° | m/s |
Pietarsaaren kulttuuriviikko Runeberginviikko on koronan jälkeen palannut tutulle paikalleen helmikuun alkuun. Lauantaina käynnistynyt tapahtuma tuo Pietarsaareen kirjailijavierailuita, keskusteluja, näyttelyitä ja muuta kulttuuria.
Viikonloppuna Malmin talossa nähtiin jo Farfars stol -esitys ja Schauman-salissa naiskuoro Madrigalenin 25-vuotisjuhlakonsertti. Maanantaina muistettiin omassa tapahtumassaan Wava Stürmeriä.
Tiistaina kello 18 kaupunginkirjastossa palataan saamelaisten kansallispäivän tunnelmiin Sápmi–svenskfinland: ett samtal om kultur, miljö och rättvisa -keskustelussa. Toimittaja Kjell Lindroosin moderoimaan ruotsinkieliseen keskusteluun osallistuvat Simon Gripenberg ja Anni-Kristiina Juuso.
Samana iltana kello 19 kirjastossa järjestetään myös suomenkielinen kirjailijailta Anna Soudakovan seurassa. Soudakovan esikoisromaani Mitä männyt näkevät (2020) perustui hänen isoisänsä elämän ja kertoi Stalinin vainoihin kadonneiden isoisovanhempien tarinan. Viime vuonna ilmestyi Soudakovan toinen romaani Varjele varjoani, joka kertoo maahanmuuttajanaisesta ja hänen Suomessa varttuneesta tyttärestään. Keskustelussa on mukana Anna-Maija Lyyra, eläkkeellä oleva biologian opettaja.
Viikon aikana Bland Typer & Tryck -kulttuurikeskuksessa järjestetään kolme ruotsinkielistä taiteilijatapaamista. Tiistaina 7.2. siellä vierailee tukholmalainen taiteilija Patrik Qvist, keskiviikkona 8.2. kuvataiteilija ja kirjailija Emma Ahlgren ja torstaina 9.2. näyttelijä ja ohjaaja Jelena Mila. Perjantaina kaikki kolme osallistuvat yhteiseen tapahtumaan.
Jugensalissa järjestetään keskiviikkona 8.2. kello 19 live-talk-show, jossa keskustelevat Fredrik Furun johdolla kirjailija, August-palkinnon voittanut kirjailija Ellen Strömberg, Jaron uusi valmentaja Stephen Ward sekä artisti Nina Lassander. Talk show:ssa on mukana Victor Nyblomin johtama house-bändi.
Samaan aikaan kaupunginkirjastossa kirjailija, Helsinki Lit -tapahtuman ohjelmajohtaja Philip Teirin kanssa keskustelee esikoiskirjailija Ville Verkkapuro, jonka Pete-romaani sijoittuu osin Pietarsaareen. Verkkapuro on myös muusikko, joka on soittanut mm. Vestan ja Elias Gouldin kanssa, ja hän esittää tapahtumassa myös ennenkuulemattomia musiikkikappaleita.
Torstaina 9.2. kirjastossa järjestetään kello 18 Runo- ja viisuhetki, jossa esiintyvät tekstien osalta Pietarsaaren näyttämön edustajat ja musiikin osalta Johannes Ahlvik.
Pietarsaaren museossa on kello 19 ruotsinkielisessä tapahtuma, jossa ovat paikalla kirjailija Christina Korkman sekä säveltäjä Eva-Lott Björklund. siihen, Kustannusosuuskunta Länsirannikko julkaisi viime kesänä Korkmanin romaanin Ellen Linnea, joka kertoo nuoren naisen kasvusta 1920-ja 30-luvuilla. Tapahtuman kärkenä onkin siihen, miten musiikki voi kantaa vaikeiden aikojen yli.
Fiikassa esiintyy illalla pietarsaarelainen Bag of Music, joka soittaa suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia sekä covereita progressiivisella rocktyylillä.
Lauantaina 11.2. kello 12.30 projektikoordinaattori Jeaninne Bredbacka kertoo kirjastolla Pietarsaaren museon kulttuurireittihankkeesta. Reitti vie Uudestakaarlepyystä Pietarsaareen Topeliusten ja Runebergien jalanjäljissä ja sen avulla voi tutustua seudun kulttuuriperintöön ja historiaan. Digitaalinen, kirjailijoiden teksteihin perustuva kulttuurireitti lanseerataan tänä vuonna.
Tapahtuma jatkuu kello 13, jolloin näyttelijä Jelena Mila ja historioitsija Slobodan Jankovic kertovat Runebergin yhteydestä serbialaisiin kansanlauluihin. Ohjelma on englanninkielinen, runot luetaan ruotsiksi, ja kysymyksiä voi esittää suomeksi ja ruotsiksi.
Kirjastossa on Runeberginviikon aikana useita näyttelyitä. Kuvataiteilija Johan Sandås on tuonut Pietarsaareen kaksikielisen videotaideteoksen Kasvu, joka yhdistää runouden, dokumentin ja animaation kertoakseen tarinan kasvavasta yhteiskunnasta.
Kirjaston alakerrassa on Kaarina Heikinheimon värikkäitä tekstiiliteoksia. Ne, samoin kuin Sandåsin teos ovat nähtävissä helmikuun ajan.
Bo Isomaan Nära havet – Lähellä merta on esillä heinäkuun loppuun saakka. Pietarsaaressa lääkärinä työskennellyt Isomaa on eläkkeelle jäätyään omistautunut luontokuvaukselle. Näyttelee sisältää valokuvia Pohjanmaan merialueelta, ja aiheina ovat muun muassa linnunpoikaset, majakat, veneet ja saaristoveneet.
Campus Allegrossa voi tällä viikolla nähdä Novian kuvataideopiskelijoiden näyttelyn Radical Landscape. Opiskelijat ovat käsitelleet muun muassa sananvapauteen liittyviä kysymyksiä.
Runeberginviikkoon kuuluu myös kirjailija- ja kuvittajavierailuita kouluihin ja päiväkoteihin. Runeberginviikko tekee tänä vuonna yhteistyötä Kokkolan Talviharmonikan kanssa, ja sen myötä koululaisille näytetään lastenooppera Vickan & Väinö.
° | m/s |
Vaalihäirintä jatkui taas Kokkolassa: ydinkeskustan vaalikioskia töhrittiin keskellä päivää, näin videolle tallentuneet tapahtumat etenivät
Kokkolan kaupunginjohtajan viranhaku tuotti vain seitsemän nimeä – Isotalus ja Innanen pitävät määrää alhaisena
Tuulivoiman lisärakentamista vastustava aloite kaatui Perhon valtuustossa äänin 14-5 – Suojaetäisyyksien kasvattamiselle silti laajempaa kannatusta
Keskustan eduskuntavaaliehdokas Sari Innanen Ehdolla-juttusarjassa: "Tulevalla vaalikaudella on kysymys siitä, jätämmekö jäähyväiset hyvinvointiyhteiskunnalle vai ryhdymmekö toimenpiteisiin"
Teija Löfholm ja Virpi Karhu vastaavat Sari Innasen mielipidekirjoitukseen: Turkistarhaus kuormittaa merkittävästi ympäristöä
Kokkolan kaupunginjohtajan viranhaku tuotti vain seitsemän nimeä – Isotalus ja Innanen pitävät määrää alhaisena
Isokokoinen koiraeläin nähtiin Kokkolan Heinolan alueella – Puskaradiossa väitellään siitä, oliko kyseessä susi, koira vai sakaali
Stina Mattila hakee jatkokautta Kokkolan kaupunginjohtajana: "Työtä tehdään täydellä sydämellä"
Prestin talot tarjouskaupassa – Kyseessä on Kokkolan kaupunkikuvan kannalta merkittävät rakennukset, kertoo museotoimenjohtaja
Seitsemän hakijaa pyrkii Kokkolan kaupunginjohtajaksi, Stina Mattila on hakijoiden joukossa – Katso tästä virkaa hakeneet