keskiviikko 22.3.2023 | 18:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoella käsitellään uudestaan koululaisten loma-aikoja: "Lapset pitäisi laittaa keskiöön"

Annika Tiitto
Ti 7.2.2023 klo 11:00 | päivitetty ti 14:13

Sivistys- ja kulttuurilautakunta teki marraskuussa päätöksen koulujen työajoista lukuvuodelle 2023–2024. Kokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti puheenjohtajan tekemä esitys, jonka mukaan syyslukukausi alkaa 15.8.2023 ja kevätlukukausi 2.1.2024.

Tammikuun valtuuston kokouksessa Tomi Gronoff teki kuitenkin aloitteen, jonka mukaan työajoiksi pitäisi palauttaa koulunjohtajien ja rehtorien aiemmin tekemän esityksen mukaiset ajat, jolloin syyslukukausi alkaisi 9.8.2023 ja kevätlukukausi 8.1.2024. Näin ollen kesäloma olisi lyhyempi, mutta joululoma vastaavasti pidempi.

– Mielestäni aikaisempi esitys on huomattavasti parempi lasten ja nuorten jaksamisen kannalta, jonka pitäisi kuitenkin olla se pääasia, Gronoff totesi.

Hänestä 9,5 viikon kesäloma on aivan riittävä. Sen sijaan joululoman supistaminen viikkoon kuulostaa melko hurjalta, varsinkin kun kevätlukukausi tulee sitten olemaan 12 päivää pidempi kuin syyslukukausi.

Asia etenee seuraavaksi uudestaan sivistys- ja kulttuurilautakunnan käsittelyyn. Lautakunta tekee asiasta päätöksen, jonka jälkeen kaupunginhallitus voi halutessaan käyttää otto-oikeutta ja tehdä päätöksen asiasta itse.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ritva Mäntymäen mukaan asiaa käsiteltiin marraskuun kokouksessa monelta kantilta ja siitä keskusteltiin pitkään. Mäntymäki päätyi tekemään rehtoreiden ja koulunjohtajien esitykseen vastaesityksen omien kokemustensa vuoksi.

– Olen ollut suurimman osan työurastani pienten koululaisten opettaja. Kouluelämään siirtyminen on pienille oppilaille iso askel ja koulu alkaa heti tosissaan. Opettajana olen kokenut, että aika kesäloman ja syysloman välillä on ollut pienille koululaisille se kaikkein väsyttävin pätkä.

Mäntymäen mukaan syyslukukausi on vähän kuin kivireen vetämistä ja kevätlukukausi myötämäkeä.

Koulunjohtajien ja rehtoreiden alkuperäinen esitys

Syyslukukausi alkaa Kalajoen esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa keskiviikkona 9.8.2023 ja päättyy perjantaina 22.12.2023.

Kevätlukukausi alkaa maanantaina 8.1.2024 ja päättyy perusopetusasetuksen mukaisesti lauantaina 1.6.2024.

Syysloma on entisellä paikallaan viikolla 43 ja talviloma viikolla 10.

Helatorstain jälkeinen perjantai 10.5.2024 on vapaapäivä.

Lautakunnassa hyväksytty Ritva Mäntymäen esitys

Syyslukukausi alkaa Kalajoen esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa tiistaina 15.8.2023 ja päättyy perjantaina 22.12.2023.

Kevätlukukausi alkaa tiistaina 2.1.2024 ja päättyy perusopetusasetuksen mukaisesti lauantaina 1.6.2024. Syysloma on entisellä paikallaan viikolla 43 ja talviloma viikolla 10.

Helatorstain jälkeinen perjantai 10.5.2024 on vapaapäivä.

– Jos koulu alkaisi jo 9. päivä, menisi kolme viikkoa ennen kuin oltaisiin edes syyskuussa ja siitä olisi vielä matkaa syyslomaan. Silloin oppilaat uupuvat.

Mäntymäki on saanut vanhemmilta paljon yhteydenottoja niin puhelimitse, sähköpostilla kuin kasvotustenkin. Vanhemmat ovat kiitelleet lautakuntaa ja sen tekemää päätöstä.

– Syyslukukauden aloitusta on hilattu aina päivällä eteenpäin, ja vanhempien on ollut vaikea järjestää lasten hoitoa joulun aikaan, Mäntymäki kertoo.

Hän kuitenkin ymmärtää, että asia herättää mielipiteitä kumpaankin suuntaan. Yksi päätöksestä eri mieltä oleva on kahden kouluikäisen tytön äiti, Krista Koivusipilä.

– Mielestäni joululoma saisi kestää pidempään. Olen huomannut, että tytöt ovat aika väsyneitä pitkän syksyn jälkeen ja tarvitsevat lomaa.

Suurin osa Koivusipilän tuttavista on hänen kanssaan samoilla linjoilla.

– Olisi hyvä ajatella näitä päätöksiä aina lapsen jaksamisen kannalta. Lapset pitäisi laittaa keskiöön, Koivusipilä toteaa.

Mäntymäen mukaan lautakunta on kuitenkin hakenut tällä päätöksellä nimenomaan lasten ja nuorten etua. Pöytäkirjaan perustelut kirjattiin lyhyesti, mutta taustalla oli pitkä keskustelu.

– Eikä tässä kuitenkaan ole kyse kovin monesta päivästä. Katsotaan nyt, miltä tämä tuntuu, ja tehdään uusi päätös ensi vuonna, Mäntymäki sanoo.

Kouluelämään siirtyminen on pienille oppilaille iso askel ja koulu alkaa heti tosissaan.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »