Ke 20.12.2017 klo 20:19 | päivitetty pe 13:51
Sote-uudistuksen asiakassetelin velvoittavuus ei enää koske erikoissairaanhoidon palveluita. Näin hallitus on sopinut keskiviikkona. Perustason palveluissa asiakassetelit pysyvät.
Asiakasseteliä on kuitenkin tarjottava, jos potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Asiakassetelin myöntämisestä päättää maakunta. Setelin avulla potilas voi hankkia palvelua sosiaali- ja terveysalan yrityksiltä, jotka maakunta on hyväksynyt palveluiden tuottajiksi.
Monet julkisen puolen sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat ovat arvostelleet asiakasseteleiden ulottamista erikoissairaanhoitoon, koska sen on pelätty rapauttavan julkista erikoissairaanhoitoa, jonka on koettu jo nyt hyvin. Pelkona on ollut, että julkiselle puolelle syntyisi osaajapula erikoissairaanhoitoon, jos yksityinen sektori pyrkisi rekrytoimaan enemmän sen osaajia.
Poliittisesti kokoomus joutui antamaan periksi muutokselle. Juuri kokoomus on halunnut asiakasseteleitä myös erikoissairaanhoitoon.
Myös terveysalan yritysten Lääkäripalveluyritykset ry on toivonut laajoja asiakasseteleitä ja pitänyt niitä koko sote-uudistuksen onnistumisen edellytyksenä.
Hallitus on sopinut, että jatkovalmistelussa lakiesitystä tarkennetaan muun muassa asiakkaan palvelu- ja hoitoketjujen sujuvoittamiseksi sekä eri toimijoiden osaoptimoinnin estämiseksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut on yhteensovitettava toimiviksi palvelu- ja hoitokokonaisuuksiksi.
Keskiviikkona syntyneen sopuratkaisun mukaan maakunta päättää väestön palvelutarpeen perusteella, mitä erikoisalojen palveluja sote-keskuksen palveluihin sisältyy. Jokaisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa on oltava muita kuin yleislääketieteen alaan kuuluvia palveluita lisäksi vähintään kahdelta lääketieteen erikoisalalta. Maakunta saa päättää nämä erikoisalat.
– Lausuntopalautteen osalta muiden pykälien virkamiesvalmistelu jatkuu. Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi annetaan eduskunnalle viimeistään maaliskuun 2018 alussa. Koko sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuus hyväksytään eduskunnassa kevätistuntokauden 2018 loppuun mennessä, sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti keskiviikkona illalla.