sunnuntai 22.5.2022 | 05:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anu Jylhän kolumni: Vaivaako EU:ta hyväuskoisuus? – Unionin kyky hoitaa kriisitilanteita ei vakuuta

Ma 20.12.2021 klo 06:30

Euroopan unionin kyky hoitaa Ukrainan tilannetta ei ainakaan allekirjoittanutta vakuuta.

Viime perjantaina EU-johtajat kokoustivat Brysselissä, jossa asialistalla oli Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne ja mahdolliset pakotteet ensin mainittua maata kohtaan.

Tilanne maiden välillä on vakava. Marraskuussa Venäjän kerrottiin lisänneen joukkojaan Ukrainan vastaiselle rajalle – Ukrainassa pelätään Venäjän valmistautuvan hyökkäämään maahan ensi vuonna.

Ottaen huomioon nuo tosiasiat, kuulostavat EU:n huippukokouksessa tehdyt lupaukset surkuhupaisilta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että EU "osoittaa vahvaa tukeaan Ukrainalle" ja, että unioni "osoitti selvästi sen, että se on valmis toimimaan".

Kenelle unioni ja sen jäsenmaat asian itse asiassa osoittivat? Toisilleen kokouspöydän äärellä?

Vaikka pakotteet Venäjää kohtaan kokouksessa olivatkin esillä, mistään konkreettisista toimenpiteistä ei päätetty tai edes keskusteltu.

Vaikuttaa siltä, että Euroopan unioni uskaltaa kyllä pelotella uhittelevia valtioita, mutta kun on tosi kyseessä, keinoja ei ole.

Valko-Venäjän ja Puolan välinen rajakriisi osoitti sen, että muut toimijat ovat valmiita hyödyntämään EU-maiden välisten rikkojen aiheuttamat tilat omien tavoitteidensa edistämiseksi.

Jos unioni olisi pystynyt toteuttamaan ratkaisuja maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassaan, jota se on yrittänyt uudistaa sitten vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen, ei Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenkalle olisi tarjoutunut niin oivallista tilaisuutta painostaa EU:ta Puolan rajalla.

Ongelman voi kääntää myös viestinnälliseksi: Lukashenkan disinformaatio tuskin olisi lyönyt yhtä tehokkaasti läpi, jos unioni pystyisi viestimään selkeästi menetelmistään maahanmuuttoon ja turvapaikkahakemuksiin liittyen.

Myös unionin sisällä on ongelmia. 27 jäsenmaan liitto menettää vakuuttavuuttaan, kun se ei pysty pitämään unionin suurimpia tukia nauttivaa ja samalla ihmisoikeuksia halventavaa Puolaa kurissa.

Näyttää siltä, että unioni edelleen naiivisti uskoisi, ettei kukaan mitään pahaa tekisi tai sopimuksia rikkoisi.

Eihän Venäjä nyt oikeasti Ukrainaan hyökkäisi?

Eihän?

Kenelle unioni ja sen jäsenmaat asian itse asiassa osoittivat? Toisilleen kokouspöydän äärellä?

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »