tiistai 21.3.2023 | 18:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kappalaissaaga jatkuu Kokkolassa – Suomalainen seurakunta laittoi kappalaisen viran uudelleen hakuun: ensimmäinen valinta kumottiin oikeudessa, toisesta oikaisuvaatimus, katso jutusta miten tähän on tultu

Kokkolan seurakunnan kappalaisen valinta alkaa alusta ja Heikki Myllyniemi hoitanee tehtävää huhtikuusta elokuun loppuun

Antti Savela
Pe 20.1.2023 klo 11:45 | päivitetty pe 14:10

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa kiistoja aiheuttanut kappalaisen valinta menee uusiin puihin. Suomalaisen seurakunnan ensimmäistä kertaa koolla ollut seurakuntaneuvosto hyväksyi yksimielisesti, että avoinna olleen kappalaisen viran täyttö aloitetaan alusta. Virka julistetaan avoimeen hakuun.

Muodollisesti asiasta anotaan täyttämislupa tuomiokapitulista. Kun lupa on tullut, virka julistetaan uudelleen avoimeen hakuun. Tuomiokapitulista tarvitaan lupa myös kappalaisen viran täyttöön ajalle 1.4.-31.8. 2023.

Seurakuntaneuvosto päätti lisäksi, että kappalaisen virkaa anotaan hoitamaan seurakuntapastori Heikki Myllyniemi huhtikuun alusta elokuun loppuun saakka, kunnes avoinna ollut paikka on täytetty. Myllyniemi on ilmoittanut olevansa käytettävissä.

Päätökset tehtiin sen jälkeen, kun pastori Terttu Laaksonen oli jättänyt oikaisuvaatimuksen kappalaisen valinnasta. Marraskuussa 2022 seurakuntaneuvosto päätti valita tehtävään pastori Heikki Myllyniemen äänestyksen jälkeen. Laaksonen katsoi, että hän olisi ollut ansioituneempi avoinna olleeseen virkatehtävään. Torstaina illalla tehty päätös siis hyväksyi Laaksosen oikaisuvaatimuksen osittain ja kumosi marraskuisen valintapäätöksen.

Esittelyssään kirkkoherra Jouni Sirviö piti hakuprosessin avaamista hakijoiden oikeusturvan ja koko seurakunnan kannalta parhaana vaihtoehtona.

– Koska hakuajan päättymisestä on kulunut jo kaksi vuotta, hakijoiden tilanne, samoin kuin seurakunnan tilanne, on muuttunut, ja sen vuoksi on perusteltavissa, että hakijoiden myöhempi ansioituminen voitaisiin reilusti ottaa huomioon. Se edellyttää viran uudelleen avoimeksi julistamista, jolloin hakijoilla on mahdollisuus hakea virkaa uudelleen täydennetyin hakemuksin, Sirviö perusteli.

– Jos seurakuntaneuvosto anoo kappalaisen viran uudelleen avoimeksi julistamista, seurakunta tarvitsee viran täytön ajaksi sijaisen, jotta turvataan seurakunnan riittävä pappisresurssi. Seurakuntaneuvosto voi anoa Heikki Myllyniemelle viranhoitomääräystä elokuun loppuun, jotta virantäyttöprosessi voidaan hoitaa. Myllyniemi on ilmoittanut olevansa käytettävissä, Sirviö jatkoi esittelyään.

Sirviön esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kappalaisen virantäyttöprosessi on ollut harvinaisen monipolvinen ja värikäs. Kun tehtävään helmikuussa 2021 valittiin äänestyspäätöksellä Heikki Myllyniemi hakijoista Emilia Teerikangas valitti asiasta hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus kumosi valinnan viime vuonna. Teerikangas ei kuitenkaan ottanut tehtävää vastaan ja marraskuussa Kokkolan suomalainen seurakunta kokoontui jälleen ja päätti äänin 8-7 valita tehtävään Myllyniemi. Nyt puolestaan Terttu Laaksonen protestoi valintaa ja teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Tämän oikaisuvaatimuksen seurauksena seurakuntaneuvosto käsitteli kappalaisvalinnan heti ensimmäisten töiden joukossa. Seurakuntaneuvoston kokoonpano on vaihtunut marraskuisten seurakuntavaalien jälkeen.

Katso tästä juttu marraskuisesta kappalaisvalinnasta

Seurakuntavaalit muuttivat voimasuhteita Kokkolassa

Hallinto-oikeus kumosi viime vuonna kappalaisen valinnan

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 6 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »