tiistai 21.3.2023 | 19:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan seurakuntayhtymällä lähes miljoonan euron investoinnit ensi vuonna – 140 vuotta vanhojen arvourkujen uudelleenpystytys tyssäsi Museoviraston ja pääsuunnittelijan kielteisiin lausuntoihin

Vili Ruuska
Pe 19.11.2021 klo 18:26 | päivitetty pe 18:37

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto ehdottaa vuoden 2022 talousarviota yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi.

Talousarviossa investointisuunnitelma vuodelle 2022 on yhteensä 910 000 euroa. Tästä summasta Kaarlelan kirkon julkisivukorjauksiin on varattu 325 000 euroa ja ensi vuonna aloitettavaan Kokkolan kirkon peruskorjaukseen 335 000 euroa. Talousarviossa on varauduttu myös seurakuntavaalivuoteen.

Talousarvio ennakoi seurakuntayhtymän talouden jatkuvan tasapainoisena. Ensi vuoden toimintatuotot ovat 2,1 miljoonaa euroa ja toimintakulut 11,3 miljoonaa euroa. Toimintakate jää -9,2 miljoonaan euroon.

Ensi vuonna kirkollisverotuloja arvioidaan kertyvän 10,3 miljoonaa euroa ja valtionrahoitusta noin miljoona euroa, jolloin vuosikate olisi 975 890 euroa. Poistojen jälkeen tilikauden alijäämä on 54 870 euroa.

Kokkolan seurakuntayhtymän talousarvio vuodelle 2022 pohjautuu yhteisen kirkkovaltuuston kesäkuussa päättämään kirkollisveroprosenttiin, joka on 1,7. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää talousarviosta 14.12.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti keskeyttää Walcker-urkujen pystytyksen suunnittelutyön Kokkolan kirkkoon ja poistaa suunnittelua varten varatun investointimäärärahan vuoden 2022 talousarvioesityksestä. Määräraha oli suuruudeltaan 20 000 euroa.

Kokkolan puukirkkoon vuonna 1881 rakennettujen Walcker-urkujen uudelleenpystytystä Kokkolan kirkon kuoriosaan oli suunniteltu kirkon peruskorjauksen yhteyteen.

Kokkolan kirkko on kirkkolain edellyttämän lausuntomenettelyn piirissä. Siksi urkujen pystyttämiseen pyydettiin lausunnot Museovirastolta ja kirkon peruskorjaushankkeen arkkitehti-pääsuunnittelija Hanna Lyytiseltä.

Museoviraston lausunto lisäselvitysten jälkeenkin oli kielteinen. Päätöstä perusteltiin muun muassa urkujen suurella koolla sekä kirkon ja urkujen tyylillisellä erilaisuudella. Pääsuunnittelija ei myöskään puoltanut Walcker-urkujen pystyttämistä Kokkolan kirkkoon.

Varastoituna olleet ja vuonna 2013 inventoidut sekä puhdistetut Walcker-urut päätetään pitää Kokkolan seurakuntayhtymän omistuksessa.

Walcker-urut eivät ole mitkä tahansa urut. Valtaosa saksalaisen E. F. Walckerin 1800-luvulla rakentamista soittimista on tuhoutunut. Suomessa niistä on alkuperäisessä asussaan vain yksi: Kokkolan puukirkon urut. Kyseiset urut on varastoitu Katariinan kalmistoon.

Lue myös:

Historiallisesti arvokkaat Telin-urut purku-uhan alla Uusikaarlepyyssä – Kokkolanseudun urkuseura vetoaa urkujen puolesta

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »