähän yhteyteen sukupuolettunut ilmaisu sopii) käydään näiden seurojen välillä.

Sarjataulukko ei kuulemma koskaan valehtele ja siinä Jaro on jaetulla piikkipaikalla ja KPV jakamattomana jumbona. Ennakkokaavailuissa joukkueita veikkailtiin samoille sijoille sarjataulukon keskivaiheille ja näkivätpä jotkut Pallo-Veikoilla mahdollisuuksia nousutaisteluun.

Mitä Jarossa on tehty oikein ja KPV:ssa väärin?

Kysymystä asetellessa on syytä muistaa, miten huikean tasainen sarja Ykkönen tänä vuonna on. KPV voi aivan hyvin vielä ohittaakin Jaron.

Jaro joka tapauksessa näyttää onnistuneen talven pelaajahankinnoissaan: Krists Gulbis on jämäkkä toppari ja peliälykäs hyökkääjä Macauley Chrisantus oiva mies pohjustamaan maalipaikkoja pelikavereilleen. Vielä tärkeämpiä ulkomaalaispelaajia Jarolle ovat toista kauttaan seurassa pelaavat laitapakki Guillermo Sotelo ja keskikenttämies Toró, jotka ovat kovia ammattilaisia tälle tasolle.

KPV:n tämän kauden hankinnoista taas hyökkääjä Dominique Malongan sopimus on purettu ja keskikenttämies Karolis Chvedukasin otteet ovat olleet epätasaisia. Jarosta tullut ja Nigerian A-maajoukkuettakin kilpailullisissa otteluissa edustanut puolustaja Stanley Amuzie taas taantui siirrossa tähdestä jopa penkkiveikoksi, miten ihmeessä?

Jalkapallojoukkueen rakentamisessa on paljon muitakin osa-alueita kuin yksittäisten ulkomaalaishankintojen onnistuminen, mutta Jaron ja KPV:n sijoituksia sarjataulukon vastakkaisissa ääripäissä voi tuollaisillakin listauksilla perustella. Hyvin rajallisilla resursseilla toimivien pikkuseurojen olisi elintärkeää saada moiset hankinnat mahdollisimman korkealla prosentilla oikein.

Pelaajat eivät myöskään ole mitään lautapelin nappuloita tai tietokonepelin hahmoja. Esimerkiksi Malongan epäonnistunut Kokkolan-visiitti söi työnantajalta rahan lisäksi henkilöresursseja ja inhimillistä energiaa, kun pelaaja pitää aina asuttaa sekä lisäksi totuttaa uuteen asuinmaahan ja joukkueen tavoille.

Hankinnoissa onnistuminen vaatii lajiosaamista, suhteita tai hyvää tuuria. Kahdella kolmesta pötkii jo pitkälle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »