tiistai 21.3.2023 | 19:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Esko Hyypän mielipidekirjoitus: Polttoturpeen haittavero on poistettava

Ti 24.1.2023 klo 17:00

IPCC, maailman laajuinen ilmastojärjestö, määrittelee turpeen omaksi luokaksi, hitaasti uusiutuva biopäästö, mutta Suomessa ainoa valtakunta se on hallinnollisella päätöksellä määritelty fossiiliseksi polttoaineeksi. Fossiilinen polttoaine on syntynyt miljoonia vuosia sitten, ja sen polttaminen aiheuttaa nyt ilmakehään lisääntyvän hiilidioksidin (CO2) määrän ja ilmaston lämpenemisen.

Kasvit, kuten puuaines, tarvitsee lisääntyäkseen vettä (H2O), hiilidioksidia ja auringon energiaa (fotosynteesin kaava on 6CO2 + 6H2O + auringon energia > syntyy C6H12O6, eli glykoosia kasvien rakennusaineeksi, + O2 eli happea, mikä on elämisen elinehto).

Hakkeen ja uusiutuvan turpeen poltossa syntynyt vesi ja CO2 ovat tasapainossa ilmakehän kanssa kierrättämällä aurinkoenergian kanssa samat aineet uusiutuvaan kasvustoon, siksi hake ja uusiutuva turve ei näkemykseni mukaan aiheuta ilmaston lämpenemistä.

Maapallon 7 900 miljoonaa asukkaan hengitysilman aiheuttama hiilidioksidimäärä on suurempi kuin Suomen kaukolämpövoimalaitosten turpeen ja hakkeen (50 % ja 50 %) polton aiheuttama hiilidioksidipäästö.

Tilastoja: Suomen CO2-päästö on noin 7,37 tonnia/henkilö ja asukkaita 5,5 miljoonaa, Saksan CO2-päästö n. 7,91 tonnia/henkilö, asukkaita 83 miljoonaa ja Kiinan CO2-päästö n. 7,61 tonnia/henkilö, asukkaita 1 412 miljoonaa.

Poistamalla lämpölaitosten käyttämän turpeen haittaveron auttaisimme niiden ja tervetuottajien hätätilaa sekä lisäisimme omaa hyvinvointia ja huoltovarmuutta. Eduskunta vaalit ovat tulossa. Mikä on ehdokkaanne kanta polttoturpeen haittaveroon?

Esko Hyyppä

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »