keskiviikko 22.3.2023 | 18:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jäteohjeet eivät menneet aivan perille – Biohajoavat jätepussit ovat edelleen riesana Ekoroskin alueella: "Klöntit tukkivat putket"

Vestian paikkakunnilla poistotekstiili on melko puhdasta, mutta seassa voi olla leluja ja kenkiä.

Päivi Savela
La 28.1.2023 klo 13:30

Biohajoavien jätepussien käyttö on edelleen ongelmana jätteenkäsittely-yhtiö Ekoroskin alueella. Keskipohjanmaa uutisoi vuodenvaihteessa ongelmista, joita biohajoavan pussin käyttö aiheuttaa biokaasulaitoksessa.

– Tilanne on edelleen sama. Suosittelemme, että biojätteitä varten käytetään paperipussia, Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman sanoo.

Ekoroskin alueen biojäte menee biokaasulaitokseen. Ongelmana on biohajoavan pussin hajoamisaika, joka on pidempi kuin paperipussin.

– Biohajoavasta pussista tulee biokaasulaitoksessa klönttejä, jotka tukkivat putket, Östman selittää.

Tämän vuoksi Ekorosk suosittelee, että biojäte laitetaan paperipussiin. Esimerkiksi jauhopussi soveltuu tarkoitukseen hyvin.

Lue myös: Biojäte kuuluu aina paperipussiin, sillä muuten multaan voi päätyä muovia – Biopussiksi kelpaavat myös elintarvikkeiden pakkausmateriaalit, kuten jauhopussit

Ekoroskille tulee tuhansia biojätepusseja päivässä, joten biojätteen sisältöä ei voida jatkuvasti seurata.

– Seurantatietoa ei ole tällä hetkellä, mutta joka kesä tehdään poiminta-analyysi, mitä jätepusseissa on.

Tämän vuoden alusta lähtien Ekoroskin alueella on alkanut tekstiilijätteen keräys, mutta sen puhtaudesta ja kierrätyskelpoisuudesta ei ole vielä tietoa.

Lisäksi tällä viikolla Ekorosk kertoi uudesta osakkuudestaan Westenergy-yhtiössä, jolla on jätteenpolttolaitos Mustasaaressa.

– Osakkuudella varmistetaan, että meillä on asianmukainen käsittely poltettavalle energiajätteelle myös tulevaisuudessa.

Biohajoavan pussin ongelma on, että se hajoaa hitaasti.
Clas-Olav Slotte

Jätehuoltoyhtiö Vestian alueella biohajoavaa jätepussia ei enää pidetä ongelmana. Vestian alueelta biojäte menee biokaasulaitokseen, jonka tekniikka kestää myös biohajoavat jätepussit.

– Ensisijaisesti suosittelemme sanomalehdestä taiteltua biojätepussia tai tyhjiä jauhopusseja voi käyttää biohajoavan pussin sijaan, sanoo Vestian viestintäsuunnittelija Mira Rajaniemi.

Biojätteen erilliskeräyksestä tulee Vestiaan kysymyksiä jonkin verran, ja siitä on neuvottu myös lajitteluoppaissa.

Vestia on kerännyt alueellaan kesästä saakka tekstiilijätettä sitä mukaa kun lajittelupihoja uusitaan. Kuudentoista kunnan alueelta poistotekstiilin keräys puuttuu enää Haapajärveltä, Merijärveltä ja Alavieskasta sekä Kannuksesta ja Himangalta, joissa lajittelupihat on tarkoitus uusia tänä vuonna.

– Poistotekstiilin keräyson sujunut yllättävän hyvin, Rajaniemi kertoo.

Tekstiilijätettä on tullut kuukaudessa noin 550 kiloa, ja siitä noin 78 prosenttia on oikein lajiteltua.

– Väärin lajiteltuja ovat likaiset tekstiilit, jotka joudumme laittamaan poltettavaan jätteeseen. Mukana on ollut myös leluja ja kenkiä, jotka eivät kuulu poistotekstiileihin..

Poistotekstiili tulee viedä keräykseen suljetuissa pusseissa, jotta ne eivät pääse kastumaan.

Kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus

Päivi Savela

Biojätteen erilliskeräys alkaa kaikissa kiinteistöissä Ylivieskan keskustaajamassa ensi vuoden heinäkuussa.

Jokilaaksojen jätelautakunta tiedotti asiasta joulun aikaan. Erilliskeräys koskee yli 10 000 asukkaan keskustaajamia, ja Jokilaaksojen jätelautakunnan alueella siis vain Ylivieskaa. Ajantasaiset taajamarajaukset ovat nähtävillä jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla vuoden 2024 alusta.

Vaihtoehtona erilliskeräykselle on keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi.

Keittiössä syntyvä biojäte kuuluu joko kompostiin tai biojätteen erilliskeräykseen.
Markku Jokela

Uudistuneen jätelain mukaisesti Jokilaaksojen jätelautakunta haluaa tiedot kaikilta alueensa kotitalouksilta, joissa kompostoidaan keittiössä syntyvää biojätettä.

Kompostointi-ilmoituksia pyydettiin viime vuoden loppuun mennessä.

– Osa oli hyvinkin nopeasti aikanaan hereillä, ja vuodenvaihteessa oli melkoinen buumi, sanoo jätelautakunnan esittelijän sijainen Anu Linnala.

Ilmoituksia on tullut kaikista 16 kunnasta ja lisää odotetaan.

– Toki tarkoitus on vielä muistutella ja tiedotella, sillä monelta tämä asia on mennyt ohi, Linnala sanoo.

Ilmoitusvelvollisuus perustuu uudistuneeseen jätelakiin. Vuosia sitten tehty kompostointi-ilmoitus ei kelpaa, vaan se on tehtävä uudestaan.

Jos kompostoinnin aloittaa tänä vuonna, siitä pitää tehdä ilmoitus kahden kuukauden sisällä kompstoinnin aloittamisesta. Ilmoitus tulee tehdä, vaikkei biojätteen erilliskeräys koskisi kiinteistöä.

Nyt sen voi tehdä myös sähköisesti Kunta-akkuna -palvelussa, johon linkki löytyy esimerkiksi Jokilaaksojen jätelautakunnan verkkosivulta.

– Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapaa-ajan asuntoja, Linnala muistuttaa.

Ilmoitukseen merkitään tiedot kompostorista. Ilmoitusvelvollisuus koskee vain keittiössä syntyvää biojätettä – puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.

Kompostointi-ilmoituslomakkeella on mahdollista hakea myös poltettavan jätteen astian tyhjennysvälin pidentämisestä kuuteen tai kahdeksaan viikkoon.

Saatujen tietojen avulla voidaan laskea tarkemmin, paljonko biojätettä kierrätetään valtakunnallisesti. Tietoa voidaan käyttää myös kompostoinnin vaihtoehtona olevan kiinteistökohtaisen biojätteen erilliskeräyksen suunnittelussa.

Pohjanmaan jätelautakunnan alueella muutos ei ole suuri, sillä jätelautakunnan rekisterissä on jo noin 6 000 kotikompostoijan tiedot. Jätehuoltopäällikkö Johan Hassel kertoo, että heidän ei tarvitse tehdä uutta ilmoitusta kompostoinnista.

Jätelautakunnan alueella on ollut biojätteen erilliskeräys vuodesta 1993 lähtien, ja kompostointi on myös tuttua alueen asukkaille.

– Biojätteen erilliskeräys on meidän toimialueella selkäytimessä, ja hyvin on tiedostettu, että vaihtoehtona on kotikompostointi, Hassel sanoo.

Viime vuonna kompostointia koskevia poikkeushakemuksia tuli reilut 300. Määrä oli jonkin verran enemmän kuin aiempina vuosina.

– Ehkä ihmiset katsovat säästävänsä pitkässä juoksussa, ja monella on myös tarvetta kompostimultaan, Hassel sanoo.

Ehkä vähemmän tiedossa on se, että myös kompostoinnin lopettamisesta pitää ilmoittaa jätelautakunnalle.

Pohjanmaalla on paljon vapaa-ajan asuntoja, joiden tulee myös tehdä ilmoitus kompostoinnista.

– Mökkiläisistä kovin moni ei ole ilmoittanut kompostoinnista, joten heille tulee jossain vaiheessa jotain kampanjaa.

Vapaa-ajan asuntojen omistajista suuri osa on liittynyt Ekoroskin vapaa-ajan asutuksen aluekekeräykseen. Keräyspaikkoja on yli sata, ja niissä on myös biojäteastiat.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 18 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »