maanantai 20.3.2023 | 14:21
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Turkislannasta jopa yli miljoona kasvualustaa vuodessa

Ke 16.5.2018 klo 15:15

Turkiseläinten lanta sopii hyvin ravinnerikkaiden kasvualustojen valmistamiseen kasvihuoneisiin ja kotitalouskäyttöön. Lannasta voidaan valmistaa jopa yli miljoona kasvualustaa vuodessa, ja tuotteella on merkittävä kaupallinen potentiaali myös vientimarkkinoita ajatellen.

Näihin tuloksiin päädyttiin ProFurin ja Pohjois-Pohjanmaan Liiton päärahoittamassa tutkimushankkeessa turkiseläinten lannan jalostamisesta kasvualustoiksi. Tutkimushankkeen lopputuloksia esitellään loppuseminaarissa ja näyttelyssä Kalajoella tänään keskiviikkona.

Hankkeen tarkoitus oli kehittää ravinnerikkaasta turkiseläinten lannasta pitkälle jalostettu tuote, jolla on merkittävää kaupallista kysyntää. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten turkistilojen hajuhaittoja ja ravinnepäästöjä voidaan vähentää biohiilen avulla.

Hankkeen lopputuloksena on syntynyt kompostoitu biohiili-turkislantaseos käytettäväksi kasvualustana kasvihuoneissa, parvekkeilla ja terasseilla. Turkisalan yritykset ovat perustaneet Kalajoelle BiHii Oy:n viemään liiketoimintamallia eteenpäin. Tavoitteena on valmistaa vuodesta 2025 lähtien yli miljoona ravinnerikasta kasvualustaa vuosittain sekä kotimaan tarpeisiin että vientiin.

Hankkeen koordinaattorina toimi Luonnonvarakeskus Luke, joka vastasi myös hankkeen tutkimuksellisesta osiosta. Kalajoen kaupungin yrityspalvelukeskus vastasi tuotekehityksen ja liiketoiminnan kehittämisestä. Hankkeessa oli mukana myös neljä ProFuriin kuuluvaa turkistuottajaa, Stora Enso Oyj kasvualustapakkauksien kehittäjänä sekä useita muita yrityksiä. Tuorilan Puutarha toteutti mittavat kasvualustojen koekasvatukset.

Lisäksi ohjausryhmätyöskentelyssä mukana on ollut viranomaisia, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ohjausryhmätyöskentelyssä sekä Baltic Sea Action Group ry (BSAG) asiantuntijaverkostoineen.

#