perjantai 21.1.2022 | 23:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Apu heti ja jo eilen

Ti 11.1.2022 klo 15:30

Aluevaalit 2022

Ihmisen pitää saa apua heti sairastuessaan. Jonoissa makuuttaminen ei säästä, eikä hyödytä. Siksi kannattaa huolella kiinnittää huomio hoidon oikea-aikaisuuteen.

Terveyskeskuksen lääkärille tulijoista 40 % kärsii kivuista. Heidän odotusajoistaan, vääränlaisesta hoitopolusta, heikosta opastuksesta ja tämän kaiken aiheuttamasta työkyvyttömyydestä aiheutuu valtavia kustannuksia yhteiskunnalle. Tähän on saatava muutos. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinpotilaiden suora ohjaus fysioterapeutille saattaa tuoda juuri oikean palikan hoitoon ja on kokemusten mukaan kustannuksia säästävää, kun lääkärikäyntien tarve selvästi vähenee jatkossa. Ja olo paranee.

Apua pitää saada jo eilen. Se tarkoittaa ennalta ehkäisyä ja nopeaa puuttumista ongelmiin. Nämä kauniit sanat eivät ole mitään korulauseita vaan puhdasta kenttätyötä, jota joko tehdään tai ei. On syytä muistaa, että pieni vähemmistö, 7–10 % sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaista, aiheuttaa peräti 80 % kustannuksista. Jos näitä ihmisiä autetaan jo etukäteen, saadaan isoa inhimillistä säästöä ja myös erittäin tarpeellista taloudellista säästöä.

Kun Pudasjärvellä ryhdyttiin antamaan liikunta- ja terveysneuvontaa määrätietoisesti, paljon palveluita käyttäneiden asiakkaiden aiheuttamat kustannukset vähenivät 60 %. Neuvontaan satsatut rahat saatiin siten moninkertaisesti takaisin. Asiakkaat paransivat terveystottumuksia ja lisäsivät liikuntaa, kunto ja työkyky paranivat ja kivut vähenivät. Nämä tulokset tuntuvat takuulla elämänlaadussa.

Haluan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueesta malliesimerkin siitä, miten ihminen otetaan vastaan ja hän saa juuri oikean avun, juuri oikeaan aikaan.

Hanna-Lea Ahlskog

VTM, aluevaaliehdokas (kd.)

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »