keskiviikko 22.3.2023 | 09:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laura Läspän kolumni: Niin kauas asuntojen hinnat karkaavat – ja samalla haaveet omistusasumisesta

Ke 11.1.2023 klo 17:00 | päivitetty ke 17:30

Suomalainen muistaa aina mainita, kuinka järkevää omistusasuminen on.

Onko tuo toisaalta ihme, kun noin kaksi kolmasosaa kaikista suomalaisista asuu omistusasunnoissa? Tilastokeskuksen mukaan suomalainen ostaa ensimmäisen omistusasuntonsa keskimäärin muutamia kuukausia ennen 30-vuotissyntymäpäiväänsä.

Eiole kiistäminen, etteikö lauseessa olisi vinha perä. Viime vuoden helmikuussa brittiläinen hintavertailupalvelu Comparethemarket julkaisi selvityksen, jossa oli vertailtu asumisen hintaa 39:ssä maassa. Vertailun perusteella omistusasuminen kannatti vuokra-asumiseen verrattuna eniten juuri täällä.

Toisaalta helppohan heidän on sanoa, jotka ovat hankkineet asuntonsa vuosikymmeniä sitten. Silloin työpaikatkin olivat melkein elinikäisiä. "Ai töitäkö olet vailla? Voitko heti aloittaa?" Nyt tilalla ovat harjoittelijanpalkat, pätkätyöt ja lomautukset.

Omistusasunnot uhkaavat karata nuorilta aikuisilta. Kun katsoo asuntojen hintakehitystä varsinkin isoissa kaupungeissa, ei ole ihmekään että alle 40-vuotiaista enää alle puolet asuu omistusasunnossa. Ensiasunnon ostajille suunnatun ASP-lainan enimmäismäärälläkään ei isommista kaupungeista saa kovin kummoista rotanloukkua.

Jos pätkätöillä onnistuu keräämään kasaan riittävästi rahaa omarahoitusosuutta varten, asuntomarkkinoilla joutuu vielä kilpailemaan asuntosijoittajien kanssa, jotka tulevat ja poimivat parhaat palat päältä.

Onneksi vuokra-asumisessa on puolensakin. Se on vaivatonta ja vaikkapa omalla kohdallani mahdollistaa asumisen lähes kaupungin ydinkeskustassa. ASP-lainan enimmäismäärälläkään en ikimaailmassa saisi asuntoa samalta alueelta. Ja jos elämäntilanteeni muuttuu, voin helposti vaihtaa asuntoa.

Maksamani vuokrarahat eivät ehkä kartuta varallisuuttani, mutta ainakin jos joku hajoaa, voin vain ottaa yhteyttä vuokranantajaani tai isännöitsijään ja ajatella, ettei ole minun murheeni.

Helppohan heidän on sanoa, jotka ovat hankkineet asuntonsa vuosikymmeniä sitten.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »