tiistai 21.3.2023 | 20:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heleena Uusimäen mielipidekirjoitus: Seurakunta auttaa ihmistä hädässä jäsenyyttä tai mielipiteitä kysymättä

Ti 1.11.2022 klo 16:30

Seurakuntavaalit

Olen ollut kolme kautta Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Olen miettinyt kohdallani, mikä on minulle tärkeää. Yhteen sanaan tiivistettynä se on välittäminen. Seurakuntaelämässä se näkyy lähimmäisenrakkautena, yhdessä tekemisenä ja siinä, että kirkon ovet ovat kaikille auki.

Pian valitaan luottamushenkilöitä edustamaan meitä jokaista kokkolalaista. Uskallan sanoa näin, sillä seurakunnan toiminnassa jäsenyys on toki tärkeä, tulevaisuutta kannatteleva voima, mutta ei ainoa ratkaiseva tekijä.

Seurakunta auttaa ihmistä hädässä jäsenyyttä tai mielipiteitä kysymättä. Viimeiselle matkalle saatetaan niin pyydettäessä jokainen, ja kirkon ovi on auki kaikille.

Jouko Kuismin kirjoitti (KP 25.10.) lähimmäisenrakkaudesta, monella tavalla haastavissa elämäntilanteissa olevien ihmisten näkemisestä ja rinnalla kulkemisesta. Noissa kysymyksissä ei ole auttajia ja autettavia – kuka tahansa meistä voi olla avun tarvitsijan paikalla. Saajan ja antajan roolit vaihtuvat matkan varrella.

Ihmisen arvo on diakonian kohtaamisissa luovuttamaton elämän olosuhteista riippumatta. Sen viestin toivoisin kuuluvan seurakunnan arjen huolen ja hälyn yli.

Toinen minulle erityiseksi tullut asia on yhteinen messu. Nimenomaan yhteinen. Olen saanut olla mukana koordinoimassa työtä, jossa seurakuntalaisen rooli messun toteuttamisessa yhdessä työntekijöiden kanssa on vahvistunut.

Sanotaan, että jumalanpalveluksessa ihminen kohtaa Jumalan, lähimmäisen ja itsensä. Tärkeitä kohtaamisia kaikki. Parasta olisi, jos kirkkoon tulija voisi kohdata itsensä kaltaisen, vaikkapa lapsi toisen lapsen ovella tai alttarilla.

Yksikään syy avata kirkon ovi ei ole huono. On tärkeää että puitteet kohtaamiselle valmistellaan huolella ja erilaiset tulijat huomioiden.

Yhdessä tekeminen on luottamustehtävän ytimessä. Aina se ei ole helppoa, erilaiset mielipiteet piirtävät jakolinjoja ja tärkeitä asioita puolustetaan vahvoin ottein. Ajattelen, että luottamustehtävässä toimiminen haastaa ymmärtämisen taitoja. Erilaisia mielipiteitä on pyrittävä ymmärtämään, jotta voisi tavoitella jokaisen seurakuntalaisen parasta.

Ymmärtämisellä on paikkansa, aina se ei voi kuitenkaan olla päätöksenteon lähtökohta. Luottamushenkilön tehtävää on hoidettava erilaisten säädösten, hyvän hallintotavan ja tinkimättömän ihmisarvon silmälasien avulla.

Jokainen äänioikeutettu voi käyttää valtaansa. Tutustu ehdokkaisiin, kuulostele ja pohdi, mikä on tärkeää heille ja mikä on tärkeää sinulle. Käytä ääntäsi. Koko seurakunnan parhaaksi.

Heleena Uusimäki

seurakuntavaaliehdokas

Kokoava seurakunta

Lue täältä seurakuntavaaleihin 2022 liittyviä uutisia ja mielipiteitä.

Luottamushenkilön tehtävää on hoidettava erilaisten säädösten, hyvän hallintotavan ja tinkimättömän ihmisarvon silmälasien avulla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »