keskiviikko 6.7.2022 | 22:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Satu Hotakaisen kolumni: Älä mene verkossa lankaan – todennäköisesti suuri perintö on huijaus

Ti 21.6.2022 klo 06:30

Suojelupoliisin mukaan Suomen suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat tällä hetkellä Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen ja laiton tiedustelu. Kyberuhat ovat nousseet otsikoihin Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan myötä ja pysyneet siellä koko kevään Suomen päätettyä hakea Naton jäseneksi.

Toukokuussa Keskipohjanmaassa kerrottiin, että kokkolalainen tietoturvan asiantuntija Rune Hassel ei pidä mahdottomana johonkin kriittiseen suomalaiseen järjestelmään kohdistuvaa hakkerointia tai palvelunestohyökkäyksiä. Kyberturvallisuuteen liittyvä uutisointi on siirtynyt ulkomaanuutisista ensin kotimaan osastolle ja nyt aihetta kommentoidaan Suomessa myös paikallisesti.

Siitä huolimatta uutisoinnista saattaa syntyä sellainen kuva, että onko kyberuhat kuitenkaan asioita, joista ihan tavallisen kansalaisen pitäisi olla huolissaan. Minkä minä sille voin, jos Venäjä masinoisi palveluestohyökkäyksen käyttämäni pankin palveluihin?

Helsingin yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell painotti vastikään Brysselin kone -podcastissa, että vanhat kyberuhat eivät ole kadonneet minnekään, vaikka maailman huomio onkin suuntautunut kriittiseen infraan suunnattuihin iskuihin.

Rikollisuus on entistä enemmän siellä, missä ihmiset ja rahatkin ovat: verkkomaailmassa. Koronapandemia vauhditti töiden, palveluiden ja sosiaalisen elämän siirtymistä verkkoon entisestään. Oman kodin seinien sisältä käsin verkossa eletty elämä luo illuusion turvallisuudesta. Limnellin mukaan verkkorikollisuus on aktivoitunut kevään aikana entisestään. Eniten ihan tavallista ihmistä koskettavaa kyberrikollisuutta ovat erilaiset huolimattomien linkkiklikkausten seurauksena henkilökohtaiselle tietokoneelle latautuvat haittaohjelmat sekä erilaiset esimerkiksi pankin nimissä tehdyt huijaukset, joilla kalastellaan henkilötietoja ja pankkikortin numeroa.

On siis edelleen hyvä pitää mielessä, että todennäköisesti et ole saamassa suurta perintöä Nigeriasta, vaikka lähettäisitkin sinne rahasumman, millä perinnön pitäisi tallettua tilillesi.

Rikollisuus on entistä enemmän siellä, missä ihmiset ja rahatkin ovat: verkkomaailmassa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »