keskiviikko 22.3.2023 | 18:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Puheenaihe

Kokkolan kaupunginjohtajan viranhaku tuotti vain seitsemän nimeä – Isotalus ja Innanen pitävät määrää alhaisena

Jukka Anias, Vili Ruuska
Pe 17.3.2023 klo 17:55 | päivitetty la 07:20

Seitsemän hakijaa, joista toinen puoli ei täytä Kokkolan kaupunginjohtajan virkaan valittavalta edellytettyä ylempää korkeakoulututkintoa. Siinä laihaksi luonnehdittava saalis, kun Kokkolan kaupunginjohtajan viran hakuaika päättyi perjantaina iltapäivällä kello 15.

Hakijoiden listalta nousee yksi nimi aivan omaan kategoriaansa. Hän on syyskuun alusta 2016 saakka Kokkolan kaupunginjohtajana toiminut Stina Mattila.

Seitsemän hakijaa ei välttämättä viittaa Kokkolan vetovoimaan tai imagoon, mutta johonkin se väistämättä viittaa. Pieni määrä se ainakin on. Sitä eivät kiistä Kokkolan kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat.

– Kyllähän se on alhainen määrä. Toisaalta tiedostan, että avoimet virkahaut ovat olleet haasteellisia sen suhteen, että päteviä hakijoita saadaan, Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) toteaa.

"Kyllähän se on alhainen määrä. Toisaalta tiedostan, että avoimet virkahaut ovat olleet haasteellisia sen suhteen, että päteviä hakijoita saadaan", sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus.
Markku Jokela

Samoilla linjoilla on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.):

– Jos ajattelee Kokkolaa tämänkokoisena kaupunkina (viime vuoden lopussa 48 039 asukasta) ja kehittyvänä kaupunkina, niin olisin odottanut hakijoita olevan enemmän, Innanen kommentoi.

"Jos ajattelee Kokkolaa tämänkokoisena kaupunkina ja kehittyvänä kaupunkina, niin olisin odottanut hakijoita olevan enemmän", arvioi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Innanen.
Clas-Olav Slotte

Alkuviikosta kerrottiin, että Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg hakee Kirkkonummen kunnanjohtajaksi. Kirkkonummen väestömäärä on hieman yli 40 000. Hakijoita Kirkkonummen kunnanjohtajaksi oli melkein kolminkertainen määrä Kokkolaan verrattuna eli 19.

Toisaalta Kokkolaa olennaisesti suuremman Oulun kaupunginjohtajan viran hakuaikaa jouduttiin viime syksynä jatkamaan. Ensimmäisellä kierroksella hakijoita oli 12, mitä pidettiin liian pienenä määränä. Jatkoaika toi 10 uutta hakemusta.

Sekä Isotalus että Innanen painottavat, etteivät he vielä perjantaina iltapäivällä olleet ehtineet perehtyä hakijoihin ja hakemuksiin tarkemmin.

Fakta

Kaupunginjohtajan virkaa hakeneet

Suraj Basnet, Helsinki, Education, Hetauda School Of Management

Erkki Hirsimäki, Helsinki, hallintotieteiden maisteri

Juuso Kaitainen, Lahti

Samuel Lågland, Kokkola, ylioppilas

Stina Mattila, Kokkola, kauppatieteiden maisteri

Markus Sjölund, Tampere, hallintotieteiden maisteri

Sirpa Soukka, Kalajoki, kauppatieteiden lisensiaatti

Oltiin hakijamäärästä mitä mieltä hyvänsä, näillä nimillä hakuprosessi ottaa seuraavan askeleen.

Kokkolan kaupunginhallituksen nimeämä valintaryhmä (valmistelu- ja haastatteluryhmä) kokoontuu ensi maanantaina kello 14 päättämään valintaprosessin jatkosta. Kaupunginhallitus on oikeuttanut sen tarvittaessa pidentämään hakuaikaa.

Spekulointia toki, mutta hyvin todennäköisenä voinee pitää, että hakuaikaa jatketaan.

Valmistelu- ja haastatteluryhmään on nimetty valtuustoryhmien puheenjohtajat, valtuuston puheenjohtajisto ja kaupunginhallituksen puheenjohtajisto.

Jos ryhmä päätyy pidentämään hakuaikaa, se tarkoittanee parin viikon jatkoaikaa.

Aikaa jatkettuun hakuun on, mutta joka tapauksessa tavoitteena on edelleen saada asia ratkaistuksi viimeistään kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksessa.

Kokkolan kaupunginjohtajuutta tavoittelevista Erkki Hirsimäki muistetaan Himangan ex-kunnanjohtajana (vuodet 2002–2009). Sen jälkeen hän on toiminut Kalajoen teknisenä johtajana, Jalasjärven hallinto- ja talousjohtajana ja Parkanon kehitysjohtajana.

Hirsimäki irtisanoutui Parkanon kehitysjohtajan tehtävästä viime vuonna. Hän on hakenut takavuosina muun muassa Evijärven ja Kaskisten kunnanjohtajaksi.

Markus Sjölund on yksi Tampereen kauppakamarin johtajista. Sirpa Soukka on Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan talousjohtaja.

Kaupunginjohtajan seitsemän vuoden mittaiseen määräaikaiseen virkaan valittavalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kunnallisen toimintaympäristön tuntemusta ja perehtyneisyyttä kunnallishallintoon.

Kielitaitovaatimuksena on toisen kotimaisen kielen erinomainen hallitseminen ja toisen kotimaisen kielen vähintään hyvä suullinen sekä kirjallinen taito.

Kokkolan kaupunginjohtajan valitsee kaupunginvaltuusto suljetulla lippuäänestyksellä.

"Työtä tehdään

täydellä sydämellä"

Jouni Nikula, Vili Ruuska

Stina Mattila hakee jatkokautta Kokkolan kaupunginjohtajana. Hän ilmoitti asiasta perjantaina aamupäivällä.

"Nyt on sen aika!", Mattila kirjoittaa Facebookissa ja jatkaa:

– Kokkolan kaupunginjohtajan seitsemän vuoden määräaikainen pesti on julkisesti haettavana. Aihe on syystäkin herättänyt paljon keskustelua. Haenko jatkoja vai en, on minulle usein esitetty kysymys. Molempiin vaihtoehtoihin on esitetty kannatusta."

Hän jatkaa päivitystään, että "työtä tehdään täydellä sydämellä, työ on haastavaa, välillä jopa raastavaa".

– Palautetta tulee toisinaan ikkunoista ja ovista. Joskus satunnaisesti palaute on positiivistakin. Kaupungin, talouden ja toiminnan kehittäminen ovat jatkuvia prosesseja, jotka aiheestakin herättävät keskustelua.

Hän jatkaa kirjoittamalla, että "kaupungin kehittyminen, huikeat osaajat työkavereina ja läheisten tuki saavat jaksamaan vaativassa työssä: Samat asiat saavat minut myös hakemaan jatkokautta".

Mattila on kotoisin Kokkolasta ja syntynyt vuonna 1970. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Vaasan ruotsalaisesta kauppakorkeakoulusta vuonna 1993.

Mattila valittiin toukokuussa 2016 Antti Isotaluksen seuraajaksi Kokkolan kaupunginjohtajaksi. Hän oli työskennellyt Kempeleen kunnan talousjohtajana, sitä ennen Muhoksen kunnan hallinto- ja talousjohtajana.

Mattila valittiin vuonna 2016 Kokkolan kaupunginjohtajan virkaan uusintayrityksellä äänin 34–17, vastapuolena vaalissa oli Tuomas Aho Espoosta. Mattila vei ensimmäisenkin äänestyksen (26–25), mutta kokouksen päätökset mitätöitiin yhden varavaltuutetun vaalikelvottomuuden vuoksi.

Tämänkertaisen ensimmäisen hakukierroksen hakijamäärä lienee pettymys. Reilut seitsemän vuotta sitten eli joulukuussa 2015 ensimmäisellä hakukierroksella hakijoita oli kymmenen, nyt seitsemän. Tuolloin kaupunginhallitus päätti jatkaa hakuaikaa, mikä toi peräti 13 uutta hakijaa.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 11 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »