keskiviikko 22.3.2023 | 18:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääministeri Sanna Marin keräsi täyden salin Kokkolassa: Painotti raskaamman aseistuksen toimittamisen tärkeyttä Ukrainalle, ei kuitenkaan viitannut sanallakaan Hornet-lausuntoihinsa – Katso video

Tapio Lehtinen, Päivi Savela, Jukka Anias
To 9.3.2023 klo 16:13 | päivitetty ma 22:05

Eduskuntavaalit

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin aloitti maanantaina Pohjanmaan kierroksensa Kokkolasta. Kokkolan kaupunginkirjastossa pidettyä yleisötilaisuutta varten varatut tuolit täyttyivät nopeasti ja lisää jouduttiin tuomaan. Yleisöä oli karkean laskennan perusteella paikalla yli 200.

Marin oli maanantaina liikkeellä enemmän SDP:n puheenjohtajana kuin pääministerinä. Eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään (2.4.) on aikaa päivää vaille kolme viikkoa. Tunnin mittaisesta tapahtumasta toinen puoli kului siihen, kun moni yleisöstä halusi päästä yhteiskuvaan Marinin kanssa.

Marin kuitenkin aloitti puheensa enemmän pääministerin roolissa ja kävi lävitse Ukrainan tilannetta. Viikonloppuna runsaasti keskustelua, kritiikkiä ja ihmettelyä aiheuttaneeseen vastaukseensa STT:n toimittajan kysymykseen Suomessa käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien mahdolliseen toimittamiseen Ukrainaan Marin ei Kokkolassa viitannut.

Lisäavun toimittamista Ukrainaan hän sen sijaan painotti.

– Ukraina tulee tarvitsemaan lisää aseistusta, jotta heillä on mahdollisuus työntää venäläiset joukot alueeltaan ulos niin, että kestävä rauha on mahdollinen. Kukaan ei halua nähdä tilannetta, jossa Ukrainaan jäisi pysyvä, avoin konflikti, joka taas muutaman vuoden päästä puhkeaisi. Sen vuoksi meidän on autettava Ukrainaa entistä mittavammin.

Ennen kaikkea Marin korosti raskaamman kaluston toimittamisen tarvetta. Apua toki on maahan virrannut, mutta ei riittävästi. Sitä Marin painotti.

Pääministeri Sanna Marin aloitti maakuntakiertueen Kokkolasta. Hän kävi myös kaupungintalolla.
Clas-Olav Slotte

– Jos taputtelemme itseämme selkään ja olkapäille, että hyvin on pärjätty ja hienosti on toimitettu (apua), pakko sanoa, että tämä ei riitä. Hyvät ystävät, tämä ei riitä! Ukrainalaiset tarvitsevat enemmän tukea ja enemmän apua. He tarvitsevat enemmän aseita ja entistä raskaampaa kalustoa. Tämä on tosiasia. Sen tosiasian kieltäminen tai kiistäminen ei johda mihinkään muuhun kuin että tulemme näkemään vaikean tilanteen tulevaisuudessakin.

Marinin Pohjanmaan kierros päättyy maanantaina Vaasaan, jossa järjestetään noin puoli viideltä iltapäivällä lehdistötilaisuus, jossa hänen Hornet-pohdiskelustaan varmasti kysytään.

Lue lisää Marinin vierailusta Vaasaan: Marin ei anna piiruakaan periksi – toimittajien Hornet-hiillostus valui hiekkaan, Marinin mukaan mitään harkitsematonta ei ole tapahtunut

Kokkolassa enempää kuin Pohjanmaan toisessa kohteessa Seinäjoella – eikä kaupunkien välisen automatkan aikana – medialla ei ollut mahdollisuutta haastatella Marinia.

Täysin mustiin pukeutunut Sanna Marin tuli puhumaan Kokkolaan aplodien saattelemana.

SDP:n puheenjohtajan rooli tuli vahvasti esiin Marinin puheen jälkipuoliskolla, jossa "oikeiston" leikkaussuunnitelmat saivat selväsanaista huutia. Marinin kritiikin osoite oli ennen muuta oppositiopuolue kokoomus, joka viime viikolla esitti oman reunaehtonsa hallituskumppanuudelle.

Kokoomus perusti linjauksensa valtiovarainministeriön virkamiesten viikko sitten maanantaina esittämään näkemykseen kahden seuraavan vaalikauden talouspolitiikan tavoitteista.

Demareille Orpon kokoomuksen tiukka vaatimus kuuden miljardin euron leikkauksista tulevalla vaalikaudella ei käy. Se tuli hyvin selväksi Marinin vaalipuheosuudessa.

– Oikeiston vastaukset tähän aikaan ovat leikkaukset. Valtiontalouteen ja velkaantumiseen, josta me kaikki olemme huolissamme oikeiston vastaukset ovat miljardiluokan leikkaukset. Tämä ei ole SDP:n vastaus. Minä en henkilökohtaisesti usko, että leikkauspolitiikalla saavutetaan talouden tasapaino. Tämä tie on kävelty ja tiedämme mitä sen päässä on, Marin lähetti suorasuuntaisen vastauksen kokoomukselle.

Pääministeri vieraili Kokkolassa myös kaupungintalolla, mistä Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila teki Facebookiin päivityksen

Marinin seurana Kokkolassa olivat myös kaupungin molemmat SDP:n eduskuntavaaliehdokkaat, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus sekä kaupunginhallituksen jäsen Emilia Teerikangas.

/ / Juttua on päivitetty 13.3. kello 7.18 ja kello 9.37.// Kuva ja video lisätty kello 11.47.

// Juttuun lisätty kuvia sekä otteita Marinin Kokkolan kaupunginkirjastossa pitämästä puheesta kello 14.14.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 19 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »