keskiviikko 22.3.2023 | 18:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Kaustarissa mutkitteleva maantie on niin ahdas, että lapset joutuvat kulkemaan kouluun lumipenkkojen päällä – Tiehen kiinni rakennetut pihat hidastavat asian korjaamista

Jouni Nikula Lue lisää:
Pe 3.2.2023 klo 16:57

Noin kahden kilometrin päässä Kokkolan keskustasta sijaitsevan Kaustarin läpi kulkeva Vanha Ouluntie on yksi kaupungin turvattomimmista tienpätkistä. Maantie on mutkainen ja ahdas.

Asian tekee hankalaksi se, että Kaustarin kaupunginosa on vilkkaasti asutettua aluetta. Kaustarin kouluun, jossa järjestetään esikoulua sekä 1.-2.-luokkien opetusta, joutuu kulkemaan idästä päin suureksi osaksi maantien laitoja pitkin.

Koulun kohdalla on kevyen liikenteen väylä, mutta aika pian itään päin mentäessä se päättyy, vieläpä kohdalla, josta Kaskitien iso asutusalue alkaa.

– Tie on vaarallinen pienille kulkea. Tien laidassa ei ole tilaa. Tilanne pahenee talvella, tiivistää perheenisä Jani Kumpumäki, joka asuu Kaustarin Grossintiellä.

Hän näyttää itse ottamaansa kuvaa, jossa lapsi kävelee tien laidalle auratun, kovettuneen lumivallin päällä.

– Oja alkaa heti siitä, mihin tie päättyy.  Lapset kulkevat penkkojen päällä. Tie on talvella liukaskin. Tiellä on päivittäin vaaratilanteita. Ahtainta on kulkea lastenrattaiden tai pyöräkärryn kanssa, palvelutalon rullatuolilla liikkuvista ihmisistä puhumattakaan.

Lapsi kävelemässä Kaustarin Vanhan Ouluntien laidalla lumipenkan päällä.
Jani Kumpumäki

Kaupungin infrasuunnittelija Tero Luokkala tuntee Vanhan Ouluntien haasteet. Hänen mukaansa kevyen liikenteen väylää Kaustariin luonnosteltiin jo noin 20 vuotta sitten.

Matkalla on vain yksi liki ylittämättömältä tuntuva vuori.

– Yksityisiltä maanomistajilta joutuisi tekemään isoja lunastuksia. Moni on rakentanut pihansa ihan ajoradan reunaan asti.

Vanhan Ouluntien varsi on omakotitalojen täplittämää.

– Maanomistajien kanssa pitäisi käydä paljon keskusteluja siitä, kummalle puolelle tietä väylä rakennettaisiin. Lisäksi tien ja pihojen välissä on isoja korkeuseroja. Tontteja joutuisi ottamaan aika paljon haltuun. Joku voi ajatella yhteistä etua, mutta ajattelevatko kaikki? Edessä olisi valituskierre, pitkä prosessi.

Siksi Luokkala heittää ilmoille toisen ajatuksen. Kevyen liikenteen väylän voisi rakentaa asutusalueiden sisälle.

– Sähkölinjan lähellä oleva yhteys johtaisi kaupunkiin päin. Tosin se tarkoittaisi muutamia katujen ylityksiä, eikä päätien varrella oleva ahtaus katoaisi senkään jälkeen minnekään.

Tie on mutkainen ja ahdas.
Markku Jokela

Kumpumäki on asunut kymmenen vuotta Kaustarissa. Hän on tehnyt yhden kuntalaisaloitteenkin Vanhan Ouluntien olosuhteiden parantamisesta.

– Kaupunki vastasi, että tie on elyn. Elyn sivuilla lukee, että kaupunkien kanssa tehdään yhteistyötä. Miksei vastauksia kuitenkaan saa? Kumpumäki ihmettelee.

Vanha Ouluntie kuuluu Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vastuulle. Ely-keskuksesta ei saatu perjantain aikana kommenttia asiaan.

– En usko, että elyllä on mielenkiintoa tietä kohtaan, sanoo Luokkala.

Kumpumäen mukaan tien pahin osuus on Kaskitieltä Köykärin hiihtokeskukselle.

Mitä pitäisi tehdä?

– Ojia voisi putkittaa salaojiksi, jolloin leveyttä saisi lisää. Muutamia linjoja voisi vetää nykyistä suoremmiksi. Ei se isojen maapalojen lohkomista tarkoittaisi.

Jani Kumpumäen havaintoja.
Jani Kumpumäki

Jani Kumpumäen merkintä hänen ottamassaan kuvassa.
Jani Kumpumäki

Asukkaat odottavat edelleen kevyen liikenteen väylää Vanhalle Ouluntielle: "Tämä on yksinkertaisesti liian vaarallinen tie"

Kokkolan kaupunki ei ole tyytyväinen yhteistyöhön Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen kanssa – Tyytymättömyys liittyy teiden kuntoon ja liikenneturvallisuuteen

Kokkolalai­set ovat tehneet useita liikenteeseen liittyviä aloitteita ely-keskukselle, nyt pientä ensiapua on luvassa

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »