keskiviikko 22.3.2023 | 17:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kaupunginkirjastossa puhuttiin sodasta ja rauhasta – Demareiden kansanedustajan Hussein al-Taeen mukaan Suomen on liityttävä Natoon Ruotsin kanssa yhdessä: "Muut asiat pelaavat Erdoganin pussiin"

Tapio Lehtinen
La 28.1.2023 klo 18:22 | päivitetty la 18:27

Eduskuntavaalit

Kokkolalainen SDP:n eduskuntavaaliehdokas Tiina Isotalus esitellään kampanjaesitteessä vientiteollisuuden ja kaikenlaisten perheiden puolestapuhujana, joka toimii sillanrakentajana turvallisessa maailmassa.

Lauantaina Kokkolan kaupunginkirjastossa järjestetyssä vaalitilaisuudessa keskityttiin viimeksi mainittuun aiheeseen. Tilaisuuden teemana oli "Eurooppa sodassa".

– Sodan läheisyys ja sen konkreettinen uhka lähialueellamme ovat sellaisia asioita, joita emme ole joutuneet ajattelemaan, sillä niitä pidettiin menneisyyden asioina, kaukana maantieteellisesti ja ajallisesti, perusteli Isotalus teeman valintaa.

Isotalus toivoi, että Ukrainan tukea jatketaan sekä Euroopassa että Suomessa. Keski-Euroopassa näyttää toisinaan siltä, että tukea Ukrainan puolesta annetaan heikommin, koska ihmiset ajattelevat enemmän omia taloudellisia etujaan.

– Ukrainassa taistellaan demokratian puolesta, ja samalla meidän on pohdittava suhdettamme venäläisiin kansalaisjärjestöihin. On keskusteltava siitä, voimmeko tukea venäläistä kansalaisyhteiskuntaa Suomesta käsin ja onko meillä keinoja vaikuttaa siihen, Isotalus esitti.

Vantaalainen kansanedustaja Hussein al-Taee, eduskuntavaaliehdokas Tiina Isotalus ja kokkolalainen rovasti Johan Candelin.
Tapio Lehtinen

Vaalitilaisuudessa puhuivat myös vantaalainen kansanedustaja Hussein al-Taee sekä kokkolalainen rovasti Johan Candelin. Al-Taee syntyi keskiluokkaiseen perheeseen Irakin pääkaupungissa Bagdadissa vuonna 1983.

Seitsemän vuoden ikäisenä hän pakeni sotaa aavikolle, ja päätyi perheensä mukana lopulta Suomeen.

– Sota ei ole vain rauhan vastakohta, vaan se on monimutkainen ja monimuotoinen ilmiö, joka johtuu toivon puutteesta. Toisaalta, rauha tarkoittaa toivoa paremmasta huomisesta, sanoi Al-Taee.

Hussein al-Taee käsitteli puheessaan maailman epävarmaa tilannetta. Hän korosti, että Venäjän analyysi Ukrainasta epäonnistui täysin, sillä Ukraina on yhtenäinen kansakunta, vaikka sen demokratia on uusi ja talous on korruptoitunut. Al-Taee kuvasi sodan tilannetta kiivaaksi, sillä Venäjä tuo massaa rintamalle.

– Rauhan tulee olla sellainen, että Ukraina saavuttaa omat tavoitteensa ja saa takaisin kaikki alueet, jotka siltä on vallattu, hän sanoi.

Krimin tilanne on keskustelun alla, ja Ukrainalla on kymmenen kohdan lista, joka viedään YK:lle. Venäjä haluaa kokonaisuuden, jolla se pelastaa kasvonsa, mutta Al-Taee kysyi, eikö se riitä, että Ukrainan infra on tuhottu eikä maa ole nopeasti nousemassa jaloilleen.

Vaalitilaisuus veti paljon väkeä, vaikka kirjastossa oli samaan aikaan kaksi muutakin tilaisuutta.
Tapio Lehtinen

Al-Taee katsoo, että Kiina ansaitsee kehuja vuorovaikutuksen ylläpitämisestä Venäjän kanssa. Näin ollen Kiina on pystynyt vaikuttamaan Venäjän puheisiin ydinaseiden käytöstä. Hän pitää Kiinaa tasapainottavana voimana.

– On tärkeää huomioida myös Yhdysvaltojen näkemys tilanteeseen. Kiinan pussiin pelaaminen ei ole turvallisuuden kannalta järkevin vaihtoehto. On oltava varovaisia, mutta Kiinalla on silti tärkeä rooli rauhan saavuttamisessa.

Al-Taee ilmaisi myös kantansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Hänen mukaansa maiden on toimittava yhdessä. Ei voi vain huoletta sanoa, että me liitymme ensin, koska Venäjä on lähempänä.

– Ilman Ruotsia meidän puolustuksemme ei ole kestävällä pohjalla. Ruotsi luo turvaa ja läheisyyttä. Aina kun apua on tarvittu, apua on tullut lännestä ja Ruotsista.

– Meidän on liityttävä Ruotsin kanssa yhdessä, muut asiat ovat Erdoganin pussiin pelaamista, Al-Taee painotti puheessaan.

Puheensa päätteeksi hän kehotti kokkolalaisia ja keskipohjalaisia luopumaan turhasta vaatimattomuudesta ja nöyryydestä. Esimerkiksi, hän sanoi, jos Vaasaan tulee tontti akkuklusteria varten, se on valtakunnan uutinen.

– Täällä on valmiina akkuklusteri, täällä tehdään valtavasti töitä kemianteollisuudessa ja akkuteollisuudessa, mutta muualla maassa ihmiset eivät tiedä asiasta juuri mitään, sanoi Al-Taee ja sai yleisöltä raikuvat aplodit.

Tiina Isotalus keskustelee pietarsaarelaisen kaupunginvaltuutun Kari Koskelan kanssa vaaliteltalla.
Tapio Lehtinen

Tilaisuuden toinen puhuja, kokkolalainen rovasti Johan Candelin, tunnettu rauhanlähettiläs, toi esille ajatuksen siitä, että konfliktitilanteessa on tärkeää löytää henkilö, johon molemmat osapuolet luottavat.

– On tarvetta myös reagoida nopeasti, sillä monet kriisit ovat kasvaneet suuriksi siksi, ettei niitä ole huomioitu tarpeeksi nopeasti, sanoi Candelin.

Lauantaina Isotalus järjesti myös vaalitilaisuuden Pietarsaaren kävelykadulla, jossa keskusteltiin terveyspalveluista ja kouluasioista. Pietarsaarelaiset olivat huolestuneita rahojen riittävyydestä hyvinvointialueilla.

Isotalus kertoi, että Soitessa muutos on pienempi, koska organisaatio on toiminut käytännössä jo viiden vuoden ajan. Hän uskoo, että kustannussäästöjä löytyy, kun hyvinvointialueet pääsevät laajemmin vauhtiin ja saavat aikaan integroituja hoitoketjuja ja yhden organisaation ratkaisuja.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »