keskiviikko 22.3.2023 | 18:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Sähkökriisi on ohi", arvioi Kokkolan Energian toimitusjohtaja ja kertoo, mille tasolle kokkolalaisten sähkön hinta on asettumassa

Katariina Poranen
Pe 3.2.2023 klo 09:26

Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki uskoo, että sähkökriisi on nyt ohitettu ja hinnat palaavat normaalitasolle.

Sähkön pörssihinta on ollut jo kauan suhteellisen matalalla tasolla: tällä hetkellä seitsemän vuorokauden keskihinta on pörssissä 8,7 senttiä kilowattitunnilta.

– Vielä muutama viikko kun mennään eteenpäin, nähdään paremmin mille tasolle hinta asettuu. Vielä helmikuussa on kylmä, eikä Olkiluoto 3 ole vielä palannut verkkoon. Muun muassa tämän vuoksi markkinat ovat edelleen hermostuneet. Eli kevätaurinkoa odotellessa, Rintamäki arvioi.

Kokkolassa on nyt käytössä hintakattomalli, jossa asiakas maksaa sähköstä korkeintaan 16 senttiä kilowattitunnilta. Päälle tulee vielä arvonlisävero.

Toimitusjohtaja Mikko Rintamäen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että Kokkolan Energian sähkönhinta romahtaa huhtikuun alussa merkittävästi hintakaton alle. Asiakkaiden maksama hinta siis laskee automaattisesti.

– Viime viikolla laskimme silloisten hintojen perusteella hinnan tippuvan n 10 c/kWh+alv tasolle. Varmuus saadaan kuitenkin suunnilleen kuukauden päästä, jolloin kevään hinta kiinnitetään.

Jos sähkönhinnan kehitys jatkuu suotuisana, Kokkolan Energia pääsee poistamaan hintakaton tarpeettomana.

Muuttuuko sähkön myynti tulevaisuudessa? Mikko Rintamäki uskoo, että myynnissä palataan suurelta osin määräaikaisiin, kiinteähintaisiin sopimuksiin, mutta sopimuksissa huomioidaan se, miten asiakas käyttää sähköä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että laskun suuruus pienenee, jos kuluttaa sähköä halvoilla tunneilla.

Asiakkaan sähkön kulutuksen ohjaaminen edullisille tunneille vähentää sähköpulan riskiä ja pienentää sähkön tuotannon aiheuttamia päästöjä.

Alueen energiayhtiöistä myös Korpelan Energia ja Vetelin energia ovat ilmoittaneet laskevansa hintojaan. Korpelan Energian toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinta on maaliskuun alusta alkaen 14 senttiä kilowattitunnilta, päälle tulee vielä arvonlisävero.

Vetelin energia kertoo laskevansa hintojaan niin ikään maaliskuun alusta. Hinnanlasku on noin 30 prosenttia entiseen, eli noin 5,5 senttiä kilowattitunnilta (sisältää 10 prosentin arvonlisäveron).

Lue täältä lisää Keskipohjanmaan juttuja sähkön hinnasta.

#

Kommentoi 9 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »