tiistai 21.3.2023 | 18:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi lauantai-iltana – " Tiistaista saakka on ollut vilkasta", kertoi kokkolalainen vaalivirkailija

Minna Mustonen
La 12.11.2022 klo 18:00

Lauantaina 12. marraskuuta oli seurakuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Ennakkoäänestyspaikat olivat avoinna kello 18:aan saakka.

Kokkolan seurakuntakeskuksella ennakkoäänestyspaikalla kiireitä riitti ihan loppuun saakka.

– Mielestäni yksikään päivä ei nouse kiireisemmäksi toistaan. Tiistaista saakka on ennakkoäänestyspaikoilla ollut vilkasta, kertoo vaalitoimitsija Merja Joutsen-Onnela.

Hän oli vaalivirkailijana Kokkolassa keskiviikkona ja torstaina kirjaston äänestyspaikalla. Kirjastossa keskiviikkona väki löysi uurnille.

– Lasse Nikkarikosken kanssa olimme keskiviikkona ja torstaina kirjastolla ja siellä erityisesti keskiviikkona oli vilkasta.

Vaalivirkailijoilla on monta asiaa huolehdittavana ja tarkistettavana, että kaikki sujuu oikein ja oikeassa järjestyksessä. Äänestäjän tulee täyttää henkilötietolomake, sen jälkeen saa kaksi äänestyslippua. Äänestyspiletit päätyvät omaan leimattuun kirjekuoreensa ja tämä kirjekuori äänestyslippuineen laitetaan henkilötietolomakkeen kanssa omaan kirjekuoreen.

– Ensi perjantaina kokouksessa avaamme henkilötietojen osalta kirjekuoret ja tarkistamme kunkin henkilön äänestysoikeuden. Kun henkilön äänioikeus on todennettu, kirjekuori, jossa annetut äänestysliputovat, laitetaan omaan laatikkoon. Ennakkoäänten laskenta voidaan aloittaa aikaisintaan kello 14.00 varsinaisena äänestyspäivänä, kertoo vaalitoimivirkailija.

Vaalivirkailijat Helena Leppälä ja Merja Joutsen-Onnela opastivat ja neuvoivat missä järjestyksessä piletit täytettiin.
Minna Mustonen

Seurakuntavaalit ovat paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.

– On kyllä ollut mukavasti äänestäjät jo ennakkoon liikkeellä. Koko ajan on vielä viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä ovi käynyt, kertoo puolestaan Helena Leppälä.

Hän on ollut vaalivirkailijana joka ennakkoäänestyspäivä, yhtenä päivänä hän osallistui vaalivirkailijana kotiäänestykseen.

– Hyvä kun on ihmiset innostuneet äänestämään myös seurakuntavaaleissa, etenkin nuoria on käynyt äänestämässä ja se on ollut mukava havaita.

Tietoa vuoden 2022 seurakuntavaaleista, ehdokkaista ja äänestyspaikoista löytyy seurakuntavaalit.fi -sivulta, jossa on myös seurakuntavaalien vaalikone.

Varsinainen äänestyspäivä on 20.11.2022.

Lue aiheeseen liittyvää:

Kokkolaan seurakuntaan tulossa arvovaalit – Kirkon vaalikone kertoo, että suhtautuminen samaa sukupuolta olevien vihkimiseen jakaa ehdokkaat kahteen leiriin

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »