keskiviikko 22.3.2023 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjanmaalla toimiva yritys tarjoaa tehtaansa työntekijöitä vanhustenhuoltoon ja lupaa maksaa palkan työjakson ajalta: "On parempi tehdä jotakin hyödyllistä, eikä vain istua ja odottaa"

Tapio Lehtinen
Pe 27.1.2023 klo 07:55 | päivitetty pe 08:45

Hiomatuotteiden valmistaja Mirka järjestää 20-30 työntekijälle töitä talon ulkopuolelta viikoksi tai kahdeksi, koska hiomapapereiden kysyntä on heikentynyt syksystä lähtien. Töiden määrä on tehtaan joissakin yksiköissä vähentynyt.

Työjakso toteutetaan esimerkiksi vanhustenhoidossa, hyväntekeväisyysjärjestössä tai sellaisissa yrityksissä, jotka ovat tilapäisen työvoiman tarpeessa.

– Ketään ei pakoteta osallistumaan, se on täysin vapaaehtoista, korostaa Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg.

Hän ei voi vielä paljastaa, mihin työpaikkoihin työntekijät sijoittuvat, koska neuvottelut sopimuksista ja käytännön järjestelyistä ovat vasta alkamassa. Samasta syystä johtuen Sjöberg ei voi sanoa, mistä yhtiön tehtaista työntekijät tulevat, mutta ainakin jossain määrin Pietarsaaresta.

Mirkan pääkonttori ja suurin tuotantolaitos sijaitsee Jepualla, Uudessakaarlepyyssä. Muut toimipaikat Suomessa sijaitsevat Pietarsaaressa, Oravaisissa, Vaasassa ja Karjaalla.

Työntekijät pysyvät työjakson aikana Mirkan palkkalistoilla ja Mirka maksaa palkan kyseiseltä ajalta. Siten työntekijöistä ei aiheudu vastaanottavalle taholle kustannuksia.

Jos Mirka olisi menetellyt perinteisellä tavalla, tehtaalla olisi käynnistetty yt-neuvottelut ja ilmoitettu lomautuksista.

– Haluamme pitää työntekijöistämme kiinni, koska markkinahäiriöt ovat ohimeneviä. Tilanteet vaihtelevat nopeasti, joten jo parin viikon kuluttua saatamme tarvita heitä kaikkia, sanoo Sjöberg.

Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg.
Clas-Olav Slotte

Mirkan tehtailla valmistetaan hiomatuotteita, -koneita ja kiillotusaineita pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Maailman markkinatilanne heijastuu voimakkaasti tuotteiden kysyntään. Noin 98 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

– Toimitusketjuissa ilmeni häiriöitä korona-aikana, minkä lisäksi sota on vaikuttanut tuotteidemme kysyntään Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä, kertoo Sjöberg.

Fakta

Mirka

Perustettu vuonna 1943 ja kuuluu perheomisteiseen KWH-yhtymään

Valmistaa hiomatuotteita, -koneita ja kiillotusaineita pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Noin 97 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

Pääkonttori ja suurin tuotantolaitos sijaitsee Jepualla, Uudessakaarlepyyssä. Muut toimipaikat Suomessa ovat Pietarsaari, Oravainen, Vaasa ja Karjaa

18 tytäryhtiötä ympäri maailmaa

Henkilöstömäärä: 1641 (Suomi: 938, tytäryhtiöt: 703)

Vuonna 2021 liikevaihto oli 354 miljoonaa euroa.

Maailman johtaviin hiomatuotteiden valmistajiin kuuluvan Mirkan liikevaihto oli vuonna 2021 noin 354 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä on 1 641, joista 983 työskentelee Suomessa.

Mahdollisuutta talon ulkopuoliseen työjaksoon tarjotaan vain muutamalle kymmenelle henkilöille, joiden työmäärä on vähentynyt markkinatilanteen takia.

Toimenpide on työmarkkinoilla poikkeuksellinen, eikä Mirkalla ollut tarjolla valmista toimintamallia. Aloite tuli työnantajalta, ja tarjous otettiin työntekijöiden joukossa myönteisesti vastaan.

Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmiehen Emma Sandåsin mukaan menettelytapa osoittaa, että Mirka on turvallinen ja vastuullinen työnantaja.

– On parempi tehdä jotakin hyödyllistä, eikä vain istua ja odottaa. Jos joku kokee talon ulkopuolisen työn epämiellyttäväksi, ei ole pakko osallistua siihen, sanoo Sandås.

Parhaillaan selvitetään, mihin tehtäviin työntekijät soveltuvat ja mitä yksilöllisiä vahvuuksia heillä on.

Mirkan Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies Emma Sandås.
Minnéa Mattbäck

Mirkalla tarkastellaan tilannetta uudelleen parin viikon työjakson jälkeen.

Sjöberg olettaa, että kysymykseen tulee lähinnä työ vanhusten hoidossa tai hyväntekeväisyysjärjestöissä Hän on tietoinen siitä, etteivät hoitoalalle kouluttamattomat työntekijät voi tehdä mitä tahansa töitä.

– Tämä kuuluu niihin asioihin, joista on vielä neuvoteltava. On haastavaa saada asiat nopeasti kuntoon, koska myös työehtosopimus ja vakuutukset asettavat rajoituksia sille, mitä voi tehdä

Mitä jos jäy niin, että työntekijät innostuvat uudesta työstään eivätkä halua palata takaisin Mirkalle?

– Se riski on otettava, naurahtaa Sjöberg.

Pietarsaareen valmistuu uusi tehdas

Tapio Lehtinen

Mirka rakentaa uuden 5 000 neliön tehtaan Pietarsaareen, Luutavuoren kaupunginosaan. Investointi on 10 miljoonan euron arvoinen. Alueella on ennestään Mirkan sähköhiomakoneiden valmistusta ja uusi tehdasrakennus sijoittuu teollisuusalueen eteläpäähän.

Nykyiset tehdastilat eivät enää riitä vastaamaan kysyntään, joten uusi tehdas valmistuu kevään aikana.

– Markkinatilanne on epävarma, mutta myönteisiä signaaleja alkaa tulla maailmalta. Sähkövetoisten hiomakoneiden kokoonpano tarkoitus saada käyntiin huhti-toukokuussa, sanoo Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg.

Rekrytoinnit voivat tulla ajankohtaiseksi uuden tehtaan myötä, mutta Sjöbergin mukaan kuluvan talven aikana rekrytointien osalta "vedetään happea". Kymmenen miljoonan euron investointi turvaa hiomakonetuotannon toiminnan tulevaisuuden.

Pietarsaareen valmistuu uusi Mirkan tehdas.
Clas-Olav Slotte

Mirka toteuttaa isoja investointeja myös Uudenkaarlepyyn Jepualle, johon nousee uusi tuotantohalli ja korkeavarasto. Tilojen kasvattaminen on tarpeen varastokapasiteetin takia. Pääasiassa kyse on toiminnan suunnittelusta tulevia tarpeita varten.

EU:n uudet ympäristövaatimukset ja uudet tuotantoteknologiat tulevat johtamaan uusiin tuoteperheisiin ja tuotevalikoiman laajenemiseen. Mirka investoi Jepuan tehtaan automatisoidun korkeavaraston laajennukseen ja uuden tuotantohallin rakentamiseen.

Molemmissa tapauksissa kyse on uudisrakennuksesta ja tilojen laajennuksesta. Rakennustyöt Jepualla aloitetaan kuluvan vuoden alussa. Uusi halli valmistuu vuoden 2024 lopussa ja uusi korkeavarasto otetaan käyttöön vuonna 2025.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 8 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »