torstai 2.12.2021 | 03:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kristian Sundqvistin kolumni: Julkisrahoitteinen jalkapallon ammattilaisseura – Koko kaupungin KBV voisi pyöriä urheilulaitosavustuksella

Ti 26.10.2021 klo 06:30

Ajatus ei ole niin outo kuin äkkiseltään saattaa kuulostaa.

Kokkolassa toimii (ja mahtava juttu että toimii!) lähinnä julkisrahoitteinen kaupunginteatteri. Maineikkaan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kaupungin budjetista saama taidelaitosavustus on osapuilleen samaa luokkaa; vajaat miljoona euroa vuodessa.

Kokkolassa ei olisi ammattiteatteria eikä ammattiorkesteria, jos asia olisi maksavista katsojista ja seudun yrityksistä kiinni. Aivan samoin asia myös ammattilaisjalkapalloilun saralla, ellei sitten löydy yksittäistä mesenaattia, joka toiminnan suurelta osin rahoittaa.

Kokkolan Pallo-Veikoilla oli aikansa tällainen. Enää ei.

Mikäli kaupunki rahoittaisi kuvitteellisia Kokkolan Boll-Veikkoja vuosittain esimerkiksi 900 000:n euron urheilulaitosavustuksella, niin kyseinen ammattilaisjoukkue pelaisi käytännössä varmasti pääsarjassa. Kokkola ottaisi tällä mittarilla pysyvästi paikkansa Helsingin, Turun ja Tampereen rinnalla.

Liigan nykyisellä ottelumäärällä ja 2000 katsojan keskiarvoveikkauksella keräisivät KBV:n kotiottelut vuodessa yhteensä noin 35 000 katsojaa eli merkittävät lipputulot.

Kokkolalaiset pääsisivät ihailemaan alan ammattilaisten esiintymistä maailman suurimmassa urheilulajissa eikä ajatus europeleistäkään ole mahdoton. Jalkapallo on muutenkin äärimmäisen kansainvälinen laji, kun kentillä kirmaa pelaajia eri maailmankolkista.

Koko kaupungin yhteisen ja jämäkästi ammattimaisen seuran toimintaa voisi Kokkolassa toimiva suurteollisuuskin olla valmis rahoittamaan veronmaksajien rinnalla. Kokkolalaisen menestystarinan ainekset olisivat koossa, kohta vapisisi HJK:kin.

Kunnilla on laaja autonomia. Mikään estäisi Kokkolaa rahoittamasta ammattiurheilua siinä kuin ammattikulttuuria. Lisäksi samoin kuin kulttuurin puolella kiertäisi iso osa rahasta takaisin elävöittämään kaupungin elinkeinoelämää ja kunnan verokertymääkin.

Pohjimmiltaan jalkapalloseuran merkittävä julkinen rahoittaminen pohjaisi samaan logiikkaan kuin mainittujen kulttuuri-instituutioiden rahoitus. Vakavasti otettavassa eurooppalaisessa kaupungissa tulisi olla ammattijalkapalloseura siinä kuin ammattiteatteri ja ammattiorkesteri.

Kokkola ottaisi yhdellä mittarilla pysyvästi paikkansa Helsingin, Turun ja Tampereen rinnalla.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »