perjantai 1.7.2022 | 22:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Työtön ei mielellään puhu tilanteestaan

Ma 9.5.2022 klo 06:30 | päivitetty ma 08:49

"Onpa harmillista kun työmarkkinatuen raja tienaamisesta laski 500 eurosta takaisin 300 euroon. Maalis-huhtikuulta tienasin yli 300 mutta alle 500 euroa. Miinusta viisi ja puoli euroa päivää kohden eli kuukaudessa noin 110 euroa vähemmän tukea. Tuokin on iso raha mulle, vaan niillä mennään mitä annettu on."

Näin kommentoitiin somessa kannustinloukkua huhtikuussa.

"Kannustinloukut eivät ole itsenäisiä toimijoita, joiden voiman kohtalo määrää, ne ovat valintojen tulosta. Tässä olisi myös medioilla itsereflektion paikka."

Tämä viesti tuli messengerin kautta.

Päätin tehdä jutun työttömyydestä, jossa haastateltaisiin vain ja ainoastaan työttömiä. Pyysin somessa ja mesessä ehdotuksia haastateltavaksi. Sain tasan yhden ehdotuksen. Hän perui haastattelun tunnin asiaa harkittuaan. Toinenkin tuttu kysyi juuri työpaikan saanutta mukaan, vastaus oli kieltävä. Työttömien yhdistyksestä kutsuttiin juttutuokioon ruokailuun. Vastasin, että nämä ovat henkilöhaastatteluja, eivät mitään yleisiä turinatuokioita. Aika moni työtön ei edes osallistu ruokailuun.

Lopulta kaksi suostui; toinen oli ollut jo Ylen haastattelussa ja toinen puolestaan sosiaalinen tyyppi. Kolmas oli ukrainalainen työnhakija, joka näki haastattelussa vain ja ainoastaan etuja. Neljättä ei kerta kaikkiaan löytynyt.

Tässä taitaa olla meillä kaikilla vähän itsetutkiskelun paikka. Miksi yleinen asenne on sellainen, ettei omasta työttömyydestä haluta julkisuudessa puhua? Miksi kantasuomalainen kokee julkisuuden asian tiimoilta haitaksi ja maahanmuuttaja eduksi?

Nuori haastateltava arveli, että kyseessä on sukupolvikysymys. Suomessa on aina kunnioitettu kovaa työntekoa. Jos sitä työtä ei ole, työttömyys katsotaan helposti häpeäksi. Eikö työ ole kelvannut? Liekö edes hakenut töitä?

Varmasti tässä on vielä kyse sukupolvien perinteestä. Sodan kokenut sukupolvi raatoi itsensä näännyksiin Suomea rakentaessaan. Siitä vain on jo hurjan paljon aikaa.

Nuori haastateltava totesi myös, ettei työttömyys ole hänen vikansa. Miksipä siitä ei silloin voisi kertoa!

Keskipohjanmaahan haastateltujen kolmen työttömän ajatuksia voi lukea tästä.

Miksi yleinen asenne on sellainen, ettei omasta työttömyydestä haluta julkisuudessa puhua?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »