tiistai 21.3.2023 | 18:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hallinto-oikeus kumosi kappalaisen valinnan naishakijaa syrjivänä – Kokkolan suomalainen seurakunta suoritti uuden valinnan: Valitsematta jäänyt naispastori vaatii oikaisua

Kappalaisen valinta erityisen vaikeaa Kokkolassa – oikaisuvaatimusta käsitellään 19. tammikuuta

Antti Savela
Pe 23.12.2022 klo 15:22 | päivitetty pe 15:22

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kappalaisen valinta ei ole helppoa. Syksyllä Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi viime vuonna keväällä tehdyn kappalaisvalinnan. Nyt valinta otettiin uusiksi – seurauksena oikaisuvaatimus.

Syksyllä hallinto-oikeus katsoi, että seurakuntaneuvosto oli syrjinyt tehtävään valitsematta jäänyttä naishakijaa Emilia Teerikangasta, ja kumosi virkavaalin.

Kiista sai uusia ulottuvuuksia seurakuntaneuvoston kokouksessa 24. marraskuuta. Nyt neuvosto valitsi uudelleen, taas niukalla äänten enemmistöllä kappalaisen virkaan jo kerran hallinto-oikeuden syrjäyttämän Heikki Myllyniemen. Päätös syntyi äärimmäisen täpärästi äänin 8-7. Yksi ääni hylättiin. Vähemmistöön jääneet ja puheenjohtajana toiminut kirkkoherra Jouni Sirviö jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Esittelijänä toiminut Jouni Sirviö oli kysynyt valmistelun yhteydessä, ovatko virkaa hakeneet pastorit edelleen kiinnostuneita virasta, koska sen täyttöprosessi on kestänyt näin kauan. Emilia Teerikangas ilmoitti vetäytyvänsä vaalista, ja Terttu Laaksonen ja Heikki Myllyniemi ilmoittivat olevansa edelleen käytettävissä. Tämän jälkeen Sirviö esitti, että tuomiokapitulilta anotaan lupaa aloittaa kappalaisen virantäyttö alusta viran aukijulistuksella. Tätä ei seurakuntaneuvosto hyväksynyt, vaan päätti niukalla äänten enemmistöllä järjestää virkavaali saman tien hakijoiden Laaksonen ja Myllyniemi väliltä.

Kokouksen alkaessa virkaan olivat hakemassa siis pastorit Terttu Laaksonen Espoosta ja suomalaisen seurakunnan pappi Heikki Myllyniemi. Nämä olivat ehdolla myös kappalaisen virkavaalin ollessa ensimmäisen kerran käynnissä helmikuussa 2021. Tuolloin Myllyniemi valittiin mutta vaali kumottiin tänä vuonna syksyllä hallinto-oikeuden päätöksellä. Nyt asiaa käsiteltiin ensimmäisen kerran sitten virkavaalin kumoutumisen ja tämän päätöksen saatua lainvoiman.

Viimeisin käänne kappalaisen valinnassa on se, että pastori Terttu Laaksonen Espoosta on tehnyt oikaisuvaatimuksen marraskuisen kokouksen päätöksestä. Hän sanoo olevansa kappalaisen virkaan ansioituneempi kuin valittu miespastori. Tästä syystä Laaksonen epäilee, että hänen sukupuolensa olisi vaikuttanut valintaprosessiin. Laaksonen perustelee oikaisuvaatimusta myös sillä, että virkavaalin yhteydessä olleessa esityksessä valitun pastorin ansioihin on esitetty tapahtumia ja suoritettu tutkinto kevään 2021 jälkeen. Vastaavasti hänen ansiotietojaan ei oltu samassa yhteydessä päivitetty.

Virkavaalin alkaessa seurakuntaneuvostossa 24.11. Heimo Fiskaali esitti Heikki Myllyniemen valintaa kappalaisen virkaan. Neuvoston jäsen Terttu Passoja esitti puolestaan kirjallisesti perusteluja Myllyniemen valinnan tueksi. Perusteluissa mainitaan muun muassa se, että jo seurakuntaneuvoston kokouksessa keväällä 2021 jäsenten enemmistö oli eri mieltä Terttu Laaksosen kanssa hänen Myllyniemeä paremmasta ansioituneisuudesta. Keväällä 2021 kirkkoherra Jouni Sirviö oli arvioinut ansioiltaan Emilia Teerikankaan ykköseksi, Terttu Laaksosen toiseksi ja Heikki Myllyniemen kolmanneksi.

Kappalaisen valinta sähköisti myös marraskuussa pidettyjä seurakuntavaaleja Kokkolassa. Vaalitulosta tulkittiin esimerkiksi Keskipohjanmaa-lehdessä niin, että valta tavallaan vaihtui Kokkolassa, kun uuteen vuoden alussa aloittavaan seurakuntaneuvostoon valittiin enemmistö "liberaaleja" edustajia. Vuoden vaihteeseen asti Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto on enemmistöltään "vanhoillinen".

Seurakuntaneuvosto käsitellee Laaksosen jättämää oikaisuvaatimusta seuraavassa kokouksessaan 19.1.

Lue lisää seurakuntavaaleista

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 21 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »