keskiviikko 22.3.2023 | 17:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tuija Peuraharjun kolumni: Jumppaa, pumppaa tai vaikka humppaa – Pääasia että nautit!

Liikunnan juuri sinulle tuoma ilo on mielestäni ainoa kestävä peruste valita laji. Viis siitä minkä verran kaloreita se sinulle mieluisa liikuntalaji polttaa!

Pe 17.3.2023 klo 17:00

Tässä kohtaa vuotta ajattelin, että olisi hyvä miettiä liikuntaa. Vieläkö joulun jälkeinen inspiraatio ja into kantaa sinua?

Tyypillinen tilanne on seuraava: Joulun jälkeen toteamme, että nyt on pakko tehdä jotain. Aloitamme innolla liikuntaharrastuksen, käymme ahkerasti kuntosalilla tai uimahallissa ja ulkoilutamme kävelysauvoja lenkkipolulla.

Yleensä siinä helmi-maaliskuussa tapahtuu jotain. Tulee flunssaa tai muuta sairastelua, töissä on kiireitä, kelit ovat surkeat ja illat täyttyvät pakollisista menemisistä ja tekemisistä. Liikunnalle ei enää ole aikaa, tilaa eikä ehkä oikein intoakaan. Hyvä alku tyssää, ja asiaan palataan seuraavan kerran elokuussa, kesäloman jälkeen. Kuulostaako tutulta?

UKK-instituutin mukaan Suomen kaksi suosituinta liikuntalajia vuonna 2022 olivat kävely ja kuntosali. Kolmanneksi suosituin liikuntalaji oli naisilla juoksu, miehillä pallopelit. Ja juuri nämä lajit ovat niitä, joita suurin osa Suomalaisista ryntää harrastamaan heti tapaninpäivän jälkeen.

Eikä siinä mitään, kaikki lajit ovat järkiperustein ajateltuna erittäin hyviä valintoja kunnonkohotukseen. Matalasykkeinen kävely kohottaa peruskuntoamme, kuntosalitreeni vahvistaa lihaksiamme ja juoksu ja pallopelit parantavat niin hapenottokykyämme kuin lihaksistomme kuntoakin. Lajit ovat yleisesti hyviksi tunnettuja, helposti saatavilla ja melkein kaikille sopivia. Mutta entä jos ei vaan enää yhtään nappaa?

No niin, se järkiperusteista. Seuraavaksi voit hakea paksun mustan tussin ja vetää henkselit edellisen kappaleen päälle. Nyt alamme miettiä kestävän liikuntainnon löytämistä siitä minun mielestäni oikeasta näkökulmasta, ilon kautta.

Tärkeintä on miettiä, minkälaisesta liikkumisesta sinä tykkäät. Haluatko kovatehoista, vauhdikasta liikuntaa, vai pidätkö enemmän rauhallisemmasta tahdista, tahdista missä ehdit paremmin aistia kehosi tuntemuksia harjoituksen aikana? Haluatko liikkua ulkona vai sisällä? Ryhmässä, yksin vai kaverin kanssa? Samaa lajia joka viikko vai sitä silloin, tätä tällöin, tuota tuolloin?

Liikunnan juuri sinulle tuoma ilo on mielestäni ainoa kestävä peruste valita laji, myös joulun jälkeen. Viis siitä minkä verran kaloreita se sinulle mieluisa liikuntalaji polttaa, aivan se ja sama haastaako se riittävästi lihassoluja tai anaerobista kynnystä.

Pääasia että nautit! Pääasia että menet ja teet, joka viikko, niin monta kertaa kuin hyvältä tuntuu! Kivaa on yleensä kivempi tehdä, joten poimi kirsikat kakusta myös liikunnassa.

Lue täältä Tuija Peuraharjun aiemmat kolumnit.

Suomen kaksi suosituinta liikuntalajia vuonna 2022 olivat kävely ja kuntosali.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »