sunnuntai 27.11.2022 | 01:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Munkkivuoren kuolinsiivous

Volasen ja Longan tarina kadonneista lapsista jää tv-historiaan 1980-luvun ajankuvana ja kauhujännärinä.

Hannu Björkbacka
Su 16.10.2022 klo 11:00

★ ★ ★ ★ ★

Munkkivuori. Ohjaus Jani Volanen, 2022 Elisa Viihde Viaplay su 16.10.

Voi jo unohtaa Jani Volasen edellisen menestyksen, Yle Areenassa yhä pyörivän M/S Romanticin. Pitempänä sarjana Elisa Viihteen Munkkivuori purjehtii eri vesillä. Loistokkuutta ei tästäkään puutu: kymmenen tuntia hyvää katsottavaa!

Ohjaaja-käsikirjoittaja Volasen ja näyttelijäpuoliso Pirjo Longan kehittelemä tarina ottaa aikansa esitellessään Länsi-Helsingin metsälähiön ja sen asukkaat. 1980-luvun idyllin pysähtynyt tunnelma osoittautuu umpioiduksi kauhun valtakunnaksi, jossa hallitsee vaikenemisen laki. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat ja traumatisoituneiden rintamamiesisien perintö pitävät edelleen asukkaita pihdeissään. Anne (järisyttävä Laura Birn) palaa miehensä (Joonas Saartamo) ja 14-vuotiaan Mirkon (Viljami Loponen) kanssa lapsuudenkotiin tekemään kuolinsiivousta. Pikkutytön vanha katoamistapaus nousee muistoista, kun naapurista katoaa poikalapsi. Taloyhtiön miehet valtaa lynkkausmieliala. Omankädenoikeudella on katastrofaaliset seuraukset.

Nuorimmat näyttelijät mainitaan syystäkin ensimmäisinä lopputeksteissä ennen aikuisia. Lapsiryhmä on puhdasta kultaa ja Viljami Loposen Mirko kaikkien aikojen tv-rooleja. Volanen ohjaa Munkkivuorelle näkökulman antavaa poikaa ymmärtävällä herkkyydellä. Kuvaaja Hans Barckilla on silmää ihmisten kasvoille ja sydänkesän joutilaalle viipyilylle.

Elokuville usein häviävä televisio näyttää Munkkivuoressa kyntensä. Valkokankaalla katsojan mieleen monesti häivähdyksinä jäävät taiteet pääsevät sarjamuodossa kertautuessaan lähikuviin: äänisuunnittelu, lavastus, puvustus, maskeeraus. Melodinen teemamusiikki ja syntikkatehosteet luovat värisyttäviä tunnelmia.

Tuleeko Munkkivuoresta samanlainen menestys kuin M/S Romanticista? Vai jääkö se valikoidun yleisön kulttilemmikiksi? Varmaa on, ettei moista tv-historiaan jäävää ajankuvaa ja kasvukertomusta ole nähty sitten Mollen päivien (Lapsuuteni, Tehtaan varjossa).

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »