keskiviikko 22.3.2023 | 08:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Talotohtori Panu Kaila vastaa: Silopinta vai karhea – kummalla maali kestää?

Su 15.1.2023 klo 16:00

”Asun vanhassa ja peruspilaamattomassa eli ”-korjaamattomassa” rintamamiestalossa. Asiani koskee suihkupuhdistusta lautapinnalla. Kun aiemmin kirjoitit, että hiekka-, sooda- ja jääpuhalluksella pinta rikkoutuu, niin onko se lopulta haitaksi? Voisin olettaa maalin pysyvän sileää pintaa paremmin kiinni hienosahatussa tai jopa ihan sahapintaisessa puussa.

"Menemättä syvällisemmin siihen, miten olen tähän käsitykseen tullut, niin muistelen edesmenneen isänikin näin sanoneen. Hän oli Turun maineikkaasta piirustuskoulusta wanhan ajan mestarinkirjan saaneena valmistunut maalarimestariksi. Myöhemmin hänellä oli myös iso maalausliike ja joitain patenttejakin väriaineista.

”Helppoa kunnon öljymaalin levitys ei raakalaudalle ole, sen olen ihan omin rakkoisin käsin aikanaan kesätöissä todennut. Kuitenkin parikymmentä vuotta maalaamisen jälkeen pinta oli edelleen ihan hyvässä kunnossa, kun taas samaan aikaan maalattu saunan sileä lauta oli maalattu uudestaan jo kahteen kertaan”, kirjoittaa Antti Pajala

Puun laadulla on suuri merkitys maalauksen kestävyydelle. Hitaasti kasvanut tiivissyinen pinta on hyvä. Oppimestarini Kalevi Järvinen kieltäytyi työselityksen teosta, jos huomasi laudan heikkolaatuiseksi hötöpuuksi. Myös sahauksen suunta merkitsee. Tukin pintalaudoissa tangentin suunta, jossa vuosirenkaat näkyvät leveinä, elää ja hylkii maalia. Tukista syntyy vain 2–4 kunnon lautaa ytimen viereltä – itse ydintä ei laudassa saa olla.

Öljymaalattu ulkolaudoitus oli ennen aina höylättyä. Sahalauta kelpasi vain keittomaalille. Vasta kumimaisen kalvon muodostavan lateksin tultua halvempana markkinoita hallitsemaan alettiin suositella hienosahattua. Lateksi kun pyrki irtoamaan sileältä pinnalta.

Öljymaali istuu sen sijaan niin ikkunalasissa kuin teräspellissä. Öljymaalin levityksessä tiukka hierominen on tärkeää, puhutaan ranneohennuksesta – siitä ne rakot käsissä kertovat. Ohut kerros maalia kuivuu paremmin kuin paksu. Mieluummin siis kolme ohutta kuin yksi paksu.

Pohjoisen talomme uusi siipi sai sileän höylätyn, vain pari tuumaa leveän, pystylaudoituksen 19 vuotta sitten. Muhoksen laadusta tunnettu Tillmanin saha toimitti talvisahatun laudan, joka sai vielä vanheta vuoden verran seinässä maalittomana, jotta uuteaineet pääsivät haihtumaan. Sekin oli vanha neuvo, että antaa puun asettua vuosi pari ennen peittomaalia. Lateksi- tai alkydiöljymaalille sellaista ei suositeltu. Öljymaalimme on yhä kiinteää, vaikka etelän puolella auringon haalistamaa.

Paanukaton tervauksessa olen nähnyt, että sileään pintaan saa helpommin peittävän kerroksen kuin karvaiseen. Paanujen täytyykin olla pinnaltaan veistettyjä, ei sahattuja.

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori(a)tietola.fi

Öljymaalattu ulkolaudoitus oli ennen aina höylättyä. Sahalauta kelpasi vain keittomaalille.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »