keskiviikko 22.3.2023 | 17:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten uusi johtajaylilääkäri Katja Virta houkuttelisi lääkäreitä työaikajoustoilla ja työn arvostusta lisäämällä – Keski-Pohjanmaalla paha lääkärivaje: "Lääkäreitä tultava vastaan"

Keski-Pohjanmaalla on kova lääkäripula, varsinkin erikoisosaajista – julkinen työ koetaan yksityistä raskaammaksi

Antti Savela
Su 29.1.2023 klo 06:00

Keski-Pohjanmaalla on rajunpuoleinen lääkäripula. Lääkäriliiton lokakuussa kirjaaman tiedon mukaan Keski-Pohjanmaan terveyskeskuslääkärien vaje oli 18,3 prosenttia. Se on korkeimpia lukuja koko maassa. Pohjois-Karjalan tilanne on vaikein.

Vaasan sairaanhoitopiirissä vajetta oli 11,2 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä vain 1,9 prosenttia.

– Suomessa julkisella puolella on lääkäripulaa, Soiten vt. johtajaylilääkäri Katja Virta toteaa.

– Julkisen puolen työ koetaan raskaaksi ja joustamattomaksi niin työaikojen kuin työkuvankin suhteen. Yksityissektorin edut kuten joustavat työajat ja taloudelliset edut houkuttelevat etenkin nuoria lääkäreitä myös ehkä enemmän kuin julkisen puolen hyvät edut, kuten paremmat eläke-edut ja palkalliset sairaslomat. Lääkäreitä pitäisi tulla enemmän vastaan, Virta jatkaa.

Keski-Pohjanmaalle tyypillistä Virran mukaan on erityinen tarve silmätautien, urologian ja psykiatrian erikoislääkäreille sekä tietysti yleislääketieteen osaajille. Yleislääketieteen lääkäreitä tarvitaan ennen kaikkea terveyskeskuksissa.

– Lääkärin työt eivät lääkäripulasta huolimatta jää tekemättä. Virkavajetta täytetään niin sanotuilla keikkalääkäreillä, Virta toteaa.

Kokkolassa Keski-Pohjanmaan keskussairaala on päivystävä sairaala ja se tarkoittaa tietyn valmiuden ylläpitoa. Onko mahdollista, että lääkäripula voisi vaarantaa tämän statuksen?

– Ei, tätä pelkoa ei ole. Lääkäripula ei vaaranna Keski-Pohjanmaan valmiutta tai kykyä toimia päivystävänä keskussairaalana. Toki mielellämme palkkaamme lisää lääkäreitä myös päivystyksen vastuualueelle. Tarvittaessa oman virkalääkärikunnan tukena käytetään myös ostopalvelulääkäreitä ja tehdään yhteistyötä YTA-alueen muiden sairaaloiden kanssa Tervia Osaajat Oy:n kautta, jotta päivystystoiminta Soitessa turvataan, Virta kertoo.

Virran vastaus kuvaa hyvin realismia terveydenhoidossa. Lääkäriliiton tilaston mukaan jopa hieman yli puolet Suomen terveyskeskuslääkäreistä työskentelee yksityisellä vastaanotolla tai julkisella yrityksen kautta palkattuna. Julkisissa viroissa on vain 48,9 prosenttia valkotakeista. Tätä aina vain pienempää osuutta johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta pitää valitettavana.

Fakta

Lääkäripula

Soitessa terveyskeskuslääkäreiden vaje 18,3 prosenttia

Vaasan sairaanhoitopiirissä 11,2 prosenttia

Pohjois-Pohjanmaalla vain 1,9 prosenttia

Pohjois-Karjalassa lääkärivaje jopa 35,3 prosenttia

Lääkäreistä virassa enää vain 48,9 prosenttia

Muut lääkärit toimivat sijaisina tai yksityisissä palveluissa

Virkavajetta paikataan niin sanotuilla keikkalääkäreillä

Lääkäriliitto huolissaan tilanteesta

Lähde: Lääkäriliitto, kysely lokakuussa 2022

– Se heikentää hoidon jatkuvuutta ja laatua, hän kiteyttää.

Keski-Pohjanmaa on osa Oulun yliopistosairaalan ympärille muodostunutta yhteistoiminta-aluetta eli YTA:aa. Aiemmin puhuttiin erityisvastuualue Ervasta. Virran mukaan Oulun yliopiston ja yliopistosairaalan laajasta lääkärikoulutuksesta on hyötyä YTA-alueelle.

– Olemme mukana YTA-alueemme (Erva) lääkäreiden erikoistumiskoulutuksessa mahdollisimman paljon. Olemalla hyvä kouluttaja sekä työnantaja meillä erikoistuville lääkäreille toivomme saavamme heidät myös jatkossa meille töihin. Toivottavasti myös Keski-Pohjanmaan seutu koetaan alueena, johon nuoret lääkärit perheineen haluavat sitoutua ja perustaa kotinsa.

Soiten omana keinona houkutella lääkäreitä alueelle töihin Katja Virta nostaa työelämän uudistamisen rohkeasti ja vastuullisesti.

– Meidän tulee olla joustavia ottaen huomioon erilaiset tarpeet muun muassa työaikojen suhteen. Myös koulutuksen tarpeen ja ammatillisen tuen nostan itse hyvin suureen arvoon mietittäessä lääkäreiden viihtyvyyttä. Pienen organisaation matalat kynnykset sekä avoin ilmapiiri ja toimintakulttuuri tukevat sitoutumista Soiteen, Virta kertoo.

Myös Soiten hallituksen puheenjohtajalla Sari Innasella (kesk.) on reseptejä lääkitä Keski-Pohjanmaan lääkäripulaa. Ollessaan Soiten valtuuston puheenjohtajana hän järjesti kesätöissä olleille lääketieteen kandidaateille ja erikoistuville lääkäreille illanviettoja, joissa hän aina kysyi näiden mielipidettä siihen, minkä pitäisi muuttua, jotta he valmistumisen jälkeen tulisivat maakuntaan lääkäriksi.

– Ykkösasiana tuli ilmi seniorituki. He kaipaavat vanhempaa kollegaa, joka tukisi ja neuvoisi heitä nimen omaan virkasuhteen alussa. Tämä ei ole ihme, sillä lääkärin työ on erittäin vastuullista. Olenkin kysynyt kolmelta yli 65-vuotiaalta erikoislääkäriltä, olisiko heillä kiinnostusta auttaa esimerkiksi neljä tuntia neljästi viikossa aloittavaa lääkäriä. Jokainen sanoi, että kiinnostusta ja aikaa on. Voisiko tämä olla resepti houkutella pysyvästi lisää lääkäreitä alueelle, Innanen kysyy.

Sari Innanen on eduskuntavaaliehdokas.

IntegraatioylilääkäriMarianne Riekki Pohteesta haluaa hieman toppuutella Pohjois-Pohjanmaan hyvää lääkäritilannetta. Se on hänen mukaansa kylläkin hyvä Oulussa, mutta ei valitettavasti Oulusta etäällä olevissa terveyskeskuksissa. Esimerkiksi Oulussa kaikki lääkärinvirat ovat täynnä.

– Suuri haaste alueellamme on lääkäreiden vaihtuvuus ja sen seuraukset, Riekki kiteyttää.

– Hyvä tilanne on varmasti monen tekijän summa, Riekki toteaa ja kertoo alueella panostetun nuorten lääkäreiden työssä jaksamisen tukemiseen. Koulutusta on kehitetty yhteistyössä Oulun yliopiston yleislääketieteen oppialan kanssa. Lisäksi on koulutettu osaava ohjaajalääkäriverkosto sekä tarjottu erilaisia koulutuksia ja konsultaatiomalleja sekä paikallisesti että alueellisesti. Lisäksi hoidon jatkuvuuden parantamiseen tähtääviä toimintamalleja on kehitetty, Riekki toteaa.

Vakivirka kamalin kauhistus?

Kristian Sundqvist

– Yksinkertaisesti ei enää vedä tämä julkisen alan palkkatyö. Tämä lähtee ihan vastavalmistuneista. Vuokrafirmat ovat usein rekrytoineet heidät jo tässä vaiheessa.

Näin suoraan sanoo Soiten johtava ylihammaslääkäri Martti Lilja. Hän arvioi muutoksen ollen käynnissä jo hyvän aikaa, mutta vauhdin kiihtyvän.

– Kyllä tätä jollain lailla on ollut ilmassa pidempään, mutta nyt viimeksi kuluneen vuoden-parin aikana ovat nämä ongelmat alkaneet realisoitua. Palkkatyöhön ei oikein kukaan ole tulossa, ei millään.

Lilja viittaa ensisijaisesti lääkärintöihin.

– Mutta tällaiset asiat leviävät myös hoitohenkilöstöön. Meillä ei vielä ole firmojen kautta hoitajia, mutta kyllä terveydenhuolto on nyt murroksessa.

Asiantila konkretisoituu esimerkiksi siten, että Soite yrittää paraikaa rekrytoida oikojaa suu- ja hammassairauksien poliklinikalle Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan Kokkolaan.

– Meille oli oikoja tulossa, mutta hän perui nyt tammikuussa omista syistään. Nyt on sitten haettu korvaajaa, mutta vaikeaa se on, koska oikojista on hirveä pula.

Tilanne saattaa aiheuttaa asiakkaille viivästyksiä.

– Oikomisessa hoitoajat ovat kuitenkin vähän eri juttu kuin muissa hoidoissa. En usko, että ne ihan kohtuuttomasti venyvät, Lilja arvioi.

Mikäli asiakkaan suussa oleva oikomiskoje juuri nyt rikkoutuu, niin Liljan mukaan ratkaisu kyllä löytyy esimerkiksi perusterveydenhuollon oikojan ja tai kokeneen ja hoitosuunnitelmaan tutustuneen [oikomiseen erikoistumattoman] hammaslääkärin kautta.

– Mutta onhan tilanne ylipäätään ongelmallinen ja hyvin kuvaa tätä terveydenhuollon ammattilaisten saatavuusongelmaa.

Jos ja kun uusi oikoja sentään löytyy pysyy iso kuva yhä samana tai vaikeutuu entisestään. Julkisen puolen virat eivät Liljan mukaan vedä lääkäreitä.

– Välillä tuntuu, että se vakivirka on viimeinen kauhistus, jotain ihan kamalaa.

Martti Lilja pohtii, että ratkaisuja olisi haettava myös poliittisen päätöksenteon kautta.

– Siinä on päättäjillä miettimistä, että onko keinoja, joilla julkiseen työhön sitoutuvaa henkilökuntaa löytyy. Että mistä löytyisi niitä porkkanoita työhyvinvoinnin osalta.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »