keskiviikko 22.3.2023 | 18:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Peter Östman kannattaa blokkipolitiikkaa – "Muuten on vaarana, että hallituksesta tulee sillisalaatti", sanoo kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän luotolainen varapuheenjohtaja

Simo Kattilakoski
La 4.2.2023 klo 16:28

Eduskuntavaalit

Kokkola

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, luotolainen kansanedustaja Peter Östman kannattaa hallituksen muodostamisessa ruotsalaismallista blokkipolitiikkaa.

- Muissa Pohjoismaissa blokkipolitiikkaa on harjoitettu pidemmän aikaa. Ennen vaaleja on sovittu, mitä seuraa minkin puolueen äänestämisestä.

- Meillä käydään vaalit täysin omillaan ja vaalituloksen pohjalta muodostetaan sitten hallitus. Siksi on vaarana, että hallituksesta tulee sillisalaatti, kuten tälläkin vaalikaudella. Vasemmistovetoisessa hallituksessa ovat mukana myös Rkp ja keskusta, joita minä ainakin olen pitänyt perinteisesti porvarillisina puolueina.

Kristillisdemokraatit ovat viimeksi olleet hallitusvastuussa Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen niin sanotussa sixpack-hallituksessa (2011-2014). Sen laitoina olivat kokoomus ja vasemmistoliitto.

Eikö se ollut varsinainen sillisalaatti?

- Oli. Ja siinä olikin sen suurin haaste. Mutta, mitkä olivat asetelmat vaalien jälkeen? Ilman sixpackia hallitusta ei olisi saatu kasaan, Peter Östman korostaa.

Hänen mukaansa vasemmistoliiton ja vihreiden jätettyä hallituksen sille jäi vain 101 kansanedustajaa eli niukin mahdollinen eduskunnan enemmistö.

- Sellainen pohja on liian kapea. Jokaikisen äänestyksen edellä piti pohtia, mitä tapahtuu.

Peter Östman toivoo vaalien jälkeen muodostettavan keskustan ja oikeiston yhteistyöhön nojaavan hallituksen

- Talouden kääntäminen on ykkösasia. Se ei tule olemaan helppoa, kun velkapiikki on päässyt kasvamaan niin isoksi.

Sosiaalidemokraattien asettamasta 80 prosentin työllisyystavoitteesta Östman toteaa, että riittääkö sekään?

- Esimeriksi meidän alueellamme on toteutumassa jätti-investointeja, joiden toteutuessa tarvitaan tuhansia uusia työpaikkoja.

- Koko maan kannalta on tuhannen taalan kysymys, mistä saadaan riittävästi työvoimaa, että saamme talouskasvua aikaiseksi, Östman huomauttaa.

Talouden tasapainottamisen ohella Peter Östman nostaa uuden hallituksen työlistan kärkeen myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan, työllisyyden sekä hoitokriisin.

- Ilman järeitä toimenpiteitä sotea ei saada hallintaan.

- Rahat eivät riitä. Olen sitä mieltä, että soteuudistus tehtiin väärältä pohjalta. Keskityttiin enemmän hallintomalliin ja siihen, miten valtapuolueet pääsevät valtaan eri maakunnissa, Östman sanoo.

Suomen mutkistuneessa Nato-jäsenyydessä pitäisi Östmanin mukaan pitää pää kylmänä.

- Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ei pidä olla huutokauppaa, jossa haetaan poliittisia irtopisteitä. Puolueet nokittelevat toisiaan, jotta pääsisivät profiloitumaan.

Peter Östmanin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat suullisesti sopineet yhteisestä etenemisestä ja neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

- Meillä on yhteinen päämäärä, jonka mukaan edetään. Emme voi mitään, että olemme joutuneet pelinappuloiksi.

- Emme tiedä, onko mukana muitakin tahoja kuin Turkki. Mutta ei pidä tehdä sellaista sisäpolitiikkaa nyt, että joku muu voisi pelata meidän turvallisuudellamme.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on ilmoittanut puolueen tavoitteeksi kansanedustajamäärä tuplaamisen nykyisestä viidestä.

- Minä olen sitä mieltä, ettei ole aina niin viisasta asettaa lukumäärätavoitetta. Nykykannatuksellamme saisimme kahdeksan kansanedustajaa, jos vaalijärjestelmä olisi oikeudenmukainen pienille puolueille. Isommilla puolueilla yksi paikkaa vaatii noin 12 000 ääntä, kun se meiltä vaatii 20 000–21 000 ääntä.

- Mutta vaalimenestyksessä ehdokasasettelu on aivan keskeisessä roolissa. Monissa vaalipiireissä meillä on nyt vahvemmat listat kuin viimeksi, Östman toteaa.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »