keskiviikko 22.3.2023 | 08:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Keski-Pohjanmaan ainoa pelialan yrittäjä, peli-manni Juho Kuorikoski ihmettelee kolumnissaan, miksi on yksin kuolemanlaaksossa – "Peliala on Suomen kulttuuriviennin veturi, joka jättää varjoonsa kaiken muun elokuvista musiikkiin"

Pe 27.1.2023 klo 17:00

Keski-Pohjanmaan maakuntaa kutsutaan Suomen pelipiireissä leikkisästi kuolemanlaaksoksi. Täällä ei ole yhden ensimmäistäkään toiminnassa olevaa peliyritystä. Muissa pohjalaismaakunnissa tilanne ei ole sen ruusuisempi. Pohjanmaalla on muutama pelifirma ja Etelä-Pohjanmaalla pyörivät preeriapallot pitkin lakeuksia, aivan kuin meilläkin. Pohjois-Pohjanmaa ja Oulu ovat asia erikseen.

Olen jo pitkään ihmetellyt kotimaakuntamme alennustilaa, joten viime syksynä päätin kääriä hihani. Perustin Kaustisella Horsefly Games -nimisen pelistudion. Oman käsitykseni mukaan olen paitsi ensimmäinen, myös ainoa Keski-Pohjanmaalla toimiva peliyrittäjä. Olisin mielelläni väärässä, joten toivottavasti joku tulee ja korjaa väitteeni.

Kaiken järjen mukaan pelejä pitäisi pystyä tekemään täälläkin. Esimerkiksi Kajaani on varsin kukoistava pelikehityksen keskittymä ja vielä syrjäisempi kolkka kuin Kokkola. Kainuun peli-ihmettä selittää infrastruktuuri. Pelialaa opetetaan koulunpenkillä, minkä seurauksena alueelle syntyy pelialan aluskasvillisuutta, joka ajan saatossa on muuttunut yrityksiksi ja työpaikoiksi.

Keski-Pohjanmaalla tällaista ei ole. Itse asiassa koko pelien tekemisen kulttuuri puuttuu. 1990-luvun alussa Assembly-tietokonetapahtumat kokosivat harrastajat Etelä-Suomessa yhteen, minkä seurauksena toimiala lopulta syntyi.

Viimeistään korona todisti, että töitä voi tehdä varsin hyvin paikkariippumattomasti. Pelialalla suurin kilpailu tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella, joten näin pienessä maassa sijainnilla ei ole mitään merkitystä. Menestyvä peliyritys voisi toimia niin Helsingissä kuin Kälviälläkin.

Ensiksi tarvitaan kuitenkin infrastruktuuria sekä jonkinlainen viite siitä, että pelejä voi ja kannattaa tehdä täälläkin. Vahvasti valmistavaan teollisuuteen kallellaan oleva Keski-Pohjanmaa kaipaisi IT-alan työpaikkoja, sillä tämä saattaisi osaltaan tulpata alueen aivovuotoa. Opiskelijat eivät välttämättä valu valmistumisensa jälkeen etelään, jos kiinnostavia työpaikkoja löytyy myös opiskelijakaupungista.

Oma yritykseni keskittyy konsolipeleihin, ja ensimmäinen peli julkaistaan kuluvan vuoden toukokuussa Nintendon Switch-pelikonsolille.

Käsittelen tällä palstalla pelikehityksen eri vaiheita, toiveenani hälventää ennen kaikkea ennakkoluuloja pelialaa kohtaan. Kyseessä nimittäin on Suomen kulttuuriviennin veturi, joka jättää varjoonsa kaiken muun elokuvista musiikkiin. Sille olisi tilaa Keski-Pohjanmaallakin.

Vahvasti valmistavaan teollisuuteen kallellaan oleva Keski-Pohjanmaa kaipaisi IT-alan työpaikkoja, sillä tämä saattaisi osaltaan tulpata alueen aivovuotoa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »