maanantai 6.12.2021 | 19:53
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | LÄNNEN MEDIA

Vanhan palkkamurhan uusi esitutkinta on valmistunut: Jari Aarniota epäillään vielä murhasta

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja Keskusrikospoliisi tiedottavat, että Helsingin entistä huumepoliisin päällikköä epäillään osallisuudesta Vuosaaressa 2003 tehtyyn palkkamurhaan. Huumepoliisia johti tuolloin Jari Aarnio. Murhaepäily perustuu siihen, että Aarnio olisi tiennyt palkkamurhasta etukäteen mutta jättänyt estämättä murhan toteutumisen. Aarnio kiistää rikoksen.

Markku Uhari
Ke 17.4.2019 klo 10:04 | päivitetty ke 10:57

Helsinki

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota epäillään Vuosaaressa 2003 tehdystä palkkamurhasta.

Keskusrikospoliisi (KRP) ja Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto saivat palkkamurhaa koskevan uuden esitutkinnan valmiiksi ja tiedottivat asiasta tänään keskiviikkona.

Vuonna 2003 vuosaarelaisessa asunnossa murhattiin Volkan Ünsal -niminen ammattirikollinen.

Palkkamurhasta on vuonna 2005 annettu kolme murhatuomiota ja neljäs murhan yllytyksestä. Asiassa aloitettiin uusi esitutkinta vuonna 2015, sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet uutta tietoa henkirikoksen tapahtumista.

Rikosnimikkeenä Aarniota koskevassa epäilyssä on edelleen murha.

Rikosepäily perustuu siihen, että Aarnion epäillään tienneen Ünsalin murhasuunnitelmasta etukäteen mutta hän ei velvollisuudestaan huolimatta tehnyt mitään estääkseen rikoksen toteutumista.

Aarnion lisäksi kahta hänen sen aikaista alaistaan epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska he olisivat saaneet tietää Aarnion laiminlyönnistä eivätkä olisi kertoneet tästä syyttäjälle.

Epäillyt kiistävät

Esitutkintaa on poliisien osalta johtanut Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja siviilien osalta keskusrikospoliisi. Esitutkinnassa on kuultu yli 80 ihmistä, joista neljä on ollut rikoksesta epäiltynä. Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kiinniotettuina ovat olleet ainakin Jari Aarnio sekä United Brotherhoodin entinen päällikkö Keijo Vilhunen.

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni viime kesänä, mutta Helsingin käräjäoikeus jätti tuolloin Vilhusen vangitsematta. Aarniota ei lopulta esitetty vangittavaksi ollenkaan, sen jälkeen kun Vilhusen vangitsemisvaatimus kaatui.

Jo kesällä 2018 Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kertoi Lännen Medialle, ettei Aarniolla ollut tietoa henkirikoksen tapahtumista etukäteen eikä hän olisi voinut estää tapahtumia ennalta.

Keskiviikon tiedotteen perusteella Vilhusta ei Vuosaaren henkirikoksesta enää epäillä.

Vuosaaren palkkamurhan uusi esitutkinta on menossa loppulausunnoille, minkä jälkeen epäilyt siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

#