lauantai 4.2.2023 | 01:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Keskusta valitsi poltetun maan taktiikan – kannatuskriisi sai puolueen laittamaan päälle epätoivoisen vaihteen

Jukka Anias
Ke 30.11.2022 klo 17:40 | päivitetty ke 20:07

Maassa aletaan olla asiallisesti tilanteessa, jossa vallassa ei ole Sanna Marinin (sd.) johtama normaali poliittinen hallitus, vaan juoksevia asioita hoitava toimitusministeristö. Pian ei ehkä sitäkään.

Keskustan puheet siitä, että Ukrainan sodan varjostamassa epävarmassa tilanteessa maassa pitää olla toimintakykyinen hallitus ovat kuin tahroja paperilla. Samaan aikaan puolue äänestää hallituksen esityksiä vastaan eli moppaa politiikan vakiintuneilla pelisäännöillä eduskunnan käytäviä.

Kysymys on hyvin yksinkertaisesta asiasta, jonka jokainen tolkuissaan oleva kansalainen näkee ja ymmärtää. Keskustan painajaismaiset kannatusluvut ovat johtaneet tilanteeseen, jossa puolue on ottanut käyttöönsä poltetun maan taktiikan.

Hallituskumppanien kiukku on totta kai osattu ottaa huomioon, kun Helsingin Apollonkadulla on pidetty kriisipalavereita. Hallituskumppanien raivolla ei ole mitään väliä, kun keskustan tavoitteena on vain ja ainoastaan täydellisen katastrofin välttäminen huhtikuun alun (2.4.) eduskuntavaaleissa.

Keskusta koettaa epätoivon vimmalla repiä irti kaiken mahdollisen kannatuksen.

Tuo täydellinen katastrofi olisi tuoreimpien kannatuslukujen toistuminen vaaleissa eli putoaminen kymmenen prosentin puolueeksi. Vapaassa pudotuksessa olevalle puolueelle tuo kymmenen prosenttiakin saattaa tehdä tiukkaa.

Välttämättä politiikkaa seuraavatkaan eivät osaa mieltää keskustan ja – puolueen kannatuksesta viimekätistä vastuuta kantavan valtiovarainministerin– puheenjohtaja Annika Saarikon pakahduttavaa ahdinkoa. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa keskusta kirjasi 13,8 prosentin kannatuksellaan sataan vuoteen kehnoimman tuloksensa. Nyt mielipidetiedusteluissa kannatus on keikkunut monta prosenttiyksikköä historiallista pohjanoteeraustakin alempana.

Keskustassa ei ajatella, että siirtyminen käytännössä oppositioon johtaisi hallitusmahdollisuuksien häviämiseen. Sillä ei ole mitään väliä.Kymmenen prosentin kannatuksella ei todellakaan istuttaisi yhtään mihinkään neuvottelupöytään. Eikä kyllä viime vaalienkaan noteerauksella.

Keskustan johto on linjansa valinnut. Se koettaa epätoivon vimmalla repiä irti kaiken mahdollisen kannatuksen – jonka lisääminen nykylinjalla on ns. herrassaan – ja on valmistautumassa nuolemaan haavojaan seuraavat neljä vuotta oppositiossa. Tässä taktiikassa ystävät voi hyvin uhrata. Heitä ei yksinkertaisesti tarvita.

Keskustan kannalta jälkiviisautta, joka ei neljä kuukautta ennen uusia eduskuntavaaleja auta yhtään, mutta lähtö edellisvaalien jälkeisen massiivisen tappion jälkeen hallitukseen oli kolossaalinen virhe. Siitä keskusta maksaa nyt poliittista hintaa raskaimman jälkeen.

Tragikoomista, että oikeasti keskusta ei alun alkaen edes tavoitellut keväällä 2019 hallitukseen pääsyä. Se latoi pöytään tavoitteet, joiden ei pitänyt missään tapauksessa mennä läpi. Niin vain menivät. Silloinen demaripomo Antti Rinne olisi todennäköisesti hyväksynyt keskustan vaatimuksen tehdä kekrijuhlasta kansallinen liputuspäivä.

Aivan oma juttunsa, toteuttaako poltetun maan taktiikka keskustan tavoitteen edes vaalitappion minimoimisesta. Siitä ei ole minkäänlaisia takeita. Toisaalta menetettävää ei juuri ole. Samalla tavalla kuin epätoivoiset ihmiset turvautuvat hädässään epätoivoisiin ratkaisuihin, niin tekevät näköjään myös poliittiset puolueet.

Harjoittaako keskusta tällä hetkellä isänmaan edun mukaista politiikkaa, on äänestäjien arvioitavissa oleva asia. Keskustan vinkkelistä se vain on juuri nyt vähemmän tärkeä kysymys, jos tärkeä ensinkään. Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Lue myös:

Jukka Aniaksen uutisanalyysi: Historiallisen kehnot kannatusluvut ovat asettaneet keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon hirmuiseen paineeseen

// Päivitetty kauttaaltaan 30.11. kello 17.49.

// Lisätty linkkejä 30.11. kello 20.07.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »