sunnuntai 22.5.2022 | 04:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtteri-lumituisku saapuu Suomeen lauantaina, Ilmatieteen laitos otti kovimman liikennesäävaroituksen käyttöön –  Keski- ja Pohjois– Pohjanmaallekin lunta luvassa reilu kymmenen senttiä

"Kovimmat tuulet jäävät meren puolelle ja etelämmäksi", kertoo päivystävä meteorologi.

Minna Mustonen
Pe 28.1.2022 klo 18:01 | päivitetty pe 20:57

Viikonvaihteessa harva omakotiasuja pääsee pelkästään rentoutumaan. Aika usea saa tai joutuu tarttumaan lumikolaan, lumilapioon tai muihin työkaluihin, nimittäin useampaan kolkkaan sataa rutkasti lunta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan erittäin voimakas matalapaine liikkuu lauantai-illan ja sunnuntain aikana Suomen lounaispuolitse kaakkoon. Samanaikaisesti maan etelä- ja keskiosaan on odotettavissa merkittävä lumipyry, joka hellittää otteensa vasta myöhään sunnuntaina.

– Lunta kertyy lauantain ja sunnuntain aikana maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 15–25 cm, maan eteläosassa paikoin 25–35 cm. Ensimmäiset lumisateet saapuvat maan länsiosaan jo lauantaina aamupäivällä, mutta sakein pyry puuskaisen kaakkoistuulen kanssa saapuu lauantai-illaksi. Ajokeli muuttuu samalla monin paikoin erittäin huonoksi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lounaisrannikolla ja sunnuntain vastaisena yönä mahdollisesti laajemminkin maan lounaisosassa sade voi tulla osin myös vetenä ja räntänä. Lumisateet alkavat heiketä vasta sunnuntaina päivällä lännestä alkaen.

– Keski-Pohjanmaalle sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin lunta on luvassa hitusen vähemmän. Lunta sataa lauantai päivän aikana ja aina sunnuntaihin saakka noin kymmenen viidentoista senttimetrin luokkaa. Etelä-Suomeen on tulossa selkeästi enemmän lunta. Myös tuulten osalta Keski-Pohjanmaalla päästänee hiukkasen vähemmällä. Puuskissa tuulen voimakkuus alueella noussee kymmeneen viiteentoista metriin sekunnissa, kertoo päivystvä meteorologi Nina Karusto, perjantaina iltapäivästä Keskipohjanmaalle.

Voimakas kaakkoistuuli voi lauantai-iltana ja sunnuntaiyönä aiheuttaa paikoin vähäisiä vahinkoja etelärannikolla. Säätilanteen voimakkaimmat tuulet osuvat kuitenkin läntisille ja lounaisille merialueille ja Ruotsiin.

Etenkin lounaisille merialueille on odotettavissa voimakas pohjoismyrsky, jossa pohjoistuuli voi sunnuntaina yltää 25 metriin sekunnissa ja merkitsevä aallonkorkeus yltää jopa neljästä kuuteen metriin.

Ilmatieteen laitos otti kovimman liikennesäävaroituksen käyttöön, kun Uudenmaan alueen lauantain liikennesäätä koskeva varoitus nostettiin luokkaan hyvin vaarallinen.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivulla kerrotaan, että ajokeli muuttuu äärimmäisen huonoksi iltapäivästä alkaen lumipyryn vuoksi. Varoitus on voimassa lauantaina kello 16:sta alkaen, ja se päättyy puolen yön aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Punaisella merkitty varoitus tarkoittaa sitä, että liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

Pohjoismyrsky voi aiheuttaa tuulivahinkoja paikoin myös lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisade voi tarttua tehokkaasti puihin Lounais-Suomen alueella, etenkin Länsi-Uudeltamaalta kohti Satakuntaa olevalla linjalla. Lumikuorman painamat puut voivat aiheuttaa sähkökatkoja myöhäisestä lauantai-illasta alkaen.

Lähipäivät eivät tuo helpotusta puiden lumikuormatilanteeseen ja sen aiheuttamiin ajoittaisiin sähkökatkoksiin.

Korpelan voiman käyttöpäällikkö Juho Polso arvioi, että tykkylumivaurioilta saatetaan välttyä eikä syytä ole huoleen.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan alueellemme olisi satamassa ennemminkin pakkaslunta, viikonloppuun varaudutmme normaalimiehityksellä, hän kertoo.

Korpelan voima on tehnyt ja tekee jatkuvasti raivauksia sähkölinjojen läheltä, jotta tykkylumikatkoilta vältyttäisiin mahdollisimman hyvin.

Kokkolan aurauskalusto varautuu lumiseen viikonloppuun. Kaupungin tiemestari Kari Pihlajamäki kertoo päivystävänsä viikonlopun.

– Täydellä miehityksellä varaudumme viikonloppuun, jopa niin, että varamiehistö on valmiudessa, mikäli korona kaataa petiin väkeä. Se, miten aurakalusto lähtee liikenteeseen riippuu tietysti sataneen lumen määrästä. Olemme varautuneet täyslähtöön, jos satavan lumen määrä ylittää seitsemän senttiä. Silloin koko kalustomme lähtee auraamaan, viimeistään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello kaihdelta, jotta pyörätiet ovat maanantaiaamuksi auratut ja kuljettavina, kertoo tiemestari.

Seitsemän sentin lumisademäärä saa täyslähdön liikkeelle, jos koko lumimäärä sataa kerralla. Jos aamulla sataa viisi senttiä ja päivällä kolme lisää onkin tulkinta hiukan toisenlainen. Aurakaluston kulku on määrärahasidonnainen ja tehty etukäteen.

Täyslähdössä katuja auraa noin seitsemänkymmentä erilaista auraajaa koko Suur-Kokkolan alueella, Kälviä, Lohtaja ja Ullava mukaan lukien. Kanta-Kokkolan alueella ahertaa silloin kolmisenkymmentä konetta.

Lentoyhtiö Finnairin mukaan runsaan lumisateen arvioidaan rajoittavan liikennettä ja vaikeuttavan muita toimintoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla lauantaina ja sunnuntaina. Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että viivästykset lennoissa ovat mahdollisia ja saapuvan ja lähtevän matkatavaran käsittely voi ruuhkautua viikonloppuna.

Twitterissä Finnair suosittelee asiakkaita pakkaamaan tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin ja saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin. Yhtiö kehottaa asiakkaita tarkistamaan lentojen ajantasaiset tiedot Finavian sivuilta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »