keskiviikko 22.3.2023 | 18:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Keskipohjanmaan uusi kolumnisti, itsensä paras ystävä Tuija Peuraharju: Kiitä, kehu ja kannusta – myös itseäsi

Kun katsot peiliin, mitä sanot itsellesi? Mitä ajattelet itsestäsi? Miten kohtelet itseäsi? Arvostatko kehoasi ja sen toimintaa?

To 19.1.2023 klo 17:00

Hei, sinä siellä. Pysähdy hetkeksi kuulostelemaan, miltä sinussa tuntuu juuri nyt. Onko olosi pirteä, vetreä ja energinen? Vai koetko olosi nuutuneeksi, raskaaksi ja väsyneeksi? Kolottaako jostain?

Uskaltaisin villisti veikata, että harva meistä kokee olevansa virkeä juuri nyt. Arkemme on täynnä erilaisia kuormittavia tekijöitä. Työelämän vaatimukset ovat kovia, ja vapaa-aikamme on lastattu erilaisilla aikasyöpöillä. Koskaan ei tunnu siltä, että palautumiseen olisi riittävästi aikaa, tai edes mahdollisuutta.

Entä oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon töitä sinun kehosi tekee koko ajan? Meidän kehomme on valtaisan hieno kokonaisuus. Se tekee nurkumatta töitä koko ajan, yötä päivää.

Happi vaihtuu hiilidioksidiksi, sydän pumppaa verta, ruuansulatus pilkkoo syödyn ruuan ravintoaineiksi ja ohjaa sen eteenpäin oikeisiin kohteisiin, poistaa turhan ja varastoi ylimäärän.

Kehomme tuottaa koko ajan lämpöä ja energiaa käyttöömme. Aistimme reagoivat ärsykkeiden tulvaan, ja aivomme ohjaavat tätä kokonaisuutta kuin maailmanluokan kapellimestari orkesteriaan. Ei ihme, jos joskus hieman väsyttää.

Oletko koskaan miettinyt miten hoidat oman osuutesi? Kun katsot peiliin, mitä sanot itsellesi? Mitä ajattelet itsestäsi? Miten kohtelet itseäsi? Arvostatko kehoasi ja sen toimintaa?

Olen työskennellyt hierojana 23 vuotta. Ja sinä aikana en ole tavannut yhtään samanlaista kehoa. Me jokainen olemme ainutlaatuinen, arvokas ja arvostamisen ansaitseva yksilö. Ja se arvostaminen tulee lähteä aina itsestä. Jos oma sisäinen ääni on moittiva, ilkeä ja lannistava, on syytä pysähtyä miettimään, miksi on näin.

Se henkilö, jonka kanssa vietät eniten aikaa elämässäsi, olet sinä itse. Haluaisin että mietit, oletko itsellesi innosta ja vai lannistaja?

Olen saanut kunnian toimia Keskipohjanmaa-lehden kolumnistina jonkin aikaa. Tämä tilaisuus avautui minulle, kun uskalsin alkaa sanomaan itselleni: "Kyllä Tuija, kokeile vaan". Sen sijaan, että aina hokisin: "Ei, tyhmä idea, ei siitä koskaan mitään tule."

Kolumneissani tulen käsittelemään monenlaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Saat käytännön vinkkejä, kuinka lisäät jaksamistasi ja helpotat kehosi ja mielesi taakkaa, ja lisäät iloa ja energisyyttä elämääsi. Tervetuloa mukaan matkalle itseesi.

Avaimet iloisempaan elämään ovat sinun omissa käsissäsi, kun uskallat vain aloittaa. Tee se jo tänään. Ajattele hyvä ajatus, ihan itse, ihan itsellesi.

Olen työskennellyt hierojana 23 vuotta. Ja sinä aikana en ole tavannut yhtään samanlaista kehoa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »